Коботите – гъвкавост, интуитивност, изгодна възвръщаемост

Пазарът на коботите е нов и се развива бързо
Обновена: 14 авг 2019 07:25 | 13 авг 2019 22:40, Екип на Bloomberg
14
Коботите – гъвкавост, интуитивност, изгодна възвръщаемост
Снимка: архив Reuters

Коботът сътрудничи на служителите в споделено работно пространство. Ползите за това се изразяват в повече гъвкавост. Не можем да автоматизираме задачите напълно, тъй като винаги има някакъв творчески елемент. Роботът извършва повтаряем тип дейност, а човекът би могъл да наблюдава целия процес и да изпълнява функция, която изисква неговата намеса. Процесът е гъвкав и защото се въвеждат нови промени в различните приложения. Роботът сътрудник може да започне нова задача на всеки 6 месеца. Това мнение изрази Разван Исак, мениджър стратегии в Universal robots за ЦИЕ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Онлайн академията Universal Robots има свободен достъп и съдържа 9 модула. Нашите колаборативни роботи - коботи, бихте могли да свързвате с други устройства, да програмирате хардуера и софтуера им и да създавате програма".

Пазарът на коботите е нов и се развива бързо, обясни Исак, допълвайки, че работим и живеем в бързопроменяща се среда и ако искаме да сте в крак с новите технологии, коботът е прекрасен начин за това. Коботите се използват основно в производството - в мебелната и автомобилна индустрия, хранително-вкусовата промишленост, при търговски операции. Ползите са и неконвенционални, например - роботи, които да сервират напитки или да правят пици, казва още той.

В Централна и Източна Европа страните инвестират много в увеличаване на своето знание и ползите от коботите, уточни гостът.

"Целта е нашият робот да може да бъде програмиран от всекиго, за което да не са нужни мащабни знания. Започва се с лесни задачи - като преместване на робот от една до друга точка и вдигането на предмети от земята. Необходим е единствено интерес към роботиката. Липсата на опит може да бъде и предимство. Процесът е интуитивен, а роботите са лесни за програмиране. Те могат да бъдат използвани за различни видове задачи и автоматизиране на определени процеси, като така се покрива много по-лесно по-голям набор от продукти".

Коботите са с една от най-добрите възможности за възвръщаемост на инвестицията в сектора, спомена още Разван Исак.

Приносът на робота към изкуството можем да разглеждаме в контекста на изкуството на самото програмиране на робота, разкри мениджърът, пояснявайки, че има роботи, които рисуват картини, близки до произведенията на големи художници, както и такива, които танцуват и дори практикуват йога. 

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принцип евреите,ако няма келепир не ги търси там.Че са хитри,хитри са но че не са умни е всеизвестно От тях до сега не е произлязло нищо полезно за целия свят ,а само войни,кавги и бедност.Не съм анти семит,но и не ги уважавам,защото ако им възложиш да ти извършат финансова услуга,ще те издоят и ще приберат всичко до което са се докопали от твое име а на теб ще ти дадат само толкова,че да не *** от глад,защото им се полагало..
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принцип евреите,алко няма келепир не ги търси там.Че са хитри,хитри са но че не са умни е всеизвестно От тях до сега не е произлязло нищо полезно за целия свят ,а само войни,кавги и бедност.Не съм анти семит,но и не ги уважавам,защото ако им възложиш да ти извършат финансова услуга,ще те издоят и ще приберат всичко до което са се докопали от твое име а на теб ще ти дадат само толкова,че да не *** от глад,защото им се полагало..
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В заглавието трябваше задължително да присъства името Исак, та поне да стане веднага ясно за какво иде реч.А реч иде за това, че едни с големи и криви носиве и клепнали ушаци искат да подлъжат хората, за да изкарат едни пари.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всичко може да се използва за вибратор ако сте достатъчно смели
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето защо българската популация янамаляват с космическа скоростЗа да ни пробутатат коботиЕто и един примерКобот е автоматичния редакторНо често се случва след негова"намеса"текстът които си искал да напишеш да стане неразбираем,поради тълкуване на смисъла на думите от него самия.(програмна грешка)А не според смисъла които ти си вложил в текстаДаже и да се появи изкуствен интелект ще е опасно да се довериш на робот пък бил той и кобот,щото ако замени хирург,грешките на програмиста ще ги заравят
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** народ,лесно се лъже.То така може да те накарат да си купиш роботот-кобот от тия да ходят вместо теб в тоалетната.Обаче каква ще е ползата за програмиста и за теб.Оня ще взема 3000 лева заплата пък ти ще ходиш в нужника на двора,щото кобота ще е програмиран за една операция и ще е нужно да се препрограмира за всяка следваща.Да пусне и водата след като нищо не е изходил например.Пък ти ще пак ще ходиш установи.Хитри са,но не чак толкова умни,че да ме излъжат.Пари на вятъра.
5
1
 
7
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Всички в народното събрание могат да бъдат заменени от тези.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От цялата статия нищо интересно - измислили име на нещо, което се ползва отдавна.Единственото озадачаващо е еврейското име - Разван Исак, мениджър стратегии в Universal robots за ЦИЕ. Което като име повече напряга и те кара да се съмняваш във всяка изречена дума. Ако беше Джон Смит, щях да си кажа "Брандирали са нов продукт". Но при Разван Исак си казвам "Евреина иска да пробута някаква глупост за да изкара шекели"...
3
4
 
9
 
! Отговори
R2D2 преди 4 години
До ЕС форевърError detecting! *** детектинг! Директен флашинг през BackDoor USB се препоръчва незабавно!
2
10
 
7
 
! Отговори
ЕС форевър преди 4 години
Няма да има голяма полза от новината, повечето четящи тука са русофили, които не работят, а се издържат от наеми на крадено имущество. Пишете им за Буревестник, С400 и ***, те от технологии не разбират.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да вземем един за кмет. Няма да го учим да краде и за 1 мандат ще събере повече акъл от сегашния.