Безкомпромисна дисекция на следвоенно време с "Черни коне"

Сериалът на Любиша Самарджич по Bulgaria ON AIR
6 мар 2017 14:30, Петя Славова
0
Безкомпромисна дисекция на следвоенно време с  "Черни коне"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Няколко поколения българи са пораснали с киното, в което участва Любиша Самарджич. "Накъде отиват глиганите?", "Горещ вятър" (1980), "Кво вадис?" (1985),  "Полицаят от Петльово бърдо 1, 2" (1993-1994) са само част от списъка с филмови сериали, в които сме го гледали, а от 11 март може да си припомним и участието му в сериала "Черни коне"(2004), на който е и режисьор.

Ролите са поверени на Бранислав Трифунович, Игор Дордевич,, Мария Каран, Калина Ковачеви и др.

12-серийната телевизионна сага за живота на Сава Ладжарски ни връща във времето след края на Първата световна война. Пасторални картини ясно контрастират на тежкия и труден бит на хората, населяващи Банатските равнини.

Епохата е проследена през драматичните съдби на трима младежи Сава, Петрашин и Мария, които прекарват детството си заедно в началото на XX век.

Любиша Самарджич прави безкомпромисна дисекция на следвоенно време. Спазвайки традицията на сръбското кино, режисьорът "освежава" с хумор трудностите, които срещат персонажите му.

Самарджич е абсолютно ясен: последиците от войната са също толкова страшни, колкото и самата война. На фона на нищетата и тъгата на онази епоха режисьорът описва любовта, която се появява между Сава и Мария.

И докато в началото войната ги разделя временно, то след нея двамата персонажи са орисани да преодоляват нови трудности, свързани с недоимъка на след военно време.

Самарджич няма да ни изненадва с неочаквани обрати. Тук той залага на добре познатите порядки в малкото населено място, които носят със себе си спокойствие и монотонност, но същевременно тъга и обреченост. Грешките от миналото неуморно следват персонажите и не им дават шанс да живеят свободно в настоящето.

Режисьорът е носител на наградата "Купа Волпи", 7 сръбски награди "Златна Арена", номиниран е и за "Златна мечка".

Ще могат ли героите да преодолеят спомените си, да превъзмогнат недостатъците си, може да проследим по Bulgaria ON AIR всяка събота и неделя от 22:00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари