Барбадос ще отвори първото в света посолство в метавселена

Сеул пренася в платформата административни услуги
Обновена: 26 ное 2021 11:54 | 26 ное 2021 11:54, Анисия Иванова
16
Барбадос ще отвори първото в света посолство в метавселена
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Метавселената скоро ще бъде място не само за закупуване на виртуални стоки и среща с аватари, но и за получаване на основни обществени услуги, тъй като правителствата се готвят да навлязат в бързо разширяващия се дигитален свят, въпреки опасенията за неприкосновеността на личния живот и други права.

Град Сеул и островната държава Барбадос по-рано този месец заявиха, че ще влязат в метавселената, за да предоставят съответно административни и консулски услуги.

Други градове и държави може да последват примера, ако технологията стане по-масова, казват анализатори пред "Ройтерс".

Изявленията дойдоха на фона на вълна от съобщения от компании, включително Facebook - сега наричана Meta - заявявайки, че ще инвестират в метавселената, онлайн сфера, която използва разширена и виртуална реалност (VR), за да помогне на потребителите да взаимодействат.

"В най-добрия интерес на правителствата е да знаят за тази вселена отблизо, защото виртуалният свят ще репликира живота и бизнеса“, каза Кийт Картър, професор по информационни технологии в Националния университет на Сингапур.

Очаква се глобалният пазар в метавселената да достигне около 6 милиарда долара тази година и близо 42 милиарда долара до 2026 г., според изследователската фирма Strategy Analytics, подпомогнат от повишения интерес към виртуалните пространства за работа и отдих по време на пандемията.

Ще има нови роли за правителствата в това пространство, където юрисдикцията не е толкова ясно дефинирана, каза Стив Бенфорд, професор по компютърни науки в Университета в Нотингам.

„Киберсигурността, свободата и защитата на информацията и онлайн безопасността са въпроси, от които правителствата вече се интересуват и може да се очаква този списък да нарасне, ако и когато метавселената стане ежедневие за хората“, каза той.

„Правителствата вече оформят политики, които ще повлияят на метавселената, така че вероятно те са длъжни да присъстват видимо в нея от съображения за отговорност“, каза Бенфорд, който е съосновател на лабораторията за смесена реалност в университета, която изучава и създава интерактивни технологии за ежедневието.

Сеул е първият голям град, който обяви влизането си в метавселената, като общината изгражда „метавселена екосистема за всички административни услуги по отношение на икономиката, културата, туризма, образованието и гражданските жалби“.

Metaverse Seoul, платформа за обществени услуги, се планира да бъде завършена до края на следващата година. Виртуалното кметство, където гражданите могат да се срещат с аватари на държавни служители и да подават жалби, ще бъде създадено през 2023 г., се казва в изявление. Барбадос ще отвори това, което според страната ще бъде първото в света метавселенско посолство в платформата за виртуална реалност Decentraland, като се планират и посолства на други платформи.

„Ние сме малка островна държава – това ни дава начин да разширим дипломатическия си отпечатък, без да добавяме десетки физически посолства, което не е осъществимо за нас“, каза Габриел Абед, който ръководи стратегията за метавселената на карибската нация.

„Това ни дава дипломатически паритет с по-големите нации и напълно потапящ начин да демонстрираме нашата култура и бизнес възможности, като същевременно контролираме напълно средата си“, каза Абед, който също е посланик в Обединените арабски емирства.

По-малките нации имат какво да спечелят в метавселената, каза той, отбелязвайки, че Барбадос също бързо прие дигитална валута, подобно на други малки нации, включително Малта, Бахамските острови и Салвадор.

„Covid наистина разтърси света. Кой знае кога ще дойде следващата пандемия или блокиране – не можем да си позволим да не изпробваме нови технологии, които могат да ни помогнат да преодолеем тези ограничения“, каза той пред "Ройтерс".

Въпреки че не е ясно дали е възможно пълно възпроизвеждане на реалния живот в метавселената, или дори колко време ще отнеме изграждането, техническите и правните експерти са разделени по въпроса кой ще я контролира и колко могат да спечелят градовете и националните правителства.

Потребителите настояват за отворена, децентрализирана вселена и е възможно метавселената „в крайна сметка да стане свой собствен избирателен район или юрисдикция, със собствени представители и държавна служба“, каза Бенфорд. Но правителствата също ще имат присъствие, добави той.

Но сегашната технология не е достатъчно добра или достатъчно евтина, така че градовете са "изправени пред големи разходи и без гаранция за възвръщаемост", каза Тони Матюс, старши преподавател по градско и екологично планиране в университета "Грифит" в Австралия.

„Съмнявам се, че много градове ще бързат да се появят в метавселената... възможностите в момента са ограничени и много скъпи“, каза той, отбелязвайки, че хората не бързат да възприемат VR, откакто стана масова преди няколко години.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Bobi преди 2 години
Шикерберг е поставено лице. Кой ще даде такава власт на чукан като него.
13
1
 
5
 
! Отговори
Здравейте роби преди 2 години
Лошото е че масово ще ви четат мислите 24/7 и миналото ви естествено!
12
0
 
5
 
! Отговори
Искам да бъда преди 2 години
Почетен метаконсул на Барбадос.
11
1
 
0
 
! Отговори
Ние сме преди 2 години
Поне 20 години по-напред с мутриверса.
10
0
 
6
 
! Отговори
мета е скайнет преди 2 години
едно не мога разбера кое му е лошото и непрактичното на видео връзка с администрацията? а да, като е виртуална ще им такси, второ това е пътя на глобализма, различни градове държави в една среда и накрая без държави, само квартали по етноси с местен бей подчинен на ГЛАВНИЯ СИТ В ЙЕРУСАЛИМ. сега ще има натиск всички да св регистрират вътре. няма да има значение бял червен, ще говориш с няко картинка а зад нея арабин а тюрбан... Адмонистрацията ще е само блондини със сини очи
9
8
 
10
 
! Отговори
Инспектор Дюдю преди 2 години
До ля ля........ Стига с тия митове че някой иска по малко население на земята. На тези които правят парите им трябват ПОТРЕБИТЕЛИ, колкото повече толкова по добре, иначе пари няма.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
досега поне картинките бяха истински. напускам с тъга и отвращение.
7
2
 
13
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
облъчени хора изявяват демокрацията като развитие и в действителност предлагат - илюзия! аз съм против такива хора! твърдо заявявам че децата ми искам да учат и играят футбол на игрището после криеница и да гонят момичета докрай! открито заявявам че всичките тези тези и измишльотини са за да се намалеее населението което сега живее на 80% в нещастие и нищета! да може да ги захраним лордовете и онези фамилиии - те така и не разбрах с какво са повече от нас?>!
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И зад всичко това, стои желанието на човек, да бъде нещо, което не е. За жалост, влизайки в измислен свят, никога няма да бъдеш истинска и завършена личност. Успех на бъдещите метавселенци, ще живеят един измислен и фалшив живот, в едно измислено и фалшиво място пълно с измислени и фалшиви хора, като тях.
5
1
 
12
 
! Отговори
Питай МВР и Пашата преди 2 години
Аватарите водят до самоубийства, те ти копират целият мозък и после те изнудват и манипулират включително докато спите, сменят ти пароли, точат ти сметките, гледат жена ти как се къпе и вас естествено! Тук му казват СРС!
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да го наметате у *** тия простотии няма нужда от това нещо дано всичко висе проклети ида горите в ада
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преминаваме към дигитално портфолио
2
1
 
18
 
! Отговори
консул преди 2 години
оня от ИТН са ше стане мета барбадоски консул
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Деня в който Мета ще има достъп до абсол'тно всичко, комуникации и подобни на едно посолство. Мета ще контролира живота ви от сега нататък и ще стават в млрд $ по-богати а вие по-бедни.