В историята - НАСА и SpaceX пратиха астронавти в Космоса

Очаква се полетът да продължи около 19 часа
31 май 2020 08:10, Петя Славова
102
В историята - НАСА и SpaceX пратиха астронавти в Космоса
Снимка: БГНЕС

Исторически космически успех - НАСА и SpaceX изстреляха успешно ракетата Falcon 9, носеща пасажерската капсула Dragon с двама астронавти на борда.

Точно в 22.22 часа българско време ракетата бе изстреляна от космическия център Кенеди. От същата площадка, където последно преди 9 години кацна последната совалка "Атлантис", преди САЩ да прекрати космическите си полети.

От 2011 до днес американските астронавти летяха с руските кораби "Союз", което струваше милиарди на американците, съобщава Bulgaria ON AIR.

Дъг Хърли и Боб Бенкен, двамата американски астронавти бяха откарани с автомобили Tesla до стартовата площадка. Джим Бридестийн, администратор на НАСА, коментира веднага след изстрелването, че това е голям успех и е било подкрепено от цялата американска държавна администрация.

Още по темата

Президентът Доналд Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс, десетки конгресмени присъстваха на изстрелването. Бридестийн сподели, че ще изчака докато капсулата се прикачи със  Международната космическа станция преди да празнуват.

"Молех се всичко да е наред, молех се за Дъг Хърли и Боб Бенкен, Молех се за семействата им", добави Бридестийн.

След като ракетата Falcon 9 изведе капсулата до околоземна орбит, успешно се върна на Земята и се приводни на платформа в океана.

Очаква се полетът да продължи около 19 часа. Най-богатият човек в света Джеф Безос поздрави НАСА и SpaceX за полета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
лорд седи в хола и пие бренди! изведнъж от улицата се чува взрив! джон, попитал лорда, какво беше това? - тесла, сър! отговорил иконома! след малко се чул втори взрив! - сега пък какво стана? драгон, сър! отговорил иконома! -а какви са тези неща? пак попитал лорда! ами това са фойерверки на мъск, милорд, от скъпите! обяснил иконома!
95
2
 
1
 
! Отговори
111 преди 3 години
скоро китайския луноход открил плоча с иероглифи на луната! вероятно уан - ху ги е писал за поколенията!
94
0
 
0
 
! Отговори
111 преди 3 години
известен китайски служител на име Уан-Ху въведе ракети като средство за транспорт. Той събрал летящ стол с ракета с помощта на много помощници, прикрепил два големи хвърчила към стола и 47 ракети с огнестрелни стрели към хвърчилата.Уан-Ху седеше на стола в деня на полета и даде заповедта да запали ракетите. Четиридесет и седем ракетни помощника, всеки, въоръжен със собствената си факла, се втурна напред, за да запали предпазителите. Настъпи огромен гняв, придружен от облаци дим. Когато димът се изчисти, Уан-Ху и неговият летящ стол изчезнаха.
93
2
 
1
 
! Отговори
111 преди 3 години
и тия тръгналри да се хвалят?! китай откога изпратил първия човек в космоса - още преди 4000 г. известен китайски служител на име Уан-Ху въведе ракети като средство за транспорт. Той събрал летящ стол с ракета с помощта на много помощници, прикрепил два големи хвърчила към стола и 47 ракети с огнестрелни стрели към хвърчилата.
92
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега вече полетите ще са чести и по-ефтини, как да не е историческо. Американците са доказали, че знаят как ефективно да харчат пари.
91
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
драгъна не може дори да се скачи без външна намеса, скачването става с помощта на роботизираната ръка на МКС, докато ръката мести драконя за скачване създава противовес и отмества станцията, която започва да харчи гориво за да се задържи в зададената позиция. Тъй чеее пак не минава без руска намеса.
90
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Успех си е но все пак става дума за една обикновена капсула която за разлика от руският Съюз няма дори орбитален модул за продължителен престой. Няма и тоалетна, нещо за което космонавтите на НАСА ще си мечтаят след 20 часа прекарани в нея... Други държави са къде къде по-напред във въздушно космическите технологии.
89
7
 
10
 
! Отговори
11 преди 3 години
Ама как се радват завалиите, щото им е за първи път - преди 50 години летяха само до Холивуд.
88
7
 
4
 
! Отговори
ПЕНКО преди 3 години
КАКВО МУ Е ИСТОРИЧЕСКОТО НА " УСПЕХА "...И ПРЕДИ СОВАЛКИТЕ ЛЕТЯХА ПО СЪЩИЯ НАЧИН !!! И КАК СЕ ПРИВОДНЯВА НЕЩО ВЪРХУ ПЛАТФОРМА ??? А ДВИГАТЕЛИТЕ НА РАКЕТАТА СА РУСКИ - ОТ "КРАЙ ВРЕМЕ " !!! НА БЪЛГАРСКИ Е : "ПОСМАЛИ *** " !!!
87
5
 
3
 
! Отговори
Космонавт преди 3 години
А прословутата им система за спасяване... добро утро от 60-те..
86
6
 
8
 
! Отговори
Космонавт преди 3 години
Най-маркетинговото изтрелване в историята... Пълна бутафория... Лъскави костюмчето които не са скафандри и при разхерметизация значат сигурна смърт... Големи дисплеи без всякаква протекция в условиятана безтегловност че и със windows на тях :D
85
4
 
11
 
! Отговори
ИстоРик преди 3 години
До АнонименСССР осребри оплячкосаните ракетни технологии на Германия, а сега .... Ти сигурно НИКОГА не си чувал за Вернер Фон Браун ? Ама какво друго за се очаква от посредствен *** като тебе . Ако ти наредят че САЩ вече са колонизирали Марс и това ще напишеш с пълната увереност че е истина .Чети, не се излагай. За да разбереш кой наистина е оплячкосал ракетните технологии на Германия и как въпреки тях се молеха на Рашките всеки път когато трябваше да отидат до МКС.Честито сефте на НАСА.
84
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
брей, тия за десетина години за първи път успяха зорлем да пратят варел в космоса и се скъъъсаха да се хвалят! хората от един век го правят и си траят!
83
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СССР осребри оплячкосаните ракетни технологии на Германия, а сега когато няма от къде да краде се превърна в таксиметров шофьор, по милост, от Америка.Но от снощи и това отпада.
82
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
една птичка пролет не прави! когато мъск извърши толкова полети колкото русия, тогава може да се мери с истинските мъже!
81
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
някой много се опитва да обижда русия с думата "боярищник" което на български означава "глог"! или тинктура от глог, която се използва при: Засилва контракциите на сърдечния мускул и в същото време намалява неговата възбудимостНамалете сърдечната честотаЗасилва кръвообращението в коронарните съдове на сърцето и в съдовете на мозъкаСпазмолитичен ефект (включително при стомашно-чревни заболявания)!
80
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Америка изпрати руската космонавтика в Историята !Сега Китай е новия конкурент.
79
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕВРОАТЛАНТИКа да кажеш нещо и за стотиците хиляди жертви на американските амбиции в хирошима, виетнам, камбоджа, лаос, египет, ирак и др?! те си създадоха държава построена на тотален геноцид спрямо индианците и робския труд на африканските роби! дори и сега още съществува сегрегацията!
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пратиха храна за извънземните .
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пратиха ги на майната им !Там няма жива душа какви садисти .