С 45 дни САЩ удължиха временния лиценз на Huawei

Нюйоркски съд с нови криминални обвинения срещу китайския технологичен гигант
17 фев 2020 09:53, Ния Христова
10
С 45 дни САЩ удължиха временния лиценз на Huawei
Снимка: Pixabay

САЩ удължи с още 45 дни временния лиценз на Huawei, който позволява на американски компании да работят съвместно с китайския технологичен гигант, пишат от БНР. Срокът е удължен до 1 април тази година.

Целта на удължаването е да се предостави повече време на американските компании и фирми да намерят алтернативни партньори на китайската компания, която Белия дом продължава да счита за заплаха за националната сигурност на страната.

Сегашното удължаване на срока е наполовина в сравнение с предишните от по 90 дни, които бяха предоставени от министерството на търговията на САЩ през май, август и ноември 2019-а година.

Китайската компания беше поставена в т. нар. "черен списък" на САЩ през май миналата година. Президентът Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, която забранява дейността на дружеството в САЩ заради опасения, че Huawei има връзки с китайското правителство и застрашава националната сигурност на САЩ. От "Хуавей" многократно отхвърлиха обвиненията.

"Временният лиценз се удължава отново, за да се предотврати прекъсването на съществуващите мрежови комуникационни системи в провинциалните райони на САЩ и да се разрешат мерките за глобалната мрежова сигурност", заявиха в четвъртък Министерството на търговията.

"Удължаването за 45 дни е необходимо, за да се даде възможност на съществуващите далекосъобщителни доставчици - особено на тези в провинциалните райони на САЩ, да продължат временно и сигурно да експлоатират съществуващите мрежи, докато идентифицират алтернативи на Huawei за бъдеща експлоатация“, се казва още в съобщението.

Решението от миналия четвъртък съвпада с новите обвинения, които бяха повдигнати от Източния районен съд на Ню Йорк. Обвиненията срещу Huawei са за "конспирация за рекет", за кражба на търговски тайни и заобикаляне на санкциите срещу Северна Корея.

Други обвинения от съда в Ню Йорк включват конспирация за извършване на банкови измами, конспирация за измама на САЩ, конспирация за нарушаване на Закона за международните спешни икономически сили (IEEPA), конспирацията за пране на пари и заговора за възпрепятстване на правосъдието.

В медийно изявление Huawei Technologies Co. Ltd. осъди решението на САЩ да обвинят компанията в рекет и кражба на търговски тайни.

От технологичния гигант обещаха, че ще докажат, че обвиненията срещу тях са "неоснователни", като твърдят, че целта на процеса на съда в Ню Йорк е да премахне конкуренцията, а не за наложи закона. Компанията разкритикува и новите обвинения, определяйки ги като опит за "безвъзвратно увреждане на репутацията на Huawei.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Ние сме преди 2 години
с iPhone, без значение е колко ще им удължат лиценза. Долу Андроид!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другаря Тръмп май го боли главата от коронавирус;)
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми то Леново нямаше да има се появи
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
после ще е до първи май, а после до първи септември...понякога алтернатива няма
6
0
 
0
 
! Отговори
Чихуахуа преди 4 години
Китайците имат удължен лиценз, да си го развяват, до първи април.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е смао това ...
4
0
 
3
 
! Отговори
Един преди 4 години
До всички, които си мислят, че този вид политика идва от Тръмп, и той е събирателен образ на проблема, ще им кажа, че грешат. Ако изгледате някои от изявленията на министъра на търговията - Уилбър Рос много бързо ще ви светне, че този човек е изключително подговен идеолог на сегашния протекционизъм на САЩ. Освен това недолюбва ЕС, и взема отношение по въпроси, които са вътрешнополитически за ЕС и нямат нищо общо с търговията. Добре, че и той е стар като тромпета и времето няма да им позволи дост
3
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не им отърва на краваристанците щото без Китай са умрели?На 90% от стоките или компонентите дето пише Made in USA са произведени в Китай!
2
6
 
14
 
! Отговори
х преди 4 години
яката параноя го тресе Тръмп, те па САЩ щото невинни и не подслушват и не следят целия святизтърват ролята на хегемон в света и драпат
1
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За САЩ се доказа, че са подслушвали над 100 държави, ама кво ? Можи би проблема им е, че китайците не дават да се слуша през техните продукти.