Асансьор до Луната - можело и да стане и не било скъпо?

Научната фантастика понякога се оказва права
13 сеп 2019 18:30,
46
Асансьор до Луната - можело и да стане и не било скъпо?
Източник: Reuters

Феновете на научната фантастика отдавна са запознати с идеята за асансьор до космоса, който е напълно невъзможен с наличната ни технология. Но двама учени смятат, че са намерили алтернатива за асансьор, но само до Луната, пише Tech Crunch.

Идеята за космическия асансьор за пръв път е спомената от Артър Кларк в книгата му "Фонтаните на рая" от 1979 г. Там той говори за кула, която да е толкова висока, че да стигне космоса. Така нямало да се налага да се пращат кораби в орбита, а всякакви материали да се слагат в този асансьор и като стигнат върха (на около 42,000 км разстояние), вече ще са извън земната гравитация.

Начинанието може и да звучи забавно, но има един проблем - подобна кула трябва да е толкова силна, че да поддържа едновременно и собствената си тежест, и тази на противотежестта в другия край. За сега не е известен подобен материал, който да издържи. И така този асансьор си остава в научната фантастика на Кларк.

Обаче двама астрономи от университетите в Кеймбридж и Колумбия, САЩ, не се примиряват и смятат, че са намерили алтернатива на таози асансьор. Даже са му измислили име - Spaceline.

Те смятат, че концепцията за заковаването на такъв космически асансьор на земната повърхност е грешна. Предложението им е за кула или кабелжв обратната посока - от повърхността на Луната до геосинхронната орбита около планетата ни. Името ѝ идва от факта, че такава орбита се използва само при извеждането на космически апарати.

Учените Зефир Пенойр и Емили Сандфорд обясняват в своя документ, че представянето на концепцията за лунния асансьор лежи само на математически и физически параметри. Смятат и че пренебрегването на тази идея може да е основна пречка в развитието ни като вид в нашата галактика. С други думи, направили са сметките и явно излизат. И сумата би била само няколко милиарда долара.

Spaceline би приличала повече на много дълга кука в небето, отколкото на кула. Много тънък и здрав материал (с дебелината на молив) би се разпростирал на разстояние от около 360,000 км - от Луната до безпасно място над Земята, където няма да пречи на сателитите и няма да навлезе в атмосферата ни.

Всеки желаещ да се разходи до Луната просто ще трябва да стигне до правилната височина в орбита и да се "синхронизира" с единия край на Spaceline, където може би ще има подобие на космическа станция. От там задвижването към Луната може да стане със захранване от слънчевата енергия, за да се изключи нуждата от гориво. След това би трябвало да ги чака меко пристигане в лунната орбита или кацане на друга космическа станция (ако си я построим).

Важно е да се отбележи, че Spaceline би минавала през точката на Лагранж, където на практика има нулева гравитация и няма други физически смущения, т.е. изграждането и съхранението на тази линия би било без големи космически затруднения.

Учените не смятат, че са намерили перфектното решение, но твърдят, че тази теория е много по-реалистична, отколко тази от книгата на Кларк. Винаги има опция и някой просто да е объркал числата. Но може би самото споменаване на тази теория ще вдъхнови някой от световните милиардери с афинитет към космоса да финансира този лунен асансьор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Птицата Додо преди 4 години
До ДоДоДоИма го обяснено като за неастронавти и несамолетници. Който го интересува и разбира достатъчно английски, да потърси това в Ютюб: iQOHRKKNNLQ и да отвори първия клип (Why Are Astronauts Weightless?).
38
1
 
1
 
! Отговори
ДоДоДо преди 4 години
Като стана космонавт или самолет ще се "запозная" по-подробно.
37
1
 
4
 
! Отговори
До доолигофренин преди 4 години
Попрочети малко по въпроса и си помисли пак. Наблегни на разликата между абсолютна и ефективна гравитация. Ако самолет се спуска към земята с ускорение G, пътниците в него биха били в относителна безтегловност, защото земното G бива неутрализирано от това на движението на самолета. Това работи на практика. И никого не съветвам да ползва формули от 6 клас, за да си обяснява явления от истинския свят.
36
1
 
4
 
! Отговори
Пери преди 4 години
На тоя асансьор първо трябва да качат ония ***, които гледат клипчета в тубата и вярват, че земята е плоска. Да проверят лично така ли е. Може и да не се връщат.
35
2
 
3
 
! Отговори
Доолигофренин преди 4 години
Закон на Нютон за гравитацията:F=G(m1m2/r^2)Физика 6-7 клас.Що се излагате така, незнам.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се събере всичкото уйски и водка изпито от учените дали тази идея ракетата дето ще го използва ще стигне до Луната по евтино!
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А може ли да направят ферма за слончета на Луната, като защитен вид.
32
2
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Те и ЦСКА някои твърдят, че съществува, ама не...
31
8
 
5
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 4 години
Не, че нещо пичове, ама знаете ли, че луната не седи на едно и също място над земята? Нек'си елементарна логика ама като липсва и те на.... "Асансьор до Луната"...
30
4
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ако за въпросния асансьор не са били консултирани от титана на мисълта и словото-така наречения "Цвъки",по-добре да са не зафащат..
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква кула те гони бе,Мартине?Поне книгата на А.Кларк ,чел ли си я?
28
4
 
5
 
! Отговори
Олигофренин преди 4 години
До ТъпанарЗемното притегляне на МКС е почти същото като това на земята. МКС е в условията на "Zero G", или нулево относително ускорение спрямо земята (което се усеща субективно като липса на гравитация), защото пада към земята със същата скорост, с която земята се отдалечава от нея в пространството. Така работи геостационарната орбита.
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Додо Статията е прекалено кратка и разговорна за да обясни, каквото и да е.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 22Пии си протеина, лефи се на мерцедесите и не го мисли ...
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25Единствената причина, МКС да е на това разстояние е, защото е лесно да се качва персонал и материали до нея.GPS сателитое са на по 20000+ километра. Начина по който работи гряитацията е такъв, че винаги я има, на всякакво разстояние.
24
3
 
4
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
"(...около 42,000 км разстояние), вече ще са извън земната гравитация)Бе не че нещо, но 42 000 км си е доста далеч за земната гравитация. Че тя МКС, е на 400 км височина и е в орбита...
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам от тези неща, но ми се струва по-реалистично просто да се направи една станция, която обикаля около Луната и няколко между нея и станциите, обикалящи около Земята. И придвижването да става поетапно от станция до станция. Защото ако се направи подобен кабел ще е много трудно да се синхронизират двата края. Единия ще се стреми да обикаля около Луната, а другия около Земята.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цецо пита как е положението с терасите? Може, неможе, на кой да пусне и колко да му уредим една две
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези учени да не би да са като другите учени, които организираха пътуване до Марс и търсеха брилянтни умове, които да им наливат пари. Всъщност доста брилянтни умове се отзоваха, говореше се за много милиони, които потънаха в компанията. Слочаенос?!?!?
20
2
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Ако можеше да има асансьорче до...Луната,той щеше да започва от гаража на Цецо на Латинка 10.За сега...няма,но очаквам скоро Цецо да оповести,че от време на време се качва...горе да контролира...лунното ГЕРП по заръка на Боко;от там не е...отлъчен.