Ще напусне ли Царя двореца "Врана"

Държавата ще си поиска в съда няколко царски имота
11 яну 2011 22:08,
213
Ще напусне ли Царя двореца "Врана"
Дворецът "Врана". Снимка: Булфото

Държавата ще се опита да си върне няколко имота на Симеон Сакскобургготски – дворците „Врана“, „Царска Бистрица” и „Ситняково” и ловната хижа „Саръгьол“.

За намерението да се заведат искове срещу наследниците на цар Фердинанд І и цар Борис ІІІ, стана ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

През декември министерството е сключило договор с адвокатската кантора  „Савова и сие”, която трябва да изготви и заведе искове за дворците.

Предстои да бъде наета и друга адвокатска кантора, която да защитава държавните интереси за ловната хижа „Саръгьол”.

В края на юли МРРБ сключи договори с три адвокатски кантори, които трябваше да направят документен анализ и да предложат варианти за решаване на казуса с царските имоти.

Още по темата

Анализът се отнася за двореца „Врана”, имота „Саръгьол”, „Царска Бистрица”, „Ситняково” и къща в с. Слатина, която вече не съществува.

Становището на адвокатите за бившата къща в с. Слатина, собственост на лелята на Сакскобургготски княгиня Евдокия Фердинандова, е, че тя е възстановена правилно на наследниците й и няма основания за започване на дело.

За останалите имоти обаче ще бъдат заведени искове.

По-голямата част от царските имоти бяха върнати на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок по времето, по което бившият цар беше премиер.

Реституцията стана възможна възоснова на решение на Конституционния съд от 1998 г., с което бе обявен за противоконституционен Закона, с който имотуществото на цар Фердинанд I и цар Борис III е одържавено.

В момента Сакскобургготски води дела за собствеността върху двореца „Кричим“ и срещу мораториума да ползва върнати му земи и гори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
3
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
Актът, обявен за противоконституционен, не се прилага от деня на влизането на решението в сила.Търсенето на имущества и конфискуването им се преустановява. Ако има останали укрити имущества, те вече не могат да се конфискуват.КОНСТИТУЦИЯТА НИ НАЙ-МАЛКО НЕ ПОСТАНОВЯВА АНУЛИРАНЕ НА ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ ЗАКОНА, ДОКАТО ТОЙ Е БИЛ В СИЛА ! ОЧЕВАДНО Е ЗА ПРАВНО ГРАМОТНИ ПОРАДИ ОТСЪСТВИЕТО В КОНСТИТУЦИЯТА И НА ПОМЕН ОТ ОПИСАНИЕ ПО КАКЪВ ПРАКТИЧЕСКИ РЕД ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ ОТМИНАЛО ОСЪЩЕСТВЕНО ДЕЙСТВИЕ..
118
0
 
3
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
"Има закон на Кимон Георгиев, с който се национализират имотите на царските семейства."Има.И по този закон започват да се търсят имоти и да се извършват конфискации. И се търсят и се се извършват конфискации без никакво ограничение във времето. Години. Десетилетия. Столетия."И този закон е отменен от КС през 1998 год."И според КонституциятаЧл. 151. (2)Актът, обявен за противоконституционен, не се прилага от деня на влизането на решението в сила.....Продължава,,,,,,
117
4
 
8
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
Абсолютно всичко, дадено на Симеон Сакскобургготски и родата му е скандално противозаконно дадено, защото не съществува и до ден днешен реституционен закон по отношение на царските конфискации на *** ! Дарилите го държавни служители извършиха престъпления ! Ако и той е използвал служебното си положение за да им въздейства или за да ги подкупи, престъпления е извършил и той !
116
3
 
8
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
Няма да влизам в спор сега по юридическата страна на въпрос, ще те попитам: Защо се обръщаш към Симеон с Негово Беличество след като той САМ унищожи БЕЗВЪЗВРАТНО монархията в БГ? ЗАКЛЕВАЙКИ СЕ В РЕПУБЛИКАТА!!!!!! А кой го накара да търгува с комунисти? Аз ли, или комаржийската му дребна душица?
115
11
 
8
 
! Отговори
George Wheeler преди 13 години
А относно 800-те дни, това е икономически обоснован период. Приема се, че 800 дни са достатъчни за едно предприятие, което е пред фалт, да се установи дали може да се възстнови и съответно да се случи, или не. Е, гледайки ситуацията как всеки чака ''Спасителя'', то не е голяма изненада, че това ''предприятие'', наречено България е обречено на провал! Предварително благодаря за минусите, просто показват ограничеността, потапяща България!
114
11
 
6
 
! Отговори
George Wheeler преди 13 години
Бащата и дядото на НВ са отворили отново с лични средства първите музеи, ботанически и зоологически градини в България. Но какво ли значение има този културен аспект в една идиото-чалгализирана държава.
113
10
 
6
 
! Отговори
George Wheeler преди 13 години
1. Ако съдът присъди имотите на държавата, то тогава всички реституирани имоти трябва да са държавни. Царският дворец е бил държавна собственост, следователно НВ няма претенции към него, но споменатите имоти са били ЧАСТНИ. Построени с личните средства на Цар Фердинанд и Цар Борис III. Средства, които не са били присвоявани, а гласувани от Народното събрание. Ако се поинтересувате малко, че видите, че Царското семейство е имало широка благотворителна дейност.
112
2
 
9
 
! Отговори
Мариян преди 13 години
Дано му вземе държавата имотите на този измамник - излъга глупавия народ да гласува за него и после краде с Доган и червените изверзи четири години - лъжлив скъперник, дано ти вземат всичко в България и да ви изгонят веднъж за винаги, защото си срам за българския народ!!!
111
1
 
0
 
! Отговори
mailman преди 13 години
кат изключим, че Кардам не е турско име, а българско и то от време преди турци да се появят на бял свят, общо взето съм съгласен с теб :)
110
1
 
1
 
! Отговори
хи-хи преди 13 години
Ти пък що за "Комунист" си? По-удовлетворен от битието си ли ставаш като кълнеш?Къде си архивирал комуниктическия си морал и марксиско-ленинската си етика? като си нямаш християнска такава?
109
0
 
7
 
! Отговори
ХИ-ХИ преди 13 години
То да беше само неговата гуша щяхме да си живеем като Симеончо, но от нашенските ПЕЛИКАНИ отърване няма!!!! От мутри, мутреси и продажни политици и властимащи сме на този хал!!! И най-вече от овчедушие, шопски манталитет и еснафски тарикатлък сме я докарали под кривата круша."О-о-о неразумний юроде....."!!!!!
108
0
 
3
 
! Отговори
ФАКМАКА преди 13 години
Значи, ако не влезе да ви проверя, цяла нощ ще ми драскате тука. Айде всички бегом в спалното помещение, че утре ви чака работа да си храните семействата, а тоя го за+бете, да му вземат, каквото трябва !
107
2
 
5
 
! Отговори
Комунист преди 13 години
За сведение на обслужващите сайта,България е РЕПУБЛИКА И НЯМА ЦАР.А КОЛКОТО ДО ТЕМАТА:Дано пукне тая гадина наречена Симеон Сакскобургота.
106
0
 
5
 
! Отговори
николаи петрини преди 13 години
за кво го извикаха да му напълнят гушата еи за туи сме на тоз хал
105
1
 
3
 
! Отговори
310856 преди 13 години
СТАНА ТЯ КАКВАТО СТАНА. НА ТИ КУКЛИТЕ , ДАЙ МИ ПАРЦАЛИТЕ! ХАЙДЕ ЛЕКА НОЩ!НЕ МИ СЕ ПОЛИТИКАНТСТВА. КОЙТО НЕ МУ СЕ СПИ И УТРЕ НЕ Е НА РАБОТА ДА СИ ИЗЛИВА СТРЕСА ВЪВ ФОРУМА.
104
0
 
4
 
! Отговори
жени преди 13 години
Вън на съветската ***...
103
0
 
4
 
! Отговори
юнака преди 13 години
ах тоя брадат крадлив Цар.
102
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде сега ДС както го докара така да си го изпрати обратно в Испания!
101
0
 
4
 
! Отговори
Ivan преди 13 години
Цар пъж!!! Комарджията вън.Мога да ти предложа да ми ползваш големия бор.
100
0
 
0
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
Може да създаде монархическа партия ЗА ВЪЗСТОВЯВАНЕ на МОНАРХИЯТА и да стой отстрани!(без имоти разбура се) А не партия за ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ на ИМОТИТЕ МУ! Много народ му се надяваше а и ПРАВОТО БЕ НА НЕГОВА СТРАНА! Да ама *** са хитри! Предложението им беше : РАБОРИШ ЗА НАС, ЗАТРИВАШ МОНАРХИЯТА и си ПОЛУЧАВАШ ИМОТИТЕ! И плужека се нави! Сега нека да яде дървото ! Не го жаля !