Facebook натири основателя на Oculus заради пристрастия?

Според WSJ Палмър Лъки подкрепя отявлено Доналд Тръмп
Обновена: 12 ное 2018 11:41 | 12 ное 2018 11:37, Бойчо Попов
5
Facebook натири основателя на Oculus заради пристрастия?
снимка: Ройтерс

Мениджърът на Facebook Inc. и вундеркинд Палмър Лъки бе считан за изгряваща звезда на Силициевата долина, когато, на прага на президентските избори в САЩ през 2016 г., той дари 10 000 долара на група, насочена против Хилари Клинтън.

Неговото дарение предизвика реакция sred колегите му. Шест месеца по-късно той вече е извън компанията. Нито Facebook, нито Лъки публично заявиха защо той напусна гиганта на социалните медии. Когато даваше показания пред Конгреса заради скандала с личните данни на потребителите, главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг отрече, че решението е свързано с политиката.

Оказва се обаче, че Лъки е пратен в отпуска, а след това уволнен, пише в свое разследване Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с въпроса. Наскоро самият той е казал пред свои приближени, че причината е неговата подкрепа за Доналд Тръмп и фурора, който политическите му убеждения са предизвикали във Facebook и Силициевата долина.

Вътрешнофирмена имейл комуникация във Facebook показва, че въпросът е бил обсъден на най-високо ниво в компанията. През есента на 2016 г., в резултат от недоволство от дарението, мениджърите на Facebook, включително Зукърбърг са оказали натиск на Лъки да изрази публично подкрепата за кандидата Гари Джонсън въпреки дългогодишната му подкрепа за Тръмп, става ясно от сведения на запознати източници и от комуникацията, която е била прегледана от автори на The Wall Street Journal.

Напускането на Лъки от Facebook бе предвестник на редица битки, които се разразиха през последната година сред преобладаващо либералната култура на Силициевата долина, която създаде PR главоболия на технологичната индустрия и привлече нежелано внимание от страна на Вашингтон.

Мениджъри на Facebook, Twitter Inc. и Google, подразделение на Alphabet Inc., трябваше да отговорят на въпроси от страна на депутатите за потенциални пристрастия в отношението им към консервативни гледни точки. Лидерите на технологичните компании признават, че Силициевата долина е преобладаващо либерална - Зукърбърг заяви в Сената, че е това е „изключително ляво място" - но твърдо поддържат тезата, че политиката не играе роля в начина, по който те модерират информацията на своите сайтове.

 26-годишният Лъки е наел адвокат, специализиран в трудовите правоотношения, който твърди пред Facebook, че компанията е нарушила законите на Калифорния заради натиска на мениджърите Лъки да изрази подкрепата си за Джонсън и заради наказанието на служителя си заради политическите му действия и пристрастия.

Впоследствие Лъки и неговият адвокат са договорили извънсъдебно споразумение за поне 100 млн. долара, представляващо сериозно увеличение на наградите и бонусите, които би получил до юли 2019 г., плюс пари в брой, твърдят източници, запознати с въпроса. Наградите чрез акции и бонусите са в резултат на продажбата на компанията за виртуална реалност Oculus VR на Facebook през 2014 г. за повече от 2 млрд. долара, сделка, която осигури на младия мениджър общо около 600 млн. долара.

Продължението на материала четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обичам фейса. Членувам в мн групи. Често влизам. Благодаря на фейсбук.
4
0
 
3
 
! Отговори
Потрес преди 5 години
Бойчо Попов - това са недопостими неща:"Неговото дарение предизвика реакция sred колегите му."
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"но твърдо поддържат тезата, че политиката не играе роля в начина, по който те модерират информацията на своите сайтове."ахахха:)) Не, ама хич даже.
2
0
 
10
 
! Отговори
До Бау преди 5 години
И според теб няма нищо нередно човек да бъде уволнен заради политическите си възгледи, а не заради работата си и дори да му се указва натиск за кого да гласува? Ако това се беше случило в България, щеше да има рев по медиите за феодализъм, политическа партизанщина и т.н.
1
7
 
1
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Глупаво изпълнение ... Имай си пристрастия .. ама си трай...