Сонда на НАСА се удари в астероид, за да промени орбитата му

Първи тест за защита на Земята от потенциално опасни космически обекти
27 сеп 2022 08:47, Елка Василева
29
Сонда на НАСА се удари в астероид, за да промени орбитата му
Снимка: БГНЕС

Сонда, изпратена от космическата агенция на САЩ (НАСА), се удари преднамерено в астероид, за да промени орбитата му - първи по рода си тест за изпробване на начини за защита на Земята от потенциално опасни космически обекти, предадоха Франс прес, Ройтерс и ТАСС.

Още по темата
Историческият опит бе показан на живо на сайта на НАСА.

Сондата ДАРТ (DART, съкращение от Double Asteroid Redirection Test, т. е. Тест за пренасочване на двоен астероид, на английски думата "dart" означава "стрела") се вряза в 2.14 ч. българско време в астероида Диморфос (Диморф) със скорост от около 24 хиляди километра в час. Тогава екипите на НАСА в контролния център в щата Мериленд избухнаха в овации.

Няколко минути преди това отдалеченият малък астероид, който не представлява никаква опасност за нашата планета, постепенно започна да се уголемява на кадрите, излъчвани на живо от сондата камикадзе. От един момент нататък вече се виждаха ясно малките камъчета на сивата повърхност на Диморфос. Прякото предаване прекъсна в момента на експлозията.

"Влязохме в нова ера, в която потенциално сме способни да се защитим от опасен" сблъсък с астероид, обяви директорката на отдела на НАСА за планетарните науки Лори Глейз.

Диморфос е с диаметър около 160 метра и се намира приблизително на 11 милиона километра от Земята. Всъщност той е сателит на друг, по-голям астероид - Дидимос (Дидим), около който обикаляше досега за 11 часа и 55 минути. Целта на теста е да бъде променена орбитата му - с малко, но достатъчно, за да може да бъде използван този метод за спасяване на Земята от евентуален фатален сблъсък с астероид.

Според замисъла на НАСА Диморфос трябва да бъде "побутнат" леко към Дидимос - т. е. орбитата му да бъде намалена с под един процент, или 10 минути.

Ще са необходими обаче между няколко дни и седмици, преди учените да могат да потвърдят, че опитът е успешен. Това трябва да стане с помощта на телескопите на Земята.

Сондата потегли преди 10 месеца от американската военновъздушна база "Ванденберг" в щата Калифорния на ракета носител "Фалкон 9" на компанията "Спейс Екс" на милиардера Илон Мъск.

Макар целта да остава скромна в сравнение с катастрофалните сценарии на научно-фантастични филми като "Армагедон", тази мисия за "планетарна защита" изпробва за първи път метод за неутрализиране на потенциално опасен астероид, отбелязва АФП. Смята се, че динозаврите са изчезнали преди 66 милиона години именно след като Земята се сблъсква с голям астероид с диаметър около 10 километра.

Засега няма пряка опасност за нашата цивилизация.

Орбитата на Земята се пресича с тези на близо 30 хиляди астероида от всякакъв размер. Към този момент се смята, че нито един от тях няма да заплаши нашата планета през следващия един век. Не всички астероиди обаче са проучени, отбелязва АФП.

Учените са засекли почти всички с диаметър един километър и повече. Това обаче важи само за 40 процента от астероидите с диаметър 140 метра и нагоре, а те са в състояние да опустошат цял регион.

"Нашата най-важна задача е да открием" тези липсващи астероиди, каза Линдли Джонсън от отдела на НАСА за планетарни науки. Той се аргументира, че колкото по-скоро бъдат засечени те, с толкова повече време ще разполага човечеството, за да намери начин да се предпази.

"Това е много вълнуващ период... за историята на космическите изследвания и дори за историята на човечеството", заяви ученият от НАСА. Той определи мисията на ДАРТ като ключова първа стъпка в тази посока.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
10
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
И после световния терорист-джандарм УСА ще ни пише в сметката и тая "услуга" - че ни пази от метеорити и НЛО. Егати наглеците
18
4
 
12
 
! Отговори
До по-долу: преди 1 година
А може би Бог иска сами да се научим да се пазим от астероиди. След като сме усвоили такава технология. Може това да е неговият план. Както се спасяваме от сигурна смърт чрез съвременната медицина. Божа работа.
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милиарди години Земята се е разминава ла с всички фатални за нея астероиди, особено след появата на човечеството. Така че напъните на НАСА за мен са безполезни. Защо се е разминавала? Моят отговор е: Бог. Затова са изчезнали и динозаврите. Не са били успешен вариант за еволюцията. И ако Бог реши да ни избие, ще прати астероид, който НАСА няма как да разбие.
16
1
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov преди 1 година
Новост са следящо автоматични станции следящи рискови събития от орбита около Сатурн.НАСА да огледа орбити около Сатурн за древни искуствени обекти.. Експерти да огледат ядрени и термоядрени взривове вкл над Хирошима и Нагазаки.. Има проследящи обеми около ядрените гъби.. Появиха се данни за "Военно терористична мафия АНТИ МАРС -- Анти Земя " във връзка с черно чумна инвазия ..
15
3
 
4
 
! Отговори
Iordan ivanov Geolog преди 1 година
Поредна исключително нагло престъпна диверсия срещу живота на Земята. НАСА и САЩ са предупредени писмено за включване на охрана на астероди преди месеци търсеща евентуалнижестоки врагове готвещи този удар. Проучвания на жестоки катастрофи в миналото вкл ликвидация на палеозойската флора и фауна и мезозойската флора и фауна подават за подобни опасни експерименти в миналото .ПОвиши се риска от разкриване на незаконна двуръка цивилизация на Земята..
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има много големи астероиди...! НАСА ще гледат.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега къде ще удари, има две големи възможноси и три малки
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фактите и действията говорят!Путин се хвали, че Русия има ракети да затрият земята!Сащ се хвалят, че са намерили начин да предпазят земята!Аз до сега не съм чул американски президент да даде изявление, в което да заяви какви ракети за унищожение има САЩ.
11
1
 
11
 
! Отговори
Не беше зрелишно, преди 1 година
но науката сама по себе си не е зрелищна. Постигнатито е забележителн о и определно е постигната цел. От тук насетне може да става само по-интересно! Светът се нуждае от наука и учени.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЯМБОЛИЯ. Хайде пак Русия. Не може ли просто да се възхитим на учените от НАСА? Интересно в чии мисли Русия присъства практически постоянно? Аз мисля, че на тези на русофобите. Независимо от темата, те винаги завъртат разговора към Русия.
9
4
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Я пак, я болия, кой мислел за войни? Все пак е едно е да мислиш, друго е да ги започваш и провеждаш. Реално това е първата война в съвременната история, продължена физически от Русия. Защото все пак войната бе почната от САЩ, застрелвайки много хора на майдана, а други изгаряйки живи в Одеса. САЩ за последните 200 години страната, която и една година не е прекарала без война някъде по света.
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментарите доказват че българите освен да оплетат 100 метрова мартеница или да направят 150 м право хоро на мегдана за друго не ги търси
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тес нямат акъл оставете го оно че изгори у атмосферата бе
6
11
 
8
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Затова АМЕРИКА е номер едно. Докато Русия мисли само за войни и убийства в цялата си към 900 годишна история.
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ще удари атом в Киев, за да преместите орбитата на Украйна.
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво ще последва от отклоняването на орбитата му? На къде ще тръгне, чии орбити ще повлияе, с кой ще се сблъска? Това като модерната медицина - стрелба в тъмното. Едно оправят, десет развалят.
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То Путин ще свърши работата на астероид
2
9
 
9
 
! Отговори
Експерт преди 1 година
Доста безсмислено упражнение... Кой знае колко клатикурри е имало на клона и са лапали от гранта, за да измислят тая безсмислица... Ако наистина се засили астероид към нас, ставаме кат динозаврите
1
14
 
21
 
! Отговори
Black Sea преди 1 година
Докато някои измислят технологии и начини за спасяване на земята от опасности, други плашат с ядрено оръжие и затриване на човечеството. Манталитет.