Нов дом: Ромско семейство, което се бори с тежката съдба

Бригадата на Караджов осигури комфортен дом на семейството
26 апр 2019 11:16, Екип на Dnes.bg
34

Снимка: bTV


Вчера социалният проект на bTV "Бригада Нов дом" показа голямото и сплотено семейство на баба Цветанка, дъщеря й Мария, синът й – Трайчо, племенничката Натали и малката Марая. Те не се срамуват от ромския си произход и не се предават пред тежката си съдба. Мария и бригадата на Караджов изхвърлиха и последните следи от предишния им живот, преустроиха жилището им и дори направиха семейството им още по-голямо и щастливо. Героите в работни костюми успяха да настанят комфортно 7 души в двустаен апартамент и върнаха надеждадата им за светло бъдеще.

В малък двустаен апартамент живее 5-членното семейство на Цветанка. Първоначално съседите в общинсия блок не приемат ромското семейство, заради предрасъдъци. Те гонят децата от площадката, замерват ги с картофи и лук.

Цветанка се омъжва преди 33 години, ражда Мария, а след три години забременява с близнаци. Когато разбира, мъжът й предлага да ги дадат за осиновяване. Тя категорично отказва и той я изоставя в 8 месец. Готова да се бори за малките, тя работи на две места, за да отгледа сама три деца. Тя държи не само да са сити и облечени, но и да завършат образование. В момента е пенсионер по болест. Трайчо е на 31 години, има жена и дете, но не живеят заедно, защото не могат да си позволят самостоятелно жилище. Работи към Общината като озеленител, за да помага на семейството си. Мария е имала 10-годишна връзка с българин, но когато забременява, той заявява, че не иска дете от ромка. Иска аборт или осиновяване на детето и дори не го припознава при раждането му. Тя работи като хигиенист в ресторант.

Натали е племенница на Цветанка. Преди година забелязва, че самотният й баща отслабва и бавно гасне. Диагностициран с рак на кръвта, той умира в ръцете й. От тогава живее в дома на леля си и чувства любовта и подкрепата на всички. Преживяните от всеки болки и разочарования ги сплотяват и те живеят в любов и разбирателство помежду си. Стараят се домът им да е чист и подреден, но всичко е старо и разрушено.
Разпадащи се мебели, мухлясала баня без плочки и почти неизползваема кухня, превръщат живота на голямото семейство в ежедневно предизвикателство. Всички жени спят в една стая, а мъжът – на счупения диван в хола. Пералня нямат. Възможностите им стигат само за козметични освежавания, а те мечтаят за добри условия на живот за малките. 

Още с първите си крачки в дома на Иванови, Мария Силвестър забеляза, че това е една от най-чистите и подредени къщи, в които е влизала. Тя обеща помощ на силната майка и надежда на влюбения й син да живее със своето семейство. Когато пристигна бригадата на Караджов, майсторите се заеха с множеството тапети, пружини в по-окаяно положение от казармата и мивка като на двора – без топла вода и канал. Голямото предизвикателство беше обособяването на допълнителна стая, където да се настани младото семейство на мъжа в къщата. Момичешката стая стана по-функционална и красива, а решението за преходния хол  напълно отговори на мечтите на семейството.

По традиция, докато майсторите правят чудеса в домовете, Мария се грижи за душите на семействата в „Бригада Нов  дом“. Този път Натали получи среща с университетския преподавател по английски език – г-жа Алексиева и неограничен курс в изучаването му. Така баба Цветанка ще изпълни обещанието към брат си и ще се погрижи за образованието на племенницата си. Но това не беше единствената изненада. С грижа за бъдещето на семейството, Weber подариха на Трайчо курс по полагане на плочки и естествени камъни. 
Жертва на обществените предразсъдъци, децата са били на площадката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 4 години
Крайно време е ромките да знаят как да се предпазват от нежелана бременост и да раждат само когато са сигурни , че има кой и с какво да се отгледа това дете!
16
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До НЕбългаринТака е. Рооомите не си изоставят децата, не. Те направо ги ПРОДАВАТ . Питай в Гърция какво предлагане е за моргави бебета . А ако няма пазар за бебто им ... на паркинга в Пловдив . Между колите . Че по-лесно . Те ромалеските и НЕ КРАДАТ , ама как може - те "берат" или "си събират" каквото им хареса... И НЕ СЕ БИЯТ - а са само проявяват етнически особености ...
15
1
 
5
 
! Отговори
Банално преди 4 години
Абе какво стана с ромското семейство на които българин, чист бял българин а не ромски барон със златни ланци или БХК или етническа партия, беше купил къща , животни и малка нивичка за да ги извади от мизерията в която живееха ? Писаха за тях точно тук , в днес.бг . Не търсете .Медиите обичат да пишат колкото се може по-бързо за такива новини а след това мълчат щото резултатите след време не са за публикуване . И тия ще имат чист дом ...но за кратко . За Блок 20 в Ямбол също са писали така
14
4
 
3
 
! Отговори
Браво преди 4 години
единствената грешка е че от тъдява.бг не пишат статии за епизодите, в които ремонтират къщи на българи, да има къде да си лее злобата , панелния патрЕот .
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как е РОМ на английски?rom or gypsy?
12
7
 
21
 
! Отговори
Джонатан преди 4 години
Уеуе... чета коментарите и си правя извод, че истинските и чисти българи са все още тук. Много сте силни, защото все още не сте се пръснали от безконечната ви злоба и завист. Порадвайте се за нещо хубаво случило се на друг. Политиците ни са калпави, а не различните етноси. На никой не му дреме за народа. Той се избива един друг. Тъжно е...
11
11
 
18
 
! Отговори
Мефистофел преди 4 години
Колко мило, повърнах от щастие!
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четирима здрави и прави и Ед детенце. Много тежък случай, наистина.
9
7
 
23
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Всичко им е безплатно на тая ***...
8
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей, колко "гладен", "измъчен" и "работлив" народ, брей!Оставих 20-30 бирени бутилки и буркани с капачките извън контейнера - може пък и да свършат работа някому. Два дни стояха там безпризорно, докато през нощта, преди да мине сметарката, някой все пак ги прибрал. Някой си бил ровел в кофите за прехрана, хайде де!
7
13
 
47
 
! Отговори
ист преди 4 години
Честито новодомци. Браво на БТВ. Коня в коя стая ще бъде.
6
7
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
А за ракиите, уйскитата, високите и бирите кога?
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6Я опитай пак, че нищо не ти се разбира.
4
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В това жилище колко алкохол и кючеци ще се сипят до нассиране
3
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отидете там след един месец да видите на какво ще мяза новия дом...
2
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А българите с тежка съдба?
1
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е не само рoмитe имат такава съдба