Как е спасена къщата на ген. Кирил Ботев?

Кристиана Илиева разказва в "Провокативно" по Bulgaria ON AIR
2 апр 2017 09:00,
5

На 2 април гост на "Провокативно" по Bulgaria ON AIR е Кристиана Илиева, издателка на едни от най-елегантните списания на българския пазар. Илиева коментира проблема със старите къщи на София, които тънат в разруха.

Издателството й се помещава именно в такава сграда, която обаче е спасена благодарение на месеци реставрация – къщата на брата на Христо Ботев, ген. Кирил Ботев. Какво обаче открива, когато отива там за първи път?

“Заварих същата атмосфера – изгнил паркет, тонове кюмюр в средата на помещенията. Когато не се живее в една къща около 50 години или повече, тя става склад, умира. Наистина не беше обитавана. Може би на горния етаж по време на соца или малко след това е имало някакъв живот – той е бил даван под наем, за съжаление. Защото на горния етаж не видях артефакт, не видях детайл, не видях нищо, което красивата история можеше да остави", коментира Илиева.

"Долният етаж обаче беше непокътнат. Сантиметър по сантиметър започнах да драскам и да виждам, че под черните тапети, които са с пластове мръсотия и прах, излизаше невероятен релефен масленозелен тапет, който е от Фердинандово време", допълни издателката.

Целия разговор гледайте в неделя от 10:30 в "Провокативно" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Едно уточнение за българофобите (русофили):Генерал Кирил Ботев участва в потушаването на бунта срещу русофилите опитали се да свалят чрез преврат законният български княз Александър Батенберг, като командир на Трети конен Пловдивски полк през 1886 г.Добре е да се знае това от всеки българин. А не да се разказват хуморески и легенди за това как брат му, Христо Ботев бил комунист, русофил, и т.н.Жена му е белгийка, запознава се с нея в Белгия докато учи за офицер там.
3
0
 
1
 
! Отговори
Интересно преди 7 години
Много интересно, Самоизтъкващият се за правнук на ген. Кирил Ботев - Боян Ботйов /в чиито вени не тече и капчица БОТЕВА кръв/ как се грижил за къщата
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шипка 23
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И къде все пак се намира тази къща? На коя улица?