Две дами за емоцията и знанията от програмата Seeds For The Future

19 дек 2022 16:22, Александър Попов
2
Две дами за емоцията и знанията от програмата Seeds For The Future

През ноември месец се проведе една от главните социално отговорни програми на Huawei - глобалната програма Seeds For The Future. 30 студенти от най-добрите университети в България взеха участие в едноседмично онлайн обучение, което допринесе за задълбочаване на техните технологични знания, имаха възможността да се запознаят с китайската култура и се научиха как да бъдат млади лидери.

Програмата се провежда в няколко етапа, като в първия участниците разработват проекти, засягащи различни проблеми от ежедневието. Тази година сред проектите на участниците бяха идеи за справяне с безработицата и с бездомните животни по улиците. Следвашият етап е по желание и студентите могат да се регистрират за програмата Tech4Good, където ще получат възможността да осъществят идеите на проектите си.

Две млади и амбициозни дами, участвали в обучението, споделят преживяното за тази една седмица и емоциите си.

                                                         Силвия Иковска

Как оценявате  възможностите, които дават програми  като „Seeds for the future“ за съвместна работа на младите хора с водещи компании като „Хуауей“ в областта на ИКТ?

Водещите световни програми като "Seeds for the Future" дават на нас студентите ценната възможност да придобием опит в сферата на ИКТ технолигиите и да натрупаме ценен опит в сферата на световния бизнес. Една от задачите ни по време на тази програма беше да разработим реален проект, заедно с хора от различни сфери. Бяхме в непрекъсната комуникация с лидери от света на иновациите и технологиите, което правеше проекта ни още по-успешен, а знанията и опита ни – още по ценни.

Успя ли глобалната програма „Seeds for the Future" да премахне границите между младите хора от цял свят? Създадохте ли полезни контакти и приятелства с Ваши колеги?

От моя страна такава граница никога не съм налагала. Имам и защитавам факта, че всички сме хора на този свят без значение от къде сме и какви сме. За моя огромна радост, в тази програма се събрахме буквално хора от цял свят, които искаме да  се учим и да се развиваме, а едновременно сме подкрепени от вече успели хора. В каква по-хубава среда може да иска да попадне един млад човек?!

Относно контактите, разбира се, че създадохме такива. Силно вярвам, че с тези хора ще се срещам отново в бъдеще и ще си бъдем полезни.

Как оценявате  наученото по време на обучението, в което участвахте?

Участвам за втора година в програмите на Huawei и със сигурност има защо, бих се включвала отново и отново. Както вече споменах засягаме теми, разработваме проекти, работим в екип с различни хора и се учим на умения, необходими на успешния човек днес.

Колко  важна е личната амбиция за  самоусъвършенстване и отговорност  за надграждане на знания и  умения в полето на високите  технологии?

Това е първото и най-важно нещо в цялата схема, според мен. И аз видях, че всички участващия бяхме целеустремени към успешното завършване на всяко едно от нашите задания, които ни бяха задавани във всеки един от дните на програмата. Без личната амбиция, желание и отдаденост няма начин човек придобие каквито и да е знания.

                              Дарина Джеджева

Как оценявате  възможностите, които дават програми  като „Seeds for the future“ за съвместна  работа на младите хора с водещи компании като „Хуауей“  в областта на ИКТ?

Първоначално се двоумях дали да участвам в програмата. Тъй като уча право, се замислих дали има смисъл да опитам. Изключително много се радвам, че взех правилното решение и участвах. Ако трябва да съм честна, нямах такива познания по темите за 5G, smart cities, изкуствен интелект и ИКТ. Но тази инициатива ми показа, че всъщност ние живеем редом с тях постоянно, без да се замисляме дори. Освен това групата, в която се паднах, избра мен за лидер. Това наистина ми помогна в личен план.

Как ви  се отрази глобалната програма "Seeds for the Future" и как оценявате наученото по време на обучението?

Програмата ми се отрази много положително. Освен че придобих знания, които с удоволствие бих използвала в бъдеще, аз създадох и много приятелства и контакти – както в България, така и в другите държави, които участваха по програмата. Аз съм такъв тип човек, който разчита на самоинициатива, себеусъвършенстване и действия. Не обичам да разполагам с прекалено много свободно време. Личната амбиция е на първо място, щом става въпрос за надграждане на знания и умения в полето на технологиите.

Научих, че човек наистина не трябва да гледа през стъкления таван, който си поставя над амбициите и възможностите. Нужен е само един камък, за да бъде строшен. А този камък е личната вяра и подкрепа. Научих (или по-скоро се убедих), че България е пълна с млади таланти, и то таланти, които са амбициозни, дисциплинирани и точни. Докато правих тестовете от платформата, научих много допълнителна информация за зелената енергия и изкуствения интелект, а това са области, които силно ме заинтригуваха.

Смятате ли, че глобалната програма успява да премахне границите между младите хора от цял свят и създадохте ли полезни контакти и приятелства с Ваши колеги?

Имах доблестта, както вече споменах, да бъде лидер на най-добрия отбор в тази програма. Въпреки че не успяхме да влезем в топ 5 от 200 държави участнички в цялата програма, успяхме да минем на втори кръг, където 4 отбора се състезаваха за престижното място в тези топ 5. Поначало се почувствах много уплашена, когато моите съотборници искаха аз да бъда капитан. Може би са го усетили, тъй като за по-малко от 5 минути успях да намеря Viber контактите им и да сформирам група на отбора. Приех доста насериозно цялата задача на лидер, а отборът ми ме подкрепяше във всяка една стъпка. Успях да го ангажирам в ежедневни онлайн срещи през тази една седмица, за да обсъждаме проекта. И въпреки малкото време, с което разполагахме, смятам, че се представихме блестящо.

Вие завършихте  обучението с най-висок резултат и бяхте отличена с титлата „alumna”, какво бихте казали на бъдещите студенти, които имат интерес към глобалната програма?

Апелирам всички, които като мен се двоумят дали да участват в програмата – недейте, съберете кураж и опитайте. Болката от провала със сигурност е по-поносима от болката на съжалението. Успех!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари