Alphabet също вече се оценява на над $1 трлн.

Компанията майка на Google е третия американски концерн с такава оценка
17 яну 2020 18:53, Бойчо Попов
3
Alphabet също вече се оценява на над $1 трлн.
снимка: Bloomberg LP

Компанията майка на Google - Alphabet Inc., стана четвъртата американска компания, постигнала пазарна стойност от 1 трилион долара в четвъртък, което маркира мощното рали на акциите на големи интернет компании от началото на 2020 г.

Книжата ускориха поскъпването си в последния половин част на търговията, за да приключат над цена от 1450,16 долара, което е ръст с 0,8% за деня.

Гигантът на пазара на търсачките се присъедини към колегите си от Apple Inc., Amazon.com Inc. и Microsoft Corp. като единствените американски фирми, които са достигнали този праг, по време на търговията в рамките на деня. Apple и Amazon извършиха подвига през лятото на 2018 г., докато Microsoft достигна 1 трилион долара за първи път през април миналата година. Amazon никога не е затваряла сесия на ниво над 1 трилион долара и изостана доста зад Apple и Microsoft, които се изстреляха над това ниво напоследък.

Тези четири компании са най-големите на Wall Street със значително отстояние от следващите, а огромният им размер оказва силно въздействие върху цялостната пазарна посока, коментира Bloomberg. Заедно те представляват повече от 15% от теглото на S&P 500.

Останалата част от пазара е в най-добрия случай на стотици милиарди долари от оценка от 1 трилион долара. Петата по големина американска публична компания по пазарна капитализация, Facebook Inc., понастоящем се оценява на 632,9 милиарда долара. Най-голямата компания извън технологичния или интернет сектора е Berkshire Hathaway Inc. на шесто място, на стойност около 559 милиарда долара.

Повече вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: googleAlphabet
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2Съжалявам, но Google не е монопол. Има множество алтернативи на търсачката й, не притежава огромен дял от пазар с реклами (по настоящем под 2%,а трябва, де поне над 50, че изобщо да се започне нещо против тях) и е както сма кази г най-добри с на световно ниво, което е добре за тях ат икономика (американската)
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време е имало анти-монополни закони. Хиляда милиарда акумулация на средства прави една компания де-факто монополист. Тя може да купи цялата конкуренция или да използва нелоялни практики за да ги постави във фалит. Може да купят законодателството за да бъдат легално облагодетелствани. Подобни компании е следвало да се разбиват на парчета за да предотвратят това. Сега това не се прави. Сега защитата на тези компании е "национална сигурност"...Нещата са на зле.
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само в силиконовата долина има 10 пъти повече пари отколкото в Русия. Яд ли ви е, комсомолчета. Пийнете си одеколон да се успокоите.