Рупърт-младши – председател на Tesla?

Според Financial Times той е водещият кандидат
11 окт 2018 10:07, Бойчо Попов
3
Рупърт-младши – председател на Tesla?
снимка: Ройтерс

Джеймс Мърдок стана фаворит за мястото на Илон Мъск като председател на Tesla, който трябва да освободи позицията до средата на следващия месец, пише Financial Times.

Двама души, запознати с дискусията, са заявили пред вестника, че Мърдок, който е неизпълнителен директор на Tesla, е водещ кандидат за ролята, за която SEC изисква да бъде независим председател. Друг човек пояснява, че все още се разглеждат и външни опции.

Мъск отказа да коментира темата първоначално. Няколко часа след публикацията на FT обаче той отговори в Twitter на твърденията, че водещият кандидат е Мърдок с отговора „неправилно". Той не е отговорил незабавно на последващо искане за информация. 

Известно е, че Мъск фаворизира Антонио Грасиас, водещ независим директор на Tesla, но е посъветван, че той може да не е достатъчно независим поради участието си в дружествата на Мъск. Компанията на Грасиас, Valor Equity Partners, е инвестирала в Tesla през 2005 г., като е продала своите акции по време на IPO-то на компанията през 2010 г. Той инвестира и в SpaceX, космическата компания на Илон Мъск.

Джеймс Мърдок е главен изпълнителен директор на 21st Century Fox, медийната компания, основана от баща му като част от бившата News Corporation. Роден през 1972 г., той е по-младият от двамата сина на Рупърт Мърдок. В ролята си на главен изпълнителен директор през 2017 г. той е спечелил 20,3 млн. долара, а през 2016 г. - 26,4 млн. долара.

Мъск се съгласи да напусне позицията на председател като част от извънсъдебно споразумение заради съдебния иск на Комисията по ценните книжа и фондовите борси относно твърденията, че е нарушил законите през август, съобщавайки, че е „осигурил финансиране", за да свали Tesla от борсата. Той ще остане главен изпълнителен директор.

В неотдавнашно интервю по вереме на конференция на Goldman Sachs Мърдок се изказа топло за Мъск и за времето му като директор на Tesla.

„Това бе наистина вълнуващо преживяване", каза Мърдок. „Това, което е толкова вълнуващо за компанията и за Илон е, че целите са толкова смели. Той е предприемач, който има някои наистина смели цели за това какво може да бъде създадено и за решенията, които може да намери".

Продължението на материала четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1А как я виждаш, да си без акционери? Това да не ти е фирма "Чарвен Куфар" или "Препрани Наркопари" :) ...
2
0
 
0
 
! Отговори
?! преди 5 години
Председател на тесла може бъде само трънчанин!
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е най голямата грешка от алчност на големите фирми да станат акционерни компании. В един момент акционерите се обръщат срещу теб и създавания от тебе през живота ти бизнес отива в чужди ръце