Родни телекоми може да се откажат от 5G оборудването на Huawei

Има вероятност Унгария да не се включи в единната позиция срещу китайската компания
21 фев 2019 20:25, Екип на Bloomberg
62
Родни телекоми може да се откажат от 5G оборудването на Huawei
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Българските телекоми, включително и Vivacom, която работи от над 10 години тясно с Huawei, ще трябва да потърсят алтернативи на китайския телекомуникационен концерн. Това каза Саймън Бейкър, програмен директор "Мобилни телефони за ЦИЕ" в IDC, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Ако има политическо решение Huawei да не бъде доставчик на 5G технологии, това ще принуди и българските оператори да се съобразят с него, коментира Бейкър.

Според него Унгария няма да последва американския призив да се откаже от технологиите на китайския концерн.

"Мениджърите ще търсят диверсификация, Ericsson, Nokia, но и Samsung също вижда възможност да се включи. Основно това е проблем, който се извежда на политическо ниво след технически препоръки на силите за сигурност. Но засега може би тези телекоми трябва да изчакат единно решение".

Има повече от един проблем между САЩ и китайската технологична компания Huawei. САЩ твърдят, че Huawei е нарушил американските санкции срещу Иран. Дъщерята на основателя на компанията беше арестувана в Канада преди няколко месеца по заповед, издадена от американското правителство, коментира той.

"Това е единият случай. Вторият проблем е, че Вашингтон настоява военните съюзници на страната да не използват оборудване на Huawei в 5G мрежите си. Този въпрос има политическа и техническа страна".

Петото поколение мрежи ще покрива нови услуги като контрол над автономните коли, работи и приложение, обясни Бейкър.

Конкурентът ZTE не беше обвинен директно като риск за сигурността, припомни гостът.

"Австралия беше първата страна, която каза, че няма да работи с Huawei по 5G. Наскоро имаше подобни съобщения от Нова Зеландия, Великобритания, Германия и индонезийски оператори".

Още по темата вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
до 52 преди 5 години
Аз пък съм решил да не купувам нищо китайско.Много нискокачествено е особено ако става въпрос за инструменти или апаратура.Произведеното в Япония,Тайван,Тайланд,Малайзия,Индонезия,Виетнам е в пъти по добро.А инструменти произведени в Германия,Австрия,Швейцария,България,Румъния са със супер качество.Светът не е само САЩ и КНР!И да знаеш скъпото излиза по евтино,защото живее и работи по дълго.И по удобно се работи с такъв инструмент.
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора не купувайте нищо американско дори и хранителни стоки и напитки. Крайно време е свободомислещите хора които толкова са се вкопчили в демокрацията да покажат че наистина вярват в нея и ударят спирака на американските комуно-фашисти. Те не могат да ни казват какво да правим, как да живеем, какво да си купуваме и как да мислим. Трябва целия свят да ги изолира и да ги накара ТЕ да си плащат защото живеят на гърба на останалите хора.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До техническа нация ?Гифт карта за хранитеен магазин? ХАХХАХА! Тея са мноо зле :)
46
1
 
1
 
! Отговори
техническа нация ? преди 5 години
Всички чакаме на опашката в магазина и русокоска изкарва телефон за 200 лв и маркира гифт картата. Касиерката и вика: "Няма да стане." Русокоската притеснена се чуди защо не става.Не става, защото трябва инфраред да биймва баркода. Това е една програма + един сервиз + хардуер за едно просто нещо като ползване на гифт карта в БИЛА.Samsung SPay/Samsung Beep'N Go, Samsung Beaming Barcode Service.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не е подпомогнал некои дижеи с кариера колега тип бързо финансиране бизнесмен с Форд Мондео токувиж и дрога дал
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Емо другиден на чия австрийска тарифа ще съм искам да се подготвя че Ко ме пратиш пак на тая то гарантирам че тоя път ще взема мерки един път
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колкото до подигравките на тия по адрес на момчетата които блъскахме от нищото сектор б и нямащи признателност огромно благодарим тия хора до ден днешен сме истински на останалите дижеи в кавички с кариери много ви здраве чао
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този ко се смята за жокер кариера щял да прави този така добре я направи да са живи и здрави в тоя град че го храниха дълго време
41
3
 
3
 
! Отговори
eric преди 5 години
След SAAB /Gripen и MTG е хубаво да се изнесат и Ериксон.Шведите могат само да ритат камериерки.Друго нищо не става от тях.А финланците от Нокия са по-големи пияници от грузинците.Шведската тройка обаче е хубаво нещо.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е да научим населе нието, сами да си пишат приложения за криптир е на съобщенията..
39
1
 
7
 
! Отговори
Инж преди 5 години
Роде&Шварц направиха нова сграда до старата, но към три пъти по-голяма. И търсят всякакви инженери. Още миналото лято набираха хора за "5Г станции за Европа". Това казваха по и тервютата и търсят хора дългосрочно. Та, 5Г станциите в Европа ще са немски. А за пред хората какво ще измислят, не знам. Но за да се ползват по-скъпите станции, трябва оправдание - шпионаж, зависимост и прочие извинения.
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ем Нокиойка ще е батенце ...
37
3
 
12
 
! Отговори
Боби преди 5 години
ПодслушванеЕХХ ЕКСПЕРТИИпри първия стандарт на ГСМ криптирана връзка имаше само между телефона и радио клетката(криптирания сигнал по обем е няколко пъти по-голям) след това декриптирания сигнал като обикновена телефония се разпространява по мрежата.имаше опция ако телефоните са закачени на една клетка да си контактуват сами без централата.След това промених аправилата - всички сигнали минават през централен сървър - там службите подслушват каквото искат с натискане на копче
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 38У нас е перфектен шанс, да се покани някоя компания от САЩ, която да обвре малкото останали професионалисти.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33... Но дори и тогава царят има големия проблем, че американците тка и не успяха, да докажат дали Huawei подслушват или не. Има твърдения, без факти.. Това е, като да твърдиш о Интернет, че караш Ферари, оная ти работа е 32 сантиметра и имаш 7 магистратури и 3 докторантури.
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33Сори, ама това просто е грешна и формация. Samsung я има тази опция, поне в Android 8.. Просто е "скрита" в множеството опции. А защо някой телефон, няма д ати позволява, да си записваш разговорите, просто не ми е ясно. За подслушване то, не мога да гадая.
33
1
 
12
 
! Отговори
Кром преди 5 години
Apple се *** и сега търсят причината навсякъде освен при тях...
32
1
 
49
 
! Отговори
ами преди 5 години
"САЩ твърдят, че Huawei е нарушил американските санкции срещу Иран." Това звучи толкова абсурдно,че нещо не мога да зацепя. КОЙ е упълномощил сащ да има право да налага санкция на която и да е държава по света и ВСЯКА ДЪРЖАВА, която не се съобразява с тяхната "санкция", ще се анатемосва, а останалите страни трябва да скъсат "вземане- даването" с "провинилата се държава'? Такива неща се случват в училища-тарикатите определят кой с кого ще говори, ама това е меко казано противно...
31
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам китайски телефон с китайската версия на андрод и разбирам притесненията на САЩ, Например си има вградена функция докато говориш да записваш разговорът , нещо което никой телефон продаван на европейския пазар не предлага, та на китайците личното пространство им е през ***
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В речта си наскоро Путин обяви, че Русия трябва да изготви собствена информационна мрежа и да е готова, че може да спрат световната. Което според него значи, че САЩ няма да могат да получават новини от Русия през собствени канали.