Може да загубим 130 млн. евро по Програмата за селските райони

Васил Грудев: Дай Боже да се ограничим до тях
Обновена: 14 фев 2015 16:52 | 14 фев 2015 10:01,
4
Може да загубим 130 млн. евро по Програмата за селските райони
Снимка: архив Булфото

Около 100 млн. лв. от всички изплатени през месец януари 950 млн. лв по схемата за единно плащане на площ по Програмата за развитие на селските райони не са покрити с правно основание. Това призна в разговор с Милена Милотинова в студиото на предаването Брюксел 1 зам.-министърът наземеделието Васил Грудев. С промените в  Закона за подпомагане на земеделските производители и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, това повече няма да се допуска.

В разговора с Милена Милотинова Васил Грудев съобщи, че България може да загуби около 130 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.  Той уточни, че тези средства не са усвоени и за това рискът да бъдат отрязани, е голям.

„Дай боже да останем с тези 130 милиона, тъй като тази година е последна за разплащане на средствата от старата година. Декември трябва да приключат всички проекти. Дотогава те трябва да бъдат и разплатени. Дай Боже да се ограничим до тези 130 млн. евро загуби", каза Васил Грудев.

Той припомни, че през новия програмен период по Програмата за развитие на селските райони страната ни може да получи от Европейската комисия 2,3 млрд. евро. Тя предстои да бъде одобрена в средата на 2015 година.

Само по първата мярка „ Модернизация и инвестиции в материални активи“ до края на програмния период (2014 2020 г.)  4062 земеделски стопани ще бъдат подпомогнати за закупуване на нови машини, но не само това.

С парите ще може да се модернизират ферми и строят нови. Средствата ще позволят да се изградят нови поточни линии и малки преработвателни мощности, магазини, нови насаждения на овощни градини“, уточни още Васил Грудев.

Повече може да научите в предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова днес от 18 часа по телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Сп??нс преди 9 години
То не останаха селски райони ,за какво да си дават бадева ?-то
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами ако няма как да ги откраднат просто не се интересуват от тях.И ще ги загубим.А пък *** така или иначе нищо няма да губят така че не им пука.