Свинската мас стана самолетно биогориво

Близо 9000 прасета трябва да умрат за полет Париж - Ню Йорк
1 юни 2023 22:45, Стела Стоянова
69
Свинската мас стана самолетно биогориво
Снимка БГНЕС

Мазнините от умрели прасета, пилета и говеда вече се използват за производство на по-екологично самолетно гориво. Има обаче предупреждения, че този подход всъщност може да се окаже по-вреден за планетата.

Базираната в Брюксел неправителствена организация за чист транспорт "Транспорт и околна среда" алармира за това в нов доклад, посочва “Евронюз“.

Тъй като авиокомпаниите са подложени на натиск да намалят въглеродните си емисии, които обикновено се дължат на изгарянето на керосин от изкопаеми горива в двигателите на самолетите, те търсят алтернативни източници на гориво. И понеже животинската мазнина се разглежда като отпадък - страничен продукт от индустриалното производство на месо, авиационното гориво, произведено от нея, се счита за гориво с по-нисък въглероден отпечатък. Очаква се търсенето на гориво от този източник да се утрои до 2030 г., което ще се дължи основно на авиокомпаниите.

Проблемът е, че тази животинска мазнина се използва в много други отрасли, като например в производството на храна за домашни любимци, сапун и козметика.

"Наличността на животински мазнини е ограничена. Да убием просто повече животни не е опция", посочват от Transport & Environment.

Според техните изчисления, за да се използва изцяло гориво за трансатлантически полет между Париж и Ню Йорк, са необходими 8800 мъртви прасета в двете посоки. Вече има значителен натиск върху доставките на животински мазнини, тъй като употребата им в горивата е нараснала четиридесет пъти от 2006 г. насам.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: биогоривосвинска мас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
4
 
! Отговори
Тъп По тъп Най тъп преди 10 месеца
Зелените са решили да цедят с липосукция мас от американците и ще летят близките 10000 години без пари.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Веганите вече ще се придвижват само с велосипеди из Европа. А до Америка - с лодки.
53
0
 
0
 
! Отговори
Красс преди 10 месеца
ПоЦкам сълза за малките шлятки прасенца и си слагам една вратна за закуска
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А мюсюлманите?
51
1
 
0
 
! Отговори
БГ преди 10 месеца
"Лойко Тикводиев Чекмеджисов на среща със симпатизанти." Снимка - Фокус нюз.
50
1
 
13
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 10 месеца
Самолетите на правоверните ще летят с овча лой естествено .!.
49
0
 
3
 
! Отговори
Приказка преди 10 месеца
От Европа долетяла прекрасната принцеса Марийка Гаргамел и като цилунала Лойко Чекмеджан и се развалила магията и той станал каквото е - едно хубавичко розово прасенце от снимката.
48
0
 
1
 
! Отговори
гербер преди 10 месеца
Ехо наш лидер все по-красив стана от година на година.
47
1
 
1
 
! Отговори
Баце от Банкя преди 10 месеца
Добре съм излязъл,требвало само да се среща. Сега кат ме на обиколят кокошките журналиски :)))
46
2
 
6
 
! Отговори
ФЮТ преди 10 месеца
Светът тотално изпуши.
45
1
 
4
 
! Отговори
Общ работник преди 10 месеца
Аз познавам един, дето бая години си кара дртия гоуф дизел със свинска мас. Загрява се за да се стопи, филтрира се под налягане и след това се добавя малко метанол за да остане течна. А голфа отзад мирише на кебапчета.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега, като на някоя важна клечка й се доходи до Щатите, ще обявява чумма по свиннете и хоп 8800 прасета за един полет отиване и връщане, готови за преработка + поне още 800 за полета софия - париж и обратно. А обикновените пътници, докато не докарат с камион по 20 прасета на човек за билета изобщо няма да летят, а ще си стоят в 15 минутния град- концлагер и само ще разглеждат снимки от почивката на богаташите.
43
0
 
4
 
! Отговори
Интересен факт преди 10 месеца
Генетичното ДНК сходство между прассетата и хората е 98%. Единствено с няколко вида майймуни имаме малко по-голямо сходство. Неслучайно последните истински диетични изследвания потвърждават, че свинското е най-полезната храна за хората. Вместо да ядеме пържоли и сланина и да сме здрави, ние нафта за самолети ше правиме. Що не ви го......
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бойккккко и Пеееееевски пак ще летят с Авиоотряд 28, ама тоя път ще са в резервоара!!!!
41
1
 
2
 
! Отговори
Бай Чеп преди 10 месеца
Реклама: Грух-грух дава крилаааа...!
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бацце, бацееее - бягай от летището... Там са лоши хора - не ти мислят доброто!!!!
39
0
 
0
 
! Отговори
един излишен преди 10 месеца
. За обществото пише ли пишее.. какво общо имаме ние със зелените които от своя страна не се колаборират със СДС за да протестират срещу замърсяването от ТЕЦовете. Били спонсорирани от КОВАЧКИ, не е верно те самоса приели дарение от една Офт-шорка. Някой да е чул нещо за зелените в БЪЛГАРИЯ, ам чи не. Не я.. кат сега са им пълни гушките и немогат да крякат, баклуци сте вие зелените! От Гошо Тошев го знам и вие си го набийте в междукрачието отзад, ама съхичък!
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И защо само на прасетата разчитат,посягат като суровини,а не на всички останали използващи тези суровини за своето блогосъстояние на жизненото си състояние да съществуват и да са благонадежни за техническата революция от туй,че употребяват в ежедневието си продукт придобит в естествен вид по естествен механичен начин с минимална биотермична обработка на усвояване с натрупване на качествени продукти на свой ред за усвояване на продукти за търговско и промишлено използване в транспортна революция.
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сериозно?????? По-добре да умрат всички накачулили се в тоя самолет а не 9000 прасета!!!!! Фъргай атома Вова, тоя свят се побърка!
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Предстои ми полет София-Бургас с малък самолет - Чесна 208, та да попитам една банкянска свинння ще ми стигне за гориво до морето или за всеки случай да взема още 2-3 от парламента?!?! Благодаря предварително!!!

Спонсорирани публикации