За смисъла на журналистическата професия с "Работилница за репортери"

Калина Александрова зае първо място в петото издание на конкурса
23 сеп 2020 22:22, Петя Славова
6

"Работилница за репортери" излъчи тазгодишния си победител. Калина Александрова зае първо място в петото издание на ученическия конкурс-обучение, озаглавен "Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените".

В него се включиха 100 ученици от цялата страна. Всички те изпълниха седем задачи в различни журналистически и литературни жанрове - репортаж, есе, пътепис, анализ, коментар, портрет и интервю с помощта на своите ментори, сред които Доника Ризова, Калина Влайкова, Илина Бисерова, Марина Стоименова, Емил Спахийски, Васко Маврикова и гл. ас. д-р Иван Вълчанов от катедра "Медии и обществени комуникации“ в Университет за национално и световно стопанство.

Журналистическите материали бяха оценени от жури в състав Димитър Абрашев - телевизия Bulgaria ON AIR , Филипа Иванова - БНТ, доц. д-р Стела Ангова - УНСС, Евелина Павлова - радио FM+, Неда Василева - ТВ Европа и Драгомир Симеонов - Дарик радио.

Инициативата има за цел да засили интереса на учениците между 9-ти и 12-ти клас към журналистическата професия и да развие уменията им за творческо писане. След обучението участниците имат по-добра представа за кариерното си ориентиране и кандидатстването във висши учебни заведения.

Победителката Калина Александрова получава награда пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент, предоставено от Ева Майдел, патрон на "Работилница за репортери''. Тя ще вземе участие и в следващото издание на класовете по писмена комуникация "Разбери ме".

Калина Александрова ще стажува в телевизия Bulgaria ON AIR, която е медиен партньор на инициативата.

Какви бяха материалите тази година и как изглеждат новините към днешна дата? Разговор по темата в предаването ''Директно'' с Десислава Василева, създател на проекта "Работилница за репортери" и Калина Александрова, победител в издание 2020.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз споделям мнението на по долу пишещите. Пълна трагедия е нивото. Започват коментари не подготвени по темата, не напипват проблема, и за по лесно, търсят интрига. Подравняват се по нови мантри, подобно на комсомолски и партийни работници от миналото, не обикалят да събират информация, не проверяват източници, правят внушения по техни разбирания. За агресивната си некомпетентност получиха прозвище ***, но за празното си кудкудякане са си обикновени кокошки.
5
0
 
4
 
! Отговори
друга класация преди 3 години
Т.нар. "журналистика", днес, заема престижното последно място след най-древната професия, като "авторитет", ама друг път.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Журналисти почти няма. Има едни които цял ден висят в Туитър и така събират информация. А в България има 6-7 журналисти, останалите са ***.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
99,99% от журналистите по целия Свят не стават дори за *** за зеле. В България например като си с тройка по литература и чуждите ти езици са твърде слаби за да отидеш да работиш в кол център, ставаш журналист. Естеството на работата е да влезеш в някой чуждестранен сайт, да копираш някой текст, да го пейстнеш в гугъл транслейт, да копираш автоматично преведения текст и да го публикуваш без дори да го прочетеш и без да коригираш грешки който и третокласник би забелязал.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
журналистическата професия ХАХАХАХАХАААААААА
1
1
 
3
 
! Отговори
anonimen2 преди 3 години
KAKAV mentor Mavrikov ? Presto nekadarni KATO nego da da dalech it by TV