Ще напусне ли Царя двореца "Врана"

Държавата ще си поиска в съда няколко царски имота
11 яну 2011 22:08,
213
Ще напусне ли Царя двореца "Врана"
Дворецът "Врана". Снимка: Булфото

Държавата ще се опита да си върне няколко имота на Симеон Сакскобургготски – дворците „Врана“, „Царска Бистрица” и „Ситняково” и ловната хижа „Саръгьол“.

За намерението да се заведат искове срещу наследниците на цар Фердинанд І и цар Борис ІІІ, стана ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

През декември министерството е сключило договор с адвокатската кантора  „Савова и сие”, която трябва да изготви и заведе искове за дворците.

Предстои да бъде наета и друга адвокатска кантора, която да защитава държавните интереси за ловната хижа „Саръгьол”.

В края на юли МРРБ сключи договори с три адвокатски кантори, които трябваше да направят документен анализ и да предложат варианти за решаване на казуса с царските имоти.

Още по темата

Анализът се отнася за двореца „Врана”, имота „Саръгьол”, „Царска Бистрица”, „Ситняково” и къща в с. Слатина, която вече не съществува.

Становището на адвокатите за бившата къща в с. Слатина, собственост на лелята на Сакскобургготски княгиня Евдокия Фердинандова, е, че тя е възстановена правилно на наследниците й и няма основания за започване на дело.

За останалите имоти обаче ще бъдат заведени искове.

По-голямата част от царските имоти бяха върнати на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок по времето, по което бившият цар беше премиер.

Реституцията стана възможна възоснова на решение на Конституционния съд от 1998 г., с което бе обявен за противоконституционен Закона, с който имотуществото на цар Фердинанд I и цар Борис III е одържавено.

В момента Сакскобургготски води дела за собствеността върху двореца „Кричим“ и срещу мораториума да ползва върнати му земи и гори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
4
 
11
 
! Отговори
KALT преди 13 години
Точно прочутото Българско трудолюбие не е мит. Ако говориш за себе си може би е вярно. Прасето направи много за себе си и личната гвардия крадци, и сега се смее на тъпаните които му дадоха възможност. Надявам се крупиетата да са безмилостни, и да му вземат всичко, накрая да заложи и хасан. Долен крадец.
158
1
 
4
 
! Отговори
56 преди 13 години
Ха познайте от първия път. Аз познах- нямааа.
157
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до не си кривете душатаЦарят направи позитивни реформи в икономически и социален план.НАПРАВИ РЕФОРМИ В БАНКОВАТА СИ СМЕТКА,ОТ ПРОСЕК И ПИЯНИЦА СТАНА МИЛИАРДЕР.ОТ БЕЗИМОТЕН ,СТАНА МУЛТИ-ИМОТЕН.
156
3
 
7
 
! Отговори
MMM преди 13 години
Въпроса е принципен. Има ли право над тези имоти или не.Сакскобургодски е като всички останали в тази държава на които са реституирали имоти. Да одържавят тогава и всички други реституирани имоти! В тази страна няма нищо сигурно. С всяка смяна на правителства започва раздрусването на чувала с мишките. Ако са върнати имотите на Симеон неправилно да се накажат тези които са ги върнали. Сега ни занимават със Симеон, а за ЦЦ се замълча. Там всичко е на ред. Законите трябва да са за ВСИЧКИ ЕДНАКВИ.
155
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Царя е титла, обаче ,,ЦАРЩИНАТА,, е институция и тя като такава стопанисва и ползва царските имоти, които обаче винаги са били и ще бъдат ДЪРЖАВНА или НАРОДНА собственост.Като не му харесва на ,,царя,, това положение - МНОГО МУ ЗДРАВЕ !!!!
154
5
 
14
 
! Отговори
кл преди 13 години
браво Бойко ние сме с теб
153
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КОИТО ПОДКРЕПЯ ИЗМИСЛЕНИЯ-САМОПРОВЪЗГЛАСИЛИЯ СЕ ЗА ЦАР-КРАДЕЦ-ИЗМАМНИК-АЛКОХОЛИКА-ПРОИДОХА-НЕГРАМОТНИЯ-НАРКОМАН-СИМЕОН ХАСАН Е СЪЩИЯ ПАР.ЦАЛ.
152
1
 
26
 
! Отговори
yashinaki преди 13 години
Абе човек, ти сляп ли си, или просто мега лековерен?!"Царят" и хайката му разбойници освен да се накрадат, нищо друго не направиха! Симеон си взе имоти за милиони, част от които веднага продаде. След това направиха сделката с външния дълг, за което взеха тлъсти комисионни, а Велчев се сдоби с хотели по морето! Искаха да направят и далавера с магистрала Тракия, но поне това не успяха. Добре че сега я строим с евро пари!
151
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДНЕС,БГСТИГА ТРИХТЕ КОМЕНТАРИ.
150
0
 
24
 
! Отговори
KALT преди 13 години
Когато запитали Левски, като съборим султана кого ще сложим за цар, той отговорил: Ако ще се борим за цар и сега си имаме султан. Чиста и свята република. *** лакеи.
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
PU
148
22
 
6
 
! Отговори
не си кривете душата преди 13 години
Царят направи позитивни реформи в икономически и социален план,но за съжаление не можа да смени чипа на *** и Андрешко!Държавата ни никога не е била толкова спокойна и нормална,както по времето на премиерския мандат на Симеон.Той направи всичко,каквото трябваше,но не знаеше,че прочутото българско трудолюбие е мит,а той обеща,че това трудолюбие ще ни промени за 800 дни.Но народа е мързелив,крадлив,завистлив и търси само интриги.Нама как да превърнеш чалгата в класика...
147
1
 
1
 
! Отговори
***** преди 13 години
Eh che hubava kashta. !Moje da sluji kato nacionalen istoricheski muzei. Komardjiata go razkaraite ot Balgaria. Koi mu dade grajdanstvo na tozi bezsramen grabitel.Po-zaguben ot balgarskia narod NIAMA !
146
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***
145
16
 
4
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Не знам някой да се е отказал от реституция - защо пък Царят да се отказва ---- Той не би завел дело в Страсбург, ако не е сигурен в правотата си ---- Жалко, че България отново ще получи лоша слава, но вината не е в него ---- Желая му здраве, както и на цялото му семейство ----- Що се отнася до завежданите искове от страна на държавата, то тя би трябвало да направи такъв ход към много други лица ---- Това е моята гледна точка, ако някой реши да ме коригира, нека направи това възпитано
144
3
 
24
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 13 години
Стига сте го царосвали този крадлив комарджия!За да е цар едно лице , то трябва да е коронясано и обявено за такова. Този крадлив Бай Симо ,никога и на никого не е бил и няма да бъде цар. А нахалството му е безкрайно и децата му били княгини и принцове! Всички ги видяхме! Дядо му може би е дошъл да живее тук с добри помисли - ама тия истърсаци , ужас! Къде ли ще си намери място тоя крадльо из света?!?!
143
3
 
22
 
! Отговори
KALT преди 13 години
*** трябва да напусне България, изпроводено от гора бой. Внука на пияницата изкаран от Виенските кръчми гол и бос, внучето мултимилионер за сметка на народа и държавата от която не искаше нищо.
142
2
 
20
 
! Отговори
яаз преди 13 години
Народе ***, Кобурга може да го докараха БСП, ДС и Мулригруп, но кой гласува за него. Всички луднахте по царя като ***.
141
6
 
7
 
! Отговори
Милиционерите преди 13 години
Слухарите са в положение на цайтнот. Търсят изход. Сега започват да ръфат Симеон Втори за да покрията осиранията които направиха. Те не отчитат нещо много важно. Симеон направи нещо от нищото. Кой друг би могъл да направи премиер от един обикновен пазач, при това пазач с много лоша репутация ? Сега пазачът е против стопанина си. Бах мааму.
140
0
 
7
 
! Отговори
inatut преди 13 години
Олимпи.. селски царедворец или царски шут??