Мит ли е пристрастяването към технологиите?

Според някои учени това е просто фалшива паника
21 юли 2019 22:50, Нели Христова
21
Мит ли е пристрастяването към технологиите?
Снимка: Pixabay

Накъдето и да се обърнем, винаги виждаме хора, забили нос в телефоните или таблетите си. Някои от тях гледат клипове, други четат книги, трети слушат музика, а четвърти просто преравят социалните мрежи. Но пристрастени ли са хората към технологиите? Според професора от Оксфорд Андрю Шабилски това е един голям мит.
По думите му хората не знаят как да използват думата „пристрастяване“ правилно.

"Когато говорим за нова игра, сериал или приложение, ние казваме, че те са "пристрастяващи“. Но наистина ли приравняваме това държание със системното пиене и взимаме на наркотици, например? Това, което имаме предвид, е че те са забавни и занимателни“, обяснява той.

"Знаем, че нивата на допамин, които се отделят, когато правим секс, ядем вкусна храна или играем видео игра са сравнително нормални. При взимането на екстази или амфетамини, нивото е много по-голямо“, допълва професор Шибилски.

По думите му "пристрастяването към технологията“ се появило като „практична шега“. През 90-те американският психиатър д-р Иван Голдъбрг се ядосал на колегите си, които анализирали всеки аспект от ежедневния живот. Той използвал интернета като пример – взел симптомите на пристрастяването към хазарта и различните субстанции и ги обединил, за да покаже колко е глупаво стереотипизирането на живота.

20 години по-късно обаче говорим за пристрастеност към видеоигри, смартфони и интернет сякаш са истински зависимости.

"Вече има дори списъци със симптоми, гръмки заглавия в медиите и абревиатури за тези фалшиви зависимости. Именно заглавията в медиите звучат изключително убедително, че технологията пристрастява, но всъщност истинските проучвания тънат в хаос. Не може да сме напълно сигурни, че технологиите причиняват проблеми в живота на хората или влошават състоянието на онези, които вече имат психически заболявания и ги използват по един нездравословен начин“, обяснява професор Шибилски.

"Едно от най-притеснителните неща е, че няма достатъчно доказателства и една шепа хора се опитват да продадат на хората фалшиви, големи идеи. Това значи, че те продават книги, появяват се в предавания, стават инфлуенсъри и по този начин се възползват от незнанието на хората, за да печелят пари. Някои от тях създават методи за лечение, които нито са стандартизирани, нито са валидирани и са показали, че наистина помагат на "болните“. В някои случаи говорим за хора, които отварят клиники и публикуват изследване на пристрастяването към технологиите, без да осъзнават, че те самите печелят от това“, допълва професорът.

Според проф. Шибилски липсва историческия фон на „пристрастяването към технологиите“. 1980-те, всички са били притеснени от появата на играта Dungeons & Dragons, която захласвала въображението на хората. Учените се притеснявали, че младите хора ще загубят връзка със света или ще започнат да изпълняват сатанински ритуали.

После дошъл края на 80-те и началото на 90-те с рап музиката и видео игрите с насилие.

Учените не спират да се тревожат за видеоигрите, музиката и насилието. "Като учени, психолози и експерти трябва да се запитаме – има ли нещо специално в технологията, или това е просто поредната паника, през която трябва да преминем?“, пита професорът. 

Факт е, че светът става все по-зъл и объркан и доколко в това има пръст интернет, тепърва ще се изследва още.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"два ли и половин процент от вманячените в електронните джажи имат и бегла представа за принципите и производството им."Честно казано, не ми пука за производството им, стига да не стават по-скъпи :)
16
1
 
1
 
! Отговори
АЗ76 преди 4 години
"Мит ли е..."мит е... :)
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като няма пристрастяване, я някой да пробва 1 месец без интернет. Я някой да пробва да лиши детето си тинейджър от интернет. Нямало пристрастяване, дръжки. Наркоманчета сме станали всичките и това, че сме прочели тази статия е доказателството. Можеше да научим 1 дума на чужд език вместо да киснем 10-15 минути в днес.бг.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви огромни ресурси се хвърлят в тези технологии - МИЛИАРДИ ! и какво - Нищо !Хакнати,Бъгнати , софтуери ,тинтири минтири,социални мрежи .......Станаха ли хората по-богати, по-добри,по- Щастливи ? Това не е прогрес за Човечеството ,а регрес - помнете ми думата !
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е просто баламосващ софизъм. Е, да, хората пристрастени към самите технологии са малко, но хората пристрастени към нещата към които тези технологии дават достъп са ужасно много, и това може да го видат всички.
12
1
 
8
 
! Отговори
Attention преди 4 години
Апаратите, допряни на ухото, нанасят непоправими вреди с излъчването си на здравето оператора. Продължителното взиране в светещия дисплей, поврежда очите.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пристрастяване има, но не е към никакви технологии, а към процеса на игра. Технология значи описание на процеса, по който нещо се създава. Едва ли и половин процент от вманячените в електронните джажи имат и бегла представа за принципите и производството им.Белег на престиж и показност като всяка сравнително скъпа вещ.Ако се направи проучване, даже принципът, технологията на фотографията ще се окаже долу-горе известни на не повече от един процент хора със средно образование.
10
1
 
2
 
! Отговори
А митът преди 4 години
Мит ли е?
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До УчиндолецКопай с мотиката и не се занимавай с неща, които са извън капацитета ти.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3И с какво е точно лошо? Сега остава, да не искаш, работодателя ти да знае, дали си бил или не си бил на работа ...
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Учените се притеснявали, че младите хора ще загубят връзка със света или ще започнат да изпълняват сатанински ритуали"Повечето хора искат, да "изгубят връзка" със съвремието ни, именно, зщаото изглежда, че цялата абота е един сатанински ритуал ...
6
4
 
8
 
! Отговори
мъж преди 4 години
Обсебени от смартфоните си са индивиди, които изпитват неописуем ужас, когато останат на саме със собствените си мисли. Обикновено това са индивиди от женски пол.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато някой се опитва да говори с мен докато телефона му е на ухото ми идва да му шибна един.
4
4
 
7
 
! Отговори
Учиндолец преди 4 години
Обикновенно за да имат добро частно или държавно финансиране което да им осигурява заплатите "учените" са принудени да "доказват" каквото им наредят . Щото казването на истината може да не се хареса на инвеститорите им и потокът парички да пресъхне . Тогава тия умни глави ще трябва да работят физически труд като останалите. Тезата ми лесно меже да се докаже като се проследи хаоса какво са "доказали" учените през последните няколко години.Друг такъв зависим от инвеститори сектор са МЕДИИТЕ ...
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото е, че ги въвеждат и в работата. Арр-ове че си дошъл на работа и си се регистрирал. Въвеждане на различни потвърждения на автоматични системи....Иначе разни дето доят крави и оптимизират работата във ферми, са ясни.
2
4
 
2
 
! Отговори
ит преди 4 години
Ако го няма нета хората няма кво да правят
1
3
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Мит ли е? Ми на мен ми е мит от месеци. И понамирисва. *** мен ме кефи така.

Спонсорирани публикации