Китайците в Силициевата долина – мишена на търговската война

Дори американското гражданство не ги спасява
Обновена: 23 юни 2019 17:28 | 23 юни 2019 17:03, Нели Христова
51
Китайците в Силициевата долина – мишена на търговската война
Снимка: Reuters

"С нарастващото напрежение между САЩ и Китай и особено след случая с Huawei, се чувствам като мишена все повече и повече." Това признава анонимен служител на Amazon в приложението Blind, създадено специално за комуникация между хора, работещи в технологичната сфера. "Вече дори не се чувствам добре заради факта, че съм китаец, а всички американци виждат в Китай само заплаха сега", допълва той.

Близо 6000 души, използващи приложението Blind, са отговорили на въпроса, зададен от The Guardian: "Мислите ли, че ще има негативни последици за хората, които са свързани с Китай или са китайци, заради нарастващото напрежение между САЩ и Китай и притесненията относно Huawei?"

Отговорът на близо две трети от тях е "Да" и "Вече се случва". Най-притеснени са работещите за компанията Qualcomm, произвеждаща чипове, а 20% от тях са посочили, че за техните колеги от китайски произход вече има негативни последици, а 56% предвиждат, че ситуацията ще се влоши в бъдеще.

Сред най-притеснените от ситуацията са работещите за Nvidia и Apple, следвани от Google, Intel и Uber.

По малко от половината работници, занимаващи се със софтуер и интернет компании (48%), също са посочили, че негативни последствия вече има или ще има в близките няколко години. Сред различните нации, разбира се, най-притеснени са китайците - 66,7%, като 48% от тях са американски китайци.

"Ние винаги сме имали проблем заради двойната лоялност. Това не е само в главата ни", казва Франк Ву, професор в университета в Калифорния. "Най-добрия пример, който мога да ви дам, e интернирането на американските японци през Втората световна война. Всеки пък, когато САЩ има проблем с някоя азиатска държава, азиатските американци се сблъскват с проблеми, дори и да не са от точно тази етническа група".

Администрацията на Тръмп предприе войната срещу Китай, защото се появиха съмнения, че азиатската държава се опитва да повлиае на американските граждани. И въпреки, че Институтът Хувър предупреди "китайските американци да не бъдат подлагани на генерализирано подозрение или заклеймяване, което може да доведе до расистко профилиране или нова ера на Маккартизма", той не отрече, че те са най-голямата мишена, в която се е прецелил Китай.

Анди Ли, студент и член на Китайската асоциация в Силиконовата долина признава, че се наблюдава промяна в настроението към азиатците в кампуса. Напрежението води и до притеснение за намирането на работа в бъдеще от хората от китайски произход.

"Появи се новият страх, че азиатците в Америка и най-вече китайците, няма да могат да си намерят работа, най-вече в сферата на технологиите. Дори и да си с американско гражданство, ти продължаваш да бъдеш заплаха", казва Анди Ли. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
46Само хитлериска ще е ...Със черни конгресмени, евреи съдии ... Направо пръщят от хителризъм.
43
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 4 години
днешна америка = хитлеристка германия
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората, прекарали десетина години в чужбина, се чувстват едновременно местни и чужди. Аз се чувствам все още българин, едновременно със сигурност защитавам моралните и финансовите интереси на новата си родина, но в някаква степен се чувствам откъснат от нея не заради друго, а заради това, че самата среда ме откъсва от себе си. На практика съм по - съвестен гражданин от много от местните, но средата не ми дава да се почувствам напълно местен. Просто прави поносим и донякъде приятен моя живот тук.
41
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На киайците самочувствието е до небесата,те дори не желаят да говорят с когото и да е било не-китаец,освен по работа или услуга.Безчувствени и бездушни хора,без абсолютно никакво чувство за въображение.Тези които притежават чувство за въображение са вярващи християни,и да ви кажа,различават се от другите по това че в тях има човешка топлота.Нищо лично,просто мое впечатление.И това че китайците са ,,малко'' и расисти,да вярно е и им личи.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 40"Китайците в Силициевата долина" - заглавие"Най-притеснени са работещите за компанията Qualcomm" - компания за 88.4 милиарда долара."По малко от половината работници, занимаващи се със софтуер и интернет компании (48%), също са посочили, че негативни последствия вече има"Не вярвам, тези да са на 20 долара заплата, но щом така твърдиш.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
заради това ще дойдат ощр ИТ проекти в България и българските програмисти ще станат още по-богати.
38
2
 
5
 
! Отговори
Американ преди 4 години
До Анонимен 35:Дрънкаш глупости! Никой не се отнася с пренебрежение към хора с $200К заплата, нико със $100К! Виж, ако си с $20К е друго, ама нямя нищо общо с расата или етноса.
37
1
 
4
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Diversity-то на неолибералите действие :-)Иначе за последните 20 години имаше 3-4 случая на китайци, хванати и осъдени за индустриален шпионаж. И нито един индиец, а тука те са повече.
36
0
 
0
 
! Отговори
Елена Ефремова преди 4 години
Елена Лалчева - Искаш ли пак да дойде онзи юли , ти тая година няма да си на боре
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко... Андрю Юнг няма шансове вече...
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34През 80те, щеше д си прав.
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Като не се чувства американец какъв го дири в САЩ? Само искат да цoцaт от ресурсите на САЩ, ама не става така"Не се чувства американец, защото се отнасят с него, като с втора ръка човек. Това, че някой друг го прави, не означава, че е правилно. А и някой от тези хора работят за по $250 000. Заплати, без да броим бонусите и акциите. Да" цоцаш" не знам какво означава, но едв ли е, да работиш висококвалифицирани труд и да ти се плаща.
32
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ правят каквото си искат. Там е меката на технологиите. Там е измислено всичко, там са патентите. Толкова по въпроса. Който притежава, управлява и властва. Китай?! Преписвачи на дребно, тънещи в брутална мизерия.
31
3
 
0
 
! Отговори
Елена Ефремова преди 4 години
Айде да се направим на Надка и Стефан - ти ще си мед.сестра, аз лекар, ще вземем един невменяем - Линда - разговор на улицата пред мен през 95 и ще накараме това идиотче - за мен се отнася, да спи с такива типове.Ти имаш познати немци, нали Стефане, а и колан....работата е в кърпа вързана, а аз да ви кажа сега - записи искате ли
30
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вкъщи нямам нищо руско
29
6
 
0
 
! Отговори
Елена Ефремова преди 4 години
95 г в асансьор в НДК, УЖКИМ ПРИ МАЙКАТА НА ЛАЧЕВА, В НЕГО СМЕ ДВЕТЕ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ ХОРА, ЖУРНАЛИСТ, ОТРАЗЯВАЩ ВОЙНАТА В СИРИЯ И ИЗВЕДНЪЖ ЧУВАМ - ЕЛЕНА ЕФРЕМОВА, АТЕУНТАТ СРЕЩУ ТЕБ, ДЕСА ВЛАДОВА....А НА МАЙКА МИ Й ЗВЪНИ КОЛЕЖКА ОТ 6 РПУ И И КАЗВА ДА МЕ ПРИБИРА ОТ ТАМ
28
8
 
6
 
! Отговори
melezite преди 4 години
Совсем изперкаха тия *** :) нестига че са най големата мешаница от най долните хора Ами и расисти и дискриминират другите:)
27
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо не го харесвам тръмпела ама в едно е прав: Китайците трябва да спрат да крадат технологии и после да се правят на велики.
26
2
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Империята задокеанска винаги търси външния враг и го провокира по всякакъв начин, справка провокациите към Япония преди да започне войната помежду им ;) !!!
25
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"че то всички "американци" са навлеци! истинските американци - индианците, отдавна са ликвидирани и земята им е заграбена от същите навлеци, които сега ни побутват някаква фалшива "демокрация"!"Айде стига с тия глyпocти. Периода за който говориш е много отдавна и това е било нещо нормално за света да водиш война. То по твойта логика няма нито една нация, щото по време на великото преселение на народите всички идват от някъде и се заселват и се миксират с други народи.