Дрон ни показва тайните на Колизеума

Документална поредица по Viasat History ни отвежда зад кулисите
Обновена: 21 апр 2015 14:30 | 21 апр 2015 13:32, Александър Попов
0

Снимка: Viasat History

Viasat History ще ни покаже тайните на един от най-прочутите паметници в света в "Колизеумът: цялата история". Продукцията ще се излъчи на 28 април и 5 май от 22:00 часа.

Документалната поредица представя археологическото обновяване на 2000-годишния Колизеум, продължило три години. Проектът за възстановяване на паметника е на стойност 25 милиона евро. Чрез изключителните кадри, заснети с помощта на дрон, епизодите отвеждат зрителите зад кулисите на едно от седемте чудеса на света.

Необходимостта от реставриране на най-голямата римска сцена се дължи на падащите от арената отломки и камъни. Друга причина е, че древната конструкция на Колизеума е изложена на замърсяване от пътния трафик. Мисията на специалистите е да върнат някогашния блясък и великолепие на римската забележителност, както и да осигурят запазването й за бъдещите поколения.

Интересен факт е, че в древността Колизеумът е бил построен като дар за римляните. В началото арената е била предназначена за провеждане на различни игри и представления, както и да покаже на света великите възможности на римските строителни инженери. Всъщност, осигурявайки безплатни зрелища за плебеите, императорите ангажирали вниманието на непокорните граждани и по този начин си осигурявали контрол върху тях. Владетелят Флавий Хонорий през 405 г. забранява гладиаторските битки, тъй като не се вписват в духа на християнството.

В този документален филм учени и археолози представят любопитна информация, като например как Колизеумът е просъществувал толкова дълго време и какво се е случвало там в миналото. В задълбочени интервюта се разглеждат науката и инженерството, които стоят в основата на изграждането му, както и противоречивите планове за използване на арената за бъдещи събития.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: КолизеумримViasat History
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари