Кои са най-използваните у нас Android смартфони?

Пазарът в България се развива динамично през последните години
19 ное 2017 18:33, Бойчо Попов
42
Кои са най-използваните у нас Android смартфони?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Пазарът на смартфони в България се развива доста динамично през последните няколко години. Някои основни тенденции от миналата година продължават и през 2017 г. Така например огромната част от продаваните смартфони са с 4G възможност, а два от три скъпи телефона се купуват на изплащане.

Но кои са лидерите по отношение само на устройствата с операционна система Anroid. Изпъква корейският концерн Samsung с пазарен дял от 47,7%. След него обаче се нареждат две китайски компании - Lenovo с 18,6% и Huawei с 14,8%, показват данни на рекламната мрежа AppBrain.

С доста по-голямо отстояние от тях са корейският производител LG с дял от 3,6% и Sony с пазарен дял в размер на 3,5 на сто. Още по-долу е друг китайски бранд – Xiaomi, на когото са се доверили 1,3% от потребителите на Android смартфони в страната ни.

По отношение на разпространението на отделните модели телефони, се оказва, че най-популярният Android смартфон у нас е представеният през 2016 г. Samsung Galaxy J5 с дял от 3,3%.

На второ място в тази ранглиста се нарежда друг модел на Samsung – Galaxy S3 с 2,9%, а третата позиция е за Huawei P8 Lite, на който се падат 2,6%. По-надолу са Samsung Galaxy J3 (2016 г.) с 2,4%, Huawei P9 lite с 2,3% и Lenovo A536 с 2,3%. ТОП 10 се допълва от още два модела на Samsung и един на Lenovo.

Оказва се също така, че Samsung е водещият производител на телефони с Android на Стария континент. Делът на корейската компания в страните от Западна Европа варира от 55% до 65%, но пък в Източна Европа компанията губи дял за сметка на Huawei и Lenovo.

Как изглежда цялостната картинка сред производителите на Android устройства в глобален мащаб вижте в интерактивната графика на Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 12 - Защо са ти 12 ядра на Дебиан ? Ако ще е суперкомпютър, нека да е суперкомпютър. Ако ще е сървър, то AWS и още поне 100 други са по-добрият вариант (и от към пари и от към защита). Сега, ако ми кажеш че е за игри - то каквото и да го приказваме, Windows e единствената сериозна опция.Отделно, всичко над 4 ядра е безмислено за всеки потребител, защото никои не си играе, да оптимизира за "много ядра".Какво следва ? 5000 лева за Quadro GPU, за игри :D
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е в източна Европа да губи дялове. На запад, магазина има само S8, Note 8, всеки iPhone от последните 3 години и някое друго LG. Като има кажа, че нов телефон не е задължително да струва 700 евро, всички ме гледат като голям камък ... wtf.Консуматирска му работа.
28
0
 
0
 
! Отговори
pavel преди 6 години
До АнонименА дали вобще си бубен?
27
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
андроида постоянно забива три андроида съм имал и адски ме нервеха нищо против но с айфона няма тези проблеми. абсолютно всички андроиди понякога така яко спичат че не мигат се изгасят докато не им падне батерията
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Андроид за 1500 лева можеш да го изкараш насред дискотеката или в автобуса и всички мацки ще ахнат. Дори янкоя епълфенка можеш да обърнеш. А за 150 лева ща гледат и щи дават подаяния. Може и някоя безплатна баничка да ти бутнат.
25
0
 
5
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До Дядо ГошоА дядо Гошо да се научи да пише!
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я некой от разбирачите да каже какво повече прави андроид за 1500 лева, от такъв за 150 лева? Моля за аргументирани мнения.
23
0
 
10
 
! Отговори
и такова има преди 6 години
Ние пък давахме пари за телефони до 2012-13та, когато още беше проблем да си местиш номера към друг оператор. Последно операторът даде телефоните само и само да не избягаме от него. Чак ми стана чудно, колко лесно кандисаха. Това минава когато за една сметка са "закачени" няколко човека и ползват пълна услуга вкл. и-нет, разговори, много смс и т.н. Смятайте колко струва един телефон на изхода на фабриката, щом го прежалват само и само да останеш абонат?
22
2
 
9
 
! Отговори
PHONE преди 6 години
А къде къде по-хубава система е Windows, на Nokia Lumia или MS-Phone. Няма ъпддейти всяка седмица и всякакви шитни
21
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички са добри, навярно във високия клас, но аз предпочитам Айфон. Няма такава плавна и бърза работа като при него.И не забива като Андроид.
20
6
 
17
 
! Отговори
Ми Къ преди 6 години
Хуауей къртят по продажби ,доказаха се с качество на цена. Много по-добри от Самсунг дори и във високия клас.
19
19
 
8
 
! Отговори
Дядо Гошо преди 6 години
Няма нищо по добро от Iphon! Започнете го от дядо ви Гошо
18
1
 
16
 
! Отговори
Данчо преди 6 години
От малък съм със Sony-та (преди години Sony Ericsson), с тях си свикнах като интерфейс и така до днес. В интерес на истината в живота си съм имал 4 телефона за 12 години. Първия ми беше SE T290i, SE Vivaz, Xperia M5 и настоящия ми Xperia XZ Premium. Като цяло ми се нравят старомодните тела на Sony-тата, нещо, в което пък много хора ги обвиняват, но аз съм староглав, така че ми идват супер. От малък ми са интересни телефоните и следя изкъсо развитието им. Избирайте внимателно и според нуждите си!
17
7
 
8
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
И моя смартфон държи две седмици, само ако не забравя куфара с акумулаторите
16
5
 
9
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Я сподели и със кого си говориш де. Държало му две седмици. Понякога човек се чуди да се смее ли да плаче ли.
15
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
LG foreveeeer
14
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А аз си купих LG преди 4 години и още си го ползвам. Не е мръднал. Бърз е като новите телефони в момента просто защото когато съм го купувал не съм спал.
13
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Моята Нокия с бутони, държи две седмици без зарядно"Така е само защото със смартфона правиш много повече: Четеш статии, съвети, слушаш музика, гледаш видео, снимаш корумпирани чиновници. Пишеш си с хора на другия край на света безплатно. Това хаби ток,.няма как.
12
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най хубавия телефон - е Декстоп Копмютър с хубава кутия , дъно supermicro , двупросорен интел на 12-14ядра , монитор Ейзо , клавиатура Чери.. операционна система Дебиан.. = 5хиляди
11
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купувайте си тези бръкми, които ви вържат с кабела на зарядното. Все едно телефон с шайба. Моята Нокия с бутони, държи две седмици без зарядно. Когато си купите смартфон с толкова време без кабел свиркайте.