Роботите настъпват, правят палачинки, дирижират симфоничен оркестър

Неуморните машини ще заместят стругари, месари, бояджии, кроячи...
Обновена: 23 окт 2019 13:07 | 23 окт 2019 11:04, Камелия Цветанова
65
Роботите настъпват, правят палачинки, дирижират симфоничен оркестър
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Автоматизацията на българския бизнес доведе до въвеждане на роботи на мястото на стругари, месари, бояджии и кроячи, могат да правят и палачинки и да дирижират симфоничен оркестър, показва проучване браншова организация по автоматизация (ПАРА), пише "Монитор".

Още по темата

По-ниско платените и трудни длъжности биват заменени от неуморни и безпристрастни машини основно в хранително-вкусовата промишленост, автомобилния сектор, фармация, машиностроене и обработката на метали.

В последните години София се превърна в световен инвестиционен център. Само за месец 70 компании в развойната дейност са проявили интерес да се установят в столицата, показват данни на Агенцията по инвестиции.

В автоматизация на процесите влагат средства основно фирми с персонал над 500 души или числен състав под 50. Изводът от проучването е необходимост от роботи в производството наравно със служителите, а не сами в халетата, за да се увеличава производителността, коментира на форум в столицата мениджърът продажби на международна компания за автоматизация. Роботизацията на българската икономика ще я изведе на следващо ниво, смятат от ПАРА. Ръководители на едни от най-големите български компании за изкуствен интелект прогнозират, че IT - секторът ще развие своя потенциал в близките 5 години. Уверяват също, че работната ръка няма да отпадне, а персоналът ще бъде преквалифициран, както в много компании по света.

Проучване сред 54 български компании сочи, че автоматизацията води до увеличаване на производството и на качеството. 40 на сто от фирмите, участвали в анкетата, са инвестирали над 1 млн. лева в иновации.

Индустриалното оборудване, което използват са главно машини за управление и контрол на машини, но не липсват и други промишлени и сортировъчни машини. Сред интересните бизнеси, които в момента се модернизират у нас, е пакетажът на захарен памук в кутии. Заводът в Свиленград е на второ място в производството на сладкия десерт в световен мащаб след Ирландия.

Съвместно с икономическия растеж на роботизацията и автоматизацията идва и страхът на част от служителите, че роботите ще ги изместят. Често има случаи на саботажи в родни заводи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕВОЛЮЦИЯ:Роботите правят палачинки,дирижират ркестър...и т.н!Хората стават излишни и роботите ги премахват!На роботите палачинки и оркестъри не им трябват!...И роботите стават излишни...влизат в складовете за съхранение и се изключват от мрежата!Майката Природа се връща в своето Божествено Естество!...И потъва в дълбок размисъл - за какво и трябваше да създава това природно недоразумения,Човекът!
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истинската революция ще настъпи когато автоматизираме и политиците и шефовете на фирмите. Тоест когато цялото управление на икономиката и държавата премине под контрола на изкуствения интелект.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо са ми роботи, които да настъпват палачинки? Аз не искам да ям настъпени палачинки
47
0
 
13
 
! Отговори
Новини от бъдещето преди 4 години
...и свръхбогатите, мултимилиардерите,тези които истински управляват света ЕДИН ДЕН решили, че роботизирането е достигнало до такива ниво че вече ВЪОБЩЕ нямат нужда от останалите си биологични слуги - простолюдието,съставящо 98% от човечеството.И че точно заради тези нискообразовани, замърсяващи и изтощаващи ресурсите на планетата вирусоподобни плюскащи все повече земята не може да се възстанови и тогаваорганизирали една война в която оцелели само те .А роботите изчистили отпадъка. КРАЙ. РАЙ.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До oginНяма да им се налга, да работят тежки и опасни работи. Преди 120 години, всикчо е работело в мините, по сторежи, по земите или като прислуга, за стотинки, без почивни дни, по 14 часа на ден. По-щастливите са имали къщичка на село и са си гледали градинката, без да му мислят много, а най-късметлиите са били тези, които са наемали цялата тази работна ръка. Днес познавам хора, дето 10 години правиха "SEO оптимизация" и чеснто казано, не бяха много умни в училище. Все ще има работа ;)
45
0
 
2
 
! Отговори
ogin преди 4 години
А хората какво ще работят?
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пецатаМного жалко, че всяка жена, която е била в живота ти е била просто прислужничка или средство за секс ...
43
1
 
4
 
! Отговори
пецата преди 4 години
не знам за роботите, ама силиконова с.кс кукла започва да ми изглежда като добра преспектива, към 6000 лв е една, с перфектни форми , вечно млада, стегната , храна вода не иска, никога не я боли глава, не иска да я водиш на ресторант, кино , да и купиш кола или да я водиш на почивка, при положение че съвременните жени не готвят, не чистят и не перът то по тези параметри са равностойни, куклата няма да ти изневери, няма да ти се кара и прави фасони, плюсовете са много
42
4
 
8
 
! Отговори
Тръба преди 4 години
Има цяла мултивселена за работене. Работа има, пари няма. Работа Бог дал, кооолкото си искаш. Парите обаче са контролирани от малка групичка тарикати и затова все не стигат. Ако стигаха никой нямаше да иска да им бачка, а това е недопустимо. Двукракото се има за много умно, ама си дава живота и здравето за хартийки. Притеснили се, че нямало повече да ги експлоатират, ХАХ! Работа винаги ще има. Даже ще се увеличава с все по-бързи темпове.
41
1
 
4
 
! Отговори
Ром с бира преди 4 години
... Робот с Изкуствен Интелект който дирижира оркестър ....... що за безполезни 80 кг. джилязу ... и труд хвърлен на вятъра ... и пари на данъкоплатци отишли за "научна" работа и заплати на куп умници .
40
1
 
15
 
! Отговори
за ужас на евреите преди 4 години
роботите не могат да плащат ипотеки,така че ние гоймите ще си останем основен работен *** за "богоизбраните"
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е, време е роботите да се стегнат и да почнат и деца да правят. на борба с демографската криза!
38
0
 
0
 
! Отговори
до 51 преди 4 години
Никакво отчаяние! Битка! Със същите методи! Извън всякаква логика и алгоритми! Гнусно и подмолно! Да, сериозен съм. Набързо - подала сигнал, че пуша на етажа на прозореца, извън офиса. Идва РЗИ - не ме хванаха в издънка. И се започна ответния удар. Понеже е ***, започнаха да и се "изтощават батериите" на дистанционната мишка. Кейлогър на машината и. Събираш данни и триеш. И после внимателно вгорчяваш живота на противника! Ама внимателно. Стъпка, по стъпка!
37
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предпочитам роботи пред това човек да ми трови живота на работното място !Хората са нелогични същества - прегръщат някого, а после му говорят зад гърба...Нагледал съм се на "хора" и право да си кажа - доста съм се отчаял........
36
0
 
6
 
! Отговори
Любопитко до 48 преди 4 години
И ако не продават какво ще стане? Ще си го консумират сами ли?
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо някой си мисли, че когато едни хора успят да автоматизират всичко, те непременно ще тръгнат, да им продават нещо?1?1?
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аусорса, ще ни направи свободни ... АХАХАХАХАХА :)
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ко? Не!Никъф шанс, да стане така ...
32
0
 
3
 
! Отговори
Сладкодумен бакшиш преди 4 години
Въпреки насажданото ни сатанизиране, смея да твърдя, че вече почти не работя по свободни заявки. Работния ми ден е запълнен с персонални заявки. Не бе хора, не, че съм велик словесен "компаньор", но очевидно някакъв минимум обща култура, приятен тембър, хигиена, отношение и актуалност към злободневните клюки и да кажем, умение към емпатиране ме правят леко привликателен.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 40Това, че имаш скапана работа, не означава, че няма "да деградираш".