Ще напусне ли Царя двореца "Врана"

Държавата ще си поиска в съда няколко царски имота
11 яну 2011 22:08,
213
Ще напусне ли Царя двореца "Врана"
Дворецът "Врана". Снимка: Булфото

Държавата ще се опита да си върне няколко имота на Симеон Сакскобургготски – дворците „Врана“, „Царска Бистрица” и „Ситняково” и ловната хижа „Саръгьол“.

За намерението да се заведат искове срещу наследниците на цар Фердинанд І и цар Борис ІІІ, стана ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

През декември министерството е сключило договор с адвокатската кантора  „Савова и сие”, която трябва да изготви и заведе искове за дворците.

Предстои да бъде наета и друга адвокатска кантора, която да защитава държавните интереси за ловната хижа „Саръгьол”.

В края на юли МРРБ сключи договори с три адвокатски кантори, които трябваше да направят документен анализ и да предложат варианти за решаване на казуса с царските имоти.

Още по темата

Анализът се отнася за двореца „Врана”, имота „Саръгьол”, „Царска Бистрица”, „Ситняково” и къща в с. Слатина, която вече не съществува.

Становището на адвокатите за бившата къща в с. Слатина, собственост на лелята на Сакскобургготски княгиня Евдокия Фердинандова, е, че тя е възстановена правилно на наследниците й и няма основания за започване на дело.

За останалите имоти обаче ще бъдат заведени искове.

По-голямата част от царските имоти бяха върнати на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок по времето, по което бившият цар беше премиер.

Реституцията стана възможна възоснова на решение на Конституционния съд от 1998 г., с което бе обявен за противоконституционен Закона, с който имотуществото на цар Фердинанд I и цар Борис III е одържавено.

В момента Сакскобургготски води дела за собствеността върху двореца „Кричим“ и срещу мораториума да ползва върнати му земи и гори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
0
 
! Отговори
сократ преди 13 години
до всички-Защо бяга Фердинанд.Защото губейки западните покрайнини,тогава парламента приема ''Закон за наказание и преследване виновните за националната катастрофа'' в който за Фердинадчо се предвижда затвор-доживотен или смърт и конфискация,но всички си трайкат иначе,ако се приложи този закон то от 10 ноември насам всички довели България до днешната неописуема национална катастрофа, трябва да ги разстреляме и се приложи ''Закона за конфискуване в полза на държавата на незаконно придобити имоти.
198
0
 
2
 
! Отговори
плъхчо преди 13 години
Пияния цар да си ходи в Испания ,комарджия мръсен за 800 ша са оправиме ,много добре се оправихме вън от България вземи и феса Доган
197
0
 
0
 
! Отговори
vvallkwzsbl преди 13 години
HxfBi6 <a href="gpmiedzafavj/">gpmiedzafavj</a>, [url=zcmqdonzjwlq/]zcmqdonzjwlq[/url], [link=aktuvadjkxhq/]aktuvadjkxhq[/link], gsivucktuthm/
196
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Оставете царя на мира, той има право на тези имоти, защото са наследство от фамилията му.Не стига че навремето са му взели всичко и още невръстно дете са го изгонили от страната, ами сега имате претенции към имотите му.Нека да се опитат да върнат откраднатото от цървуланковците, които и не бяха сънували такова богатство, а сега живеят в супер лукс и имат пари за поколения напред.Те просто си оставиха цървулите на края на София и като в приказките, се озоваха в палати.Око можете, върнете ни това
195
0
 
8
 
! Отговори
Усмивката преди 13 години
По тази логика, защо не дадете на наследниците на Тодор Живков всички резиденции построени по негово време. Той поне има някакъв принос за построяването им. Симеон Борисов няма никакви заслуги за царските дворци, освен че услужливо подаваше задните си части за *** от накацалите около него като мухи на л... царедворци - келепирджии.
194
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И аз смятам като Владо. Най-стабилно развитие, най-голям просперитет за времето си България е имала при цар Борис - втората половина на 30-те години, до към 43-та. Симеон дойде с надеждите на много хора точно за очистване на България от остатъците на комунизма, но излъга надеждите на всички. Да се съюзи той точно с комунистите и турците! Срам и позор за името на баща му! Срам и позор за неоправданите надежди на хората!
193
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО 190- ИЗГЛЕЖДА МНОГО СИ НАМАЗАЛ ОТ "УХАЖВАНЕТО" НА СИМЕОНЧО,ТА СЕГА ТЕ БОЛИ ТА ДВЕ НЕ ВИЖДАШ...ПИЙ ЕДНО ХАПЧЕ И НЕ СЕ ВЪЛНУВАЙ, ДЪРТАЧЕ...
192
9
 
3
 
! Отговори
Бог да пази Царя ! преди 13 години
Това е единствения некомунист управлявал България - доказано през последните 65 години !
191
2
 
25
 
! Отговори
Владо преди 13 години
Язък за сина баща му Борис III e бил в пъти повече достоен за титлата цар. Върнал е на България южна Добруджа и е защитавал интересите на страната ни не пред кой да е а пред Хитлер ,и накрая е бил убит в Италия от фашистите за това ,че България не е проляла и капка кръв за целите на третия райх.Това е достоен владетел.А този е просто един объркан стар човек
190
3
 
20
 
! Отговори
Mery преди 13 години
Мария, към наследствените дворци на Симеон II не питаем непримирима омраза. Възмущаваме се,че наследникът на Ферди нанд, който доведе страната ни до две национални катастрофи и намаление на площта на България с над 30%, има сурат да си иска дворците. Той ще ни върне ли Македония, Егейска и Турска Тракия, земите ни до линията Мидия-Енос, Западните покрайнини, тези по устието на Дунав? Ама постъпи като типичен Кобург - нагъл, алчен, хитър като лисица.Възмущаваме се от тогавашния състав на КС, който взе решение със задна дата за връщане на имотите.Сега бившите членове на този състав мълчат като мишки, а някои,окрилени от старческа амнезия , със сълзи на очи си спомнят за Царство България. Възмущаваме се от хора като бившия управител на София област Олимпи Кътев и Поземлената комисия-Самоков, от 100%-вия демократ Софиянски, които върнаха и надвърнаха т.нар. "царски имоти". Никой един от посочените хора не е осъден,защото тези, представля ващи България, проявиха поведение на слугинаж.
189
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали обслужващата го мутра сега е Премиер, как да върне Двореца агентчето-цар
188
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вярно, че управлението на Царя не беше цвете, но човекът никак не е виновен за това, че е наследник на тези имоти и ако те му се полагат по закон, не виждам защо да не си ги вземе. Всеки би постъпил по този начин на негово място. След като закона позволява да си върнеш наследството, което незаконно ти е било отнето, тогава си го връщаш и толкова. Тук в коментарите разни хора зяпат, все едно Симеон им е взел собствените дворци. Между другото голяма част от тях вече са отворени за посещения.
187
0
 
2
 
! Отговори
simioncho преди 13 години
abe stiga ste mu zavijdali na 4oveka vurnal si gie. i da ne mu gi vurnat pak nqkoi 6te se nastani v tqh naprimer novite upravlqva6ti taka e i taka 6te bude vie v nqkva prikazka li jiveete o6te mai ne ste se otursili ot blizkoto minalo na naroda li da gi dadat vse nqkoi 6te gi vzeme ot vlast ima6tite vsi4ki tezi paraziti do6li ot ni6toto si to4at zubkite taka 4e kakvo si pomislihte 4e vsi4ko e ravno i ima spravedlivost nqma
186
1
 
6
 
! Отговори
хаха преди 13 години
И от кога това,че имаш две фирми и две висши те прави умен?Да не си някоя манекенка на повикване?Те обикновено имат по няколко фирми и няколко висши:))))Митингуващ мутро-чалгар си ти!
185
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще вземат имотите, ама друг път !Нали той направи ББ човек и го вкара в играта!
184
4
 
3
 
! Отговори
принца-клошар преди 13 години
Може и да съм ***,но не съм *** като теб!С две висши образования и собствена фирма,дай Боже всички *** да са така!:))))))))))))))))))))))
183
1
 
4
 
! Отговори
... преди 13 години
***!
182
2
 
8
 
! Отговори
монархокомунист преди 13 години
Айде стига бе,нали го докараха комунистите,да се правят на демократични пред запада,след като гаргамел се издъни!И точно те му дадоха имотите,нищо че не са негови!За какво да идва,като няма келепир,просто договорка и това е!А сега всички се правят на ощипани!
181
28
 
6
 
! Отговори
вие съвсем оглупяхте преди 13 години
Леле що лаици са подраскали под статията...Колкото и да ви е тъжно Царското семейство е собственик на имотите,а този виц с интендантството ще излезе скъпо на България.Нагло и алчно племе,възпитано в комунистически дух!Царя и министрите му дойдоха богати на власт.Никой преди или след тях не е имал толкова доходи,доказани с данъчни декларации.Няма толкова правилно работило правителство до сега в България!И понеже сте *** си заслужавате тези преди и след тях!Да са ви честити!
180
3
 
28
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
Симеон ако беше българин, поне децата му да бяха научили български. Личи си какви са интересите.