Притеснително било, че съдиите не попълват квотата във ВСС

Според главния прокурор това е недоверие към съвета
7 юли 2011 10:41,
10
Притеснително било, че съдиите не попълват квотата във ВСС
Борис Велчев. Снимка: Булфото

Главният прокурор Борис Велчев е определил като много притеснителен факта, че големи съдилища не избират делегати за събранието, на което трябва да бъдат гласувани нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота.

Те трябва да заемат местата на подалите оставки Капка Костова и Галина Захарова, но няколко съдилища, включително Върховният касационен съд, не излъчиха делегати.

"Не вярвам, че това съдилищата да не избират делегати се дължи на технически причини, по-скоро е вид недоверие", коментира Велчев.

Още по темата
Обвинител №1 изрази надежда и Народното събрание да попълни квотата на ВСС и припомни, че по закон съдиите и депутатите трябва да направят това.

Според Велчев отлагането на старта на спецсъдилищата за догодина ще позволи да се направи всичко необходимо, за да се работи в по-спокойна обстановка.

Той каза, че е притеснен от пропадането на изборите за председатели на двете спецсъдилища. Според главния прокурор вероятно до края на месеца ще бъдат избрани и магистратите в тях.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев пък каза, че не е виждал протоколите от събранията на съдилищата, които не са избрали делегати. Ако има кворум, делегатското събрание ще бъде проведено, допълни Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Велчев преди 12 години
Г-н Велчев,не се притеснявайте: решението на ВКС и софийските съдилища да не изберат делегати, които да участвуват в избора на нови представители на съдийската гилдия във ВСС, няма да има сериозни последствия, защото в другите области такива събрания са проведени, делегати са избрани, следователно Общо събрание на делегатите ще има и то ще бъде законно. Така че основания за притеснение няма. Да се притеснява проф.Л.Груев, че изстрелът на ВКС излезе халосен. И съдийките от СГС и САС.
9
1
 
2
 
! Отговори
Магистрат преди 12 години
Г-н Велчев, това, което се случи решението на ВКС и софийските съдилища да не изберат делегати, които да участвуват в избора на нови представители на съдийската гилдия във ВСС, няма да има сериозни последствия, защото в другите области такива събрания са проведени, делегати са избрани, следователно Общо събрание на делегатите ще има и то ще бъде законно. Що се касае до оставките на Захарова и Костова: Те са избрани от Общото събрание на съдиите, за да представляват интересите на тази гилдия във ВСС. Щом са се съгласили, като такива са длъжни да носят тази отговорност. И какво излезе: когато нещата не стават така, както те искат, веднага подават оставки? Това е бягство от отговорност... Що се отнася до ССБ: Там се вземат и оповестяват решения в много тесен кръг. Тези мнения не се обсъждат широко с членуващите в ССБ и особено със съдиите извън Съюза. Стана скандалът с ВСС, излезе Н.Куцкова, дръпна едно слово, обиколи няколко телевизии и дотук. Няма я широката обществена подкрепа от съдиите в регионите на страната. Сам се убеждавате,че Общо събрание на съдиите ще има.
8
1
 
5
 
! Отговори
Йордан преди 12 години
Господин Велчев да не се прави на две и половина. Защо съдиите не искат да излъчат депутати за общото събрание - ами това си е бойкот на ВСС. ВСС се е капсулирал в себе си и освен своите собствени проблеми не се занимава с тези в системата.Съдебната система систематично е подложена на критики /основателни или не/ и няма кой да защити труда на служещите там. Защото дори и да има черни овце - болшинството от служителите съвестно изпълняват... още задълженията си и мълчаливо преглъщат обидите
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А хората се надяваха на тоя корумпиран алкохолик, че ще свършио нещо и ще вкарай някой в панделата....ама явно той взема пари за да.....се притеснява..
6
3
 
10
 
! Отговори
ПАРИТЕ, преди 12 години
КАКВО ЛИ НЕ ПРАВЯТ?...НАУЧИХА СЕ В СЪД. СИСТЕМА НА СТРАШНО МНОГО ПАРИ ЗА 22Г., И СЕГА КАК ЩЕ ГИ НАУЧИМ ,...НА НОРМАЛНИ ЗАПЛАЪИ ,...КАК? ВСИЧКИ СА ЗА *** !
5
1
 
11
 
! Отговори
алооо, преди 12 години
...ЦИРКАДЖИИ ,...ОПРАВЯЙТЕ СЕ ,...ДОЙДЕ ВИ КРАЯТ!
4
4
 
11
 
! Отговори
Кольо преди 12 години
Този левент с удохотворената физиономия от снимката изразява тревогите на Руското посолство, че от американското са им приготвили карти за почивка в слъчевия курорт Гуантанамо, остров Куба.П.С. Никога повече комунисти на васт. АМИН!!!
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чакат Гоце да ги назначи...
2
3
 
19
 
! Отговори
горкият преди 12 години
Този главен прокурор много притеснителен ще дойде...все се притеснява за нещо,вместо да вземе работа да свърши.
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Toя смок сигурно пак е пиян.