След историческия полет, коя е българска следа в Space X?

Кико Дончев и Орлин Велев са част от екипа на Илон Мъск
31 май 2020 10:10, Петя Славова
133
 След историческия полет, коя е българска следа в Space X?
Снимка: БГНЕС

Двама българи се оказаха част от екипа, работил за историческия полет на излитането на ракетата на Space X в Космоса. Става въпрос за Кико Дончев и Орлин Велев.

Още по темата

Кико Дончев е млад човек, малко над 30 години. Той е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата "Крю Дракон", която в момента лети с двама астронавти, за да се скачи с Международната космическа станция (МКС). Дончев работи от около 10 години за компанията на Илон Мъск. Завършил е Университета в Мичиган. Това става ясно от публикации в социалните мрежи.

Другият българин, участващ в историческото излитане е Орлин Велев. Той е част от екипа, отговарящ за структурната стабилност на корабите на Space X и е част от компанията от около 3 години. Завършил е висшето си образование в университета "Джорджия Тех" със специалност "Машинно инженерство". След това прави докторантура по компютърни науки в същия университет, предава bTV.

Първоначално изтрелването беше обявено за 27-ми май, но поради лошото време бе отменено. Вчера "Крю Дракон" потегли за Международната космическа станция заедно с двамата астронавти Дъглас Хърли и Робърт Бенкен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
1
 
! Отговори
въпрос? преди 3 години
А има ли някой завършил СУ или ТУ и да работи в SpaceX?Всичките ми познати са ИТ и програмисти в общи линии.
122
0
 
1
 
! Отговори
Американец преди 3 години
Край на позора, вече можем да летим и без руснаците
121
2
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
Пак да докладвам: За една друга цитирана българка, Маргарита Маринова, имах повече успех. Има статия за нея на сайта на НАСА, тя се занимава с тераформирането на Марс и е завършила Масачузетския Технологичен Институт.Като се хвалим с някой който има български произход поне да се цитират източници и да се дава достоверна информация, а не да стреляме на сляпо, например "Махатма Ганди бил българин". И толкоз!
120
3
 
0
 
! Отговори
българин преди 3 години
Ако опитате на сайта на НАСА да въведете в търсачката името Орлин Велев ви излиза следният резултат: "Sorry, no results found for 'Orlin Velev'. Try entering fewer or broader query terms.".Същият резултат между другото излиза и за името на другия цитиран тук българин, Кико Дончев.Пробвайте и вие, да не кажете че си измислям!
119
1
 
0
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 123Аз казвах ли нещо преди малко? Казвах ли нещо срещу плюещите?Помните ли какво плюеха? Плюенето, ако сте забравили беще срещу SpaceX, САЩ и кораба Драгън, че бил буре, бил варел, бил бидон за зеле, който нямало да може да полети в Космоса! Нека ви опресня паметта, никой не говореше нищо за българи камо ли да плюе по тях!А сега моля ви се - "българска следа", н'ам си к'во си!Вече намерих фактите: Майк Тейлър се казва директора по изстрелването, нищо общо няма с българи!
118
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Районна момчетата. Дано са пример за все още нееобременените, които плюят като някакви каруцари. Преди вече един в този форум плюеше, че българите било много загубени, че тези в чужди университети ги приемали, само ако имат рудник в тях, че не било българи и не знам си какво ...
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 119Азра тия за себе си и целите си, без значение дали е Щатите, Котай, Франция или Северна Македония ...
116
4
 
0
 
! Отговори
българин преди 3 години
Фейк нюз до фейк нюза, мила моя майно льо!Изсмукана от пръстите новина.При търсене в интернет излиза само длъжност директор по изстрелването на Falcon 9, Майк Тейлър! И толкова!Ако този Майк не е всъщност Мишо, никаква следа няма.Търсене на българското име (дори с английски букви) води само до български сайтове.Но изстрелването на български телекомуникационен сателит от SpaceX е доказана истина! Не ни ли стига?
115
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 119Българска следа има. Българска заслуга не.
114
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
повечето от коментиращите тук са от великите българи, хайде сега си налейте по още една ракия за да станете още по- велики после от величие и гордост може и в космоса да се изстреляте хаха
113
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Waffen SSКапсулата на Боинг ще се извежда с нея, тъй че ще я използват. Щом държиш. :)))))
112
2
 
1
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
До Богомил// Ами да я използуват,като е толкова хубава и мощна при това нае само на НОО/ НЗО/ може и на ГО ,какво се мотаят и чакат я руснаци,я Мъск да изстрелят нещо
111
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Waffen SSТролчо, съвременник съм на развитието на космонафтиката и съм специалист в криогенната техника, основна част от ракетните технологии с течен кислород и водород. Затова познавах водещи съветски конструктори, участващи в развитието на космонавтиката. Между другото, не съм бил войник от SS. А ти?
110
5
 
5
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
До Waffen SSЦитираните от мен професори българи, част от екипа на фон Браун не са работили в България, а са политически емигранти. Приносът на комунистическа България е в това, да ги прогони от страната и те да се прочуят в чужбина. А такива са хиляди способни българи. Досега никой друг не е построил 3000 тонна ракета като Сатурн 5 и нейните 5 свръхмощни двигателя Ф1, нито лунен модул за 2-*** астронавти.
109
4
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Н.С.ХрушчевЛавров е просто един патологичен лъжец и на Запад отдавна знаят това. Единствено неграмотни *** смятат, че той е някакъв капацитет.
108
5
 
1
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
До Богомил/Специалист? Мда-а-а-а,много любопитно и занимателно,най-вероятно не ходил войник,но е слушал от разказите на по-възрастните
107
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умирайте от яд русофили. То не, че много ви остава и без това.
106
2
 
4
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
До Н.С.Хрушчев ""А иначе пищим, когато руски полицай дърпа за ръкава келешче на "Болотная"...""Клешче,келешче,ама не обикновено,а неолибералистче, при това добре платено.Трябва да се знае,че в съзвучие с неолибералните и демократични цености руският полицай,няма право да бие келешчето,каквито и нарушения на общественият ред да прави,докато американският има право да го убива.Малка,но съществена разлика
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без нас нямаше да я има тази мисия.
104
2
 
6
 
! Отговори
Of 101 преди 3 години
Аз съм горд българин и се радвам на всички успехи, постигнати от моите сънародници. Същевременно ме е гнус от такива долни *** като "Анонимен 101" и съжалявам много, че и тях наричат "българи"!