Прокурори избират свои представители във ВСС

Делегатското им събрание е насрочено за 21 септември
Обновена: 21 сеп 2012 08:56 | 21 сеп 2012 08:56, Петя Славова
10
Прокурори избират свои представители във ВСС
Снимка: Булфото

Прокурори днес избират на делегатско събрание свои представители за новия Висш съдебен съвет. Около 300 прокурори от страната ще избират 4-мата висши магистрати.

За пръв път в България процедурата протича открито и прозрачно - имената на кандидатите са известни и те се подлагат на обществено обсъждане. Досега от квотата на Съдебната система бяха избрани 6-ма съдии и един следовател.

Новите 11 представители на парламента ще бъдат оповестени на 26 септември. Мандатът на настоящия изтича на 3 октомври.

Също така вече избраните висши магистрати от квотата на съдиите ще се срещнат днес с министъра на правосъдието Диана Ковачева.

Новите представители бяха избрани на 16 септември след продължило близо 24-часово заседание. На срещата на Диана Ковачева те ще обсъждат проблемите с натовареността на съдебната система, необходимостта от ясни стандарти за дисциплинарната практика на Висшия съдебен съвет, както и мерки за предотвратяване на корупцията в съдебната система, съобщи БНТ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Калпакчи Камен преди 11 години
Преди време съдията от САС Иво Вапцаров ни обиди, наричайки нашето мнение "имагинерно". Преди дни експрокурор , сега вицепрезидент М.Попова ни нарече "улицата"! Господа съдии и прокурори, след 10-и ноември тази улица беше трамплин за много завършили Право млади хора да станат магистрати. През януари 1997 г. същата тази улица "замени" повечето от старите БКП кадри и слуги с млади хора, завършили ЮФ. Съжалявам,че трябва да го кажа, но очевидно първо не изчистихме червените слуги докрай и те сега се подвизават във висшите съдилища, второ - че станахме трамплин много млади хора без морал или откровено некадърни и/или корумпирани , но с протекции, да станат съдии и прокурори. Да се надяваме, че при следващи улични протести (дай Боже такива да няма) такава грешка няма да допуснем.
4
1
 
1
 
! Отговори
Читател преди 11 години
Да де, ама с тях влезе и *** Атанасова - окр. прокурор на Благоевград. Веднага щом беше избрана, в едно интервю тя започна да хвали съдиите. Тези съдии, които използваха прокурорите за изтривалка при всеки продаден от тях съдебен процес. Да й припомня ли изказването на проф.Груев по повод предишен доклад на ЕК за съдебната система? Тогава професорът каза, че прокурорите са виновни, ама съдиите отнасят калая. Нали така, прок.Атанасова? Рано се продаде на тези с черните тоги!
3
0
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 11 години
Народа няма достъп ,до ---ДАЛАВЕРИТЕ и ТЪРГАША ---,местата са заети !
2
0
 
1
 
! Отговори
НИЕ преди 11 години
---СИЛИКОН в главите ,вместо мозък ...23г.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кога и народа ще има свои представители във ВСС