Задържаха собственика на вила "Марциана"

Германецът се разследва в родината си за пране на пари и укриване на данъци
Обновена: 8 ное 2012 14:38 | 8 ное 2012 14:18,
38
Задържаха собственика на вила "Марциана"
Снимка: архив, Булфото

Варненският окръжен съд (ВОС) задържа под стража собственика на вила "Марциана" - германеца Франц Греценбах, разследван в родината си за пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери.

За него има издадена Европейска заповед за арест от прокуратурата в Аугсбург, Германия. В неговия комплекс „Марциана“ често са се провеждали дискусионни форуми с участието на политици и дипломати.

54-годишният германец, който живее в България от 7 години и има статут на временно пребиваващ у нас, се разследва във Федералната република заедно с други две лица за престъпления, извършени през периода 2006 - 2008 година.

Според немските власти престъпната схема на групата и конкретно на Греценбах е свързана с укриване на доходи и недекларирането им пред данъчните както като физическо лице, така и като управител и представляващ търговско дружество. Срещу него се води разследване и за изпиране на имущество, придобито от престъпната дейност. 

Следствените действия в Германия установили, че отделните престъпления по укриването на данъци били извършвани, като уличените избягвали подаването на данъчни декларации за занаятчийски данък, капиталови разходи и за корпоративен данък. Пред властите те посочвали в годишните си декларации твърде ниски данни за реализираните от съвместното дружество обороти.

Чрез сделките на фирмата на тримата бизнесмени, разследвани в Германия за периода 2004 - 2008 година, са укрити общо 5 257 482 евро корпоративен и занаятчийски данък.

Укритият данък върху добавената стойност в периода 2006-2008 година бил в размер на 1 647 676 евро. Чрез необявен и невнесен данък върху капиталовите разходи през 2006 до 2008 година Греценбах е усвоил 1 710 915 евро.

От 2003 до 2005 г. пък уличеният Греценбах е спестил пред данъчните власти в Германия задължение като физическо лице в размер на 2 096 005 евро.

В Германия тези престъпления се наказват с "лишаване от свобода" от 10 до15 години.

Днес пред съда във Варна защитата на германеца изтъкна, че Франц Греценбах е крупен инвеститор в България и общественик, който е посрещал български политици, сред които премиера Бойко Борисов и еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Основаната от него НПО "Работилница за бъдещето на България" в сътрудничество с Фондация "Кондрат Аденауер" е организирала серия от срещи и публични дискусии по важни за страната ни теми в построена от него база в с. Падина край Варна.

Греценбах декларира пред българския съд, че знае за разследването срещу него в родината му и желае доброволно да замине за Германия, за да съдейства на властите за приключване на следствените действия там. Междувременно разследващ екип от Германия вече е иззел от него документи, които се намирали във Варна. Франц Греценбах бил убеден, че пред немския съд той ще докаже своята невинност.

Днес обаче получи отказ от ВОС да бъде оставен при семейството си до разглеждане на делото за предаването му на немските власти.

Според магистратите най-тежката мярка за неотклонение е гаранция, че Греценбах ще присъства на разглеждането на делото за екстрадицията му в Германия.

Варненският съд ще насрочи това заседание в следващите 7 дни, а днешното определение на съда може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Варна на 13 ноември 2012 година, от 10,00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На тоя адвокатите му се разпраха да го полират във форума.
25
8
 
33
 
! Отговори
Име преди 11 години
Страхотно обяснение - немската икономика се разклатила от изтичането на клиенти към дентапрайм и тръгнала да и прави реклама
24
8
 
33
 
! Отговори
българин в германия преди 11 години
(Част1)Не е ли странно е немски прокурор през 2012г. да търси доказателства из Варна за нещо, извършено в Германия през 2006г. по дело,което5 години не стартира поради липса на такива.Защо това закъсняло търсене на доказателства се представя като влязла в сила присъда ? Причината е другаде. В кризата баварците идват на лечение при Гренцебах, цените му са три-четири пъти по-ниски от немските и големият поток немски пациенти към България лишава баварския стоматологичен бизнес от 5-6 милиона евро
23
8
 
33
 
! Отговори
българин в германия преди 11 години
(Продължение на Част 1), а баварската хазна - от данъци върху такъв оборот. Ако изнесеният от Бавария в България дентален бизнес бъде унищожен чрез скандал - което се цели с ареста на германеца - немският поток ще секне, от това ще спечелят баварските клиники и баварската хазна. Моите лични впечатленията от Гренцебах са отлични. Категорично той не е престъпник, измамник и прочие кални думи, които се изсипаха върху него.
22
8
 
33
 
! Отговори
българин в Германия преди 11 години
Извинявайте всички, забравих да си сложа ник и коментарите се получиха от "анонимен". Не съм анонимен.
21
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Темида И на теб искам да кажа да помислиш как през 2007г. са отправени обвинения за нещо, извършено през 2008г. в Германия и защо ако има доказателства дело не е започнало цели 5 години и сега някой прокурор се затичал да събира доказателства из Варна. В кризата заради ниските цени баварците идват на лечение при него и това лишава баварската хазна от данъци върху няколко милиона евро годишен оборот, тук в Германия цените са някъде три пъти по-високи. Впечатленията ми от Гренцебах са отлични.
20
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 444 Здравейте от Германия.Мога да кажа само добро за Гренцебах. Помислете защо тези обвинения от 2007г. са лежали цели 5 години в Германия -защото няма доказателства! - и сега прокурори са тръгнали да събират документи из Варна за нещо, извършено през 2008г. Прочетете още веднъж статията - през 2007г.(!) е образувано дело за нещо, извършено през 2006-2008г. (!) Т.е. германецът е обвинен в нещо още преди да го извърши. И аз мисля, че цялата работа е заради клиниката и потока немски пациенти.
19
8
 
34
 
! Отговори
варненец преди 11 години
Целият цирк на немските данъчни е за да ударят денталната клиника на Гренцебах и да пренасочат оборотът й от България към Германия. Гренцебах е станал мишена на данъчните в Германия, защото този оборот, който прави клиниката му в България чрез немски пациенти би бил три пъти по-висок, съответно и данъците, ако беше построил тази клиника в Германия и парите оставаха там. 1 милион евро оборот тук се равнява на 3-4 милиона в Германия, цените на тези услуги са в пъти по-високи. А Гренцебах генерира този оборот тук. Арестът му ще пренасочи оборотът на клиниката му към Германия. В бизнеса Гренцебах произвежда продукт, а банките и данъчните живеят на негов гръб, като накрая нагло обявяват за крадец този, който ги храни (теглиш заем, плащаш вноски+лихви+данъци+поддръжка на бизнеса). Какво може да се открадне от тези *** данъчните, които нищо не произвеждат и живеят на гърба на бизнеса, който произвежда? А отгоре на всичко немските данъчни завиждат на българските данъчни. Германецът си разви бизнеса, защото цените тук са в пъти по-ниски, данъците също. Жалко за хубавия бизнес, който разви. Жалко колко са *** нашите власти. Това си беше почтен легален бизнес, никакво пране на пари. На алчните данъчни все им се привижда пране на пари, те самите не могат да изработят и 1 лев, могат само да го отмъкнат от работещия бизнес.
18
8
 
36
 
! Отговори
няма безгрешни преди 11 години
Нека пръв камък да хвърли този, който никога не е грешил. Кой от нас никога не е крил данъци от алчните данъчни, които получават по 10% (по закон!) от всичко, което успеят да отмъкнат от фирми и физически лица. Ако Ви съставят акт за 3,000лв., 300 лв по закон отива в личния джоб на данъчните. Кой от нас като физическо лице може да оцелее, ако си декларира всичките доходи и никога не получава кеш? Ако бизнесмен вземе заем от банка, за да развие бизнес, кажете как ще се справи да плаща вноските с лихвите + данъците на заработеното + да поддържа бизнеса си, заплати и т.н.. Като в същото време банкови и данъчни служители живеят на негов гръб.
17
8
 
36
 
! Отговори
Дойчин преди 11 години
До nick Не си прав. Човекът направи една чудесна клиника, която открадна пациенти из цяла Бавария, немците започнаха да идват тук заради това, че всичко е на половин цена, а на Запад денталните услуги са адски скъпи - и оттам немските данъчни го взеха на прицел. Да, в България цените са ниски и данъците са ниски, това е привлекателно. Немецът действително работи на двойно по-ниски цени от тези в Германия, но на немските данъчни при техните цени оборотите им се виждат малки и данъците също.
16
8
 
40
 
! Отговори
варненец преди 11 години
Извинявайте, драги форумци, но Гренцебах е един много точен и почтен германец, имам преки впечатления от него и не вярвам да е укрил чак толкова много данъци. Аз не виждам как една фирма ще оцелее, ако си декларира целия оборот, а дори и да го направи, тогава данъчните пак ще кажат, че е укрил нещо и че оборотът е още по-голям. Личните ми впечатления са, че той изобщо не разполага с толкова много пари, каквито му приписват. Това, че е теглил заеми, за да развие бизнес тук, не е престъпление.
15
8
 
32
 
! Отговори
Гацко преди 11 години
Навремето германците на Борис Бекер баща му осъдиха за неплатени данъци. Да и в Германия има такива, само че разликата е, че ги преследват до дупка. В случая дупката е България и си получават заслуженото по законите а те важат за всички без изключение. Както за мен, така и за бундес президента.
14
8
 
36
 
! Отговори
Угоен преди 11 години
А какво е това "данъци" ?
13
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пъпчивите чалго-герберастчета са като бащата на Пена градската к..ва от вица. "Пена я оправяли всички наред. Само Пенчо най-големия *** дето само той не я е ...., накрая се престрашил и отишъл да позвъни. Излязал баща и. С плах гласец Пенчо попитал "Пенка в къщи ли е? А баща и отговорил: Пена се ожени, вече не е к..ва." Та така беше с Боевски, побойника Николай Коцев на дир. на АЕЦ Козлодой, рекетьора Д. Аврамов, сега този, и още ще има "те не са от нашите, бб вече не е.."
12
11
 
57
 
! Отговори
Темида преди 11 години
Ей това е желязна германска дисциплина. Ще го осъдат и лежи ефективно в Германия. А не като нашите *** съдий, дават условни присъди за укрити 16 милиона ДДС.Докато няма страх от закона и няма осъдени за укрити данъци, никога няма да ни е пълна хазната. Трябва първо да има пари в бюджета и после да се увеличават пенсий и заплати. Има поне 12 милиарда в сива икономика, която не плаща данъци. Започнете от там.
11
15
 
43
 
! Отговори
444 преди 11 години
Как така решихте, че Бойко и Кристалина са приели този германец в България да прави бизнес, когато съвсем ясно е написасано,че е тук от 7(седем) години.Това означава, че е приет с отворени обятия от тройната шайка С. Д. и Ц.Ама вие платените драскачи сте наети затова-да плюете на всяка цена.
10
9
 
43
 
! Отговори
Ами да преди 11 години
Кой ли друг инвестира в България Дошъл този и Б Борисов го е приел с разтворени обятия за да отчете че у нас има чужди инвестиции Няма нужда да го проучват Нали не е руснак значи може да се прави каквото иска Законите в България действат избирателно
9
10
 
47
 
! Отговори
ц ц ц преди 11 години
премиера Бойко Борисов и еврокомисаря Кристалина Георгиевав най-скоро време ще заминат и те за Германия да дават на баба ти там обяснения защо са крили този германски престъпник и са му помогнали да изпере мръсните си милиончета в България :) крупните инвеститори трябва да доказват от къде са им паричките :) и ето този в Германия го питат от къде са му,обаче в България не го питат от къде ги има щом ги дели с тях
8
12
 
59
 
! Отговори
Килъра преди 11 години
За това Германия си е Германия, а Булгария става все по-голям *** :(
7
17
 
67
 
! Отговори
ИДИЛИЯ преди 11 години
КАКВА МИЛА СЕМЕЙНА ИДИЛИЯ- ТАЯ КРАДЛИВА НЕМСКА ШВАБА В КОМПАНИЯТА НА МУТРАТА БОЦКО И КРИСТАЛИНКАТА СИ ГУГУГАТ, ПРАВЯТ ШМЕТИ КАПЕЛИ И СМЯТАТ КОЙ КОЛКО ДА ОТКРАДНЕ. ТОВА ЛИ СА ИНВЕСТИТОРИТЕ НА МИЛИЦИОНЕРЧЕТО ОТ БАНКЯ, ОСИГУРИЛИ БЛАГОДЕНСТВИЕТО НА БЪЛГ. НАРОД. КАКВИ МИЛИ И ДОБРИ ХОРА , ПЪК ГЕРМАНЦИТЕ ИСКАТ ДА ГО ВКАРАТ В ПАНДЕЛАТА. МИ ТОЯ АКО ПРОПЕЕ И ПОВЛЕЧЕ КРАК, КОЛКО ЛИ НАШИ МИЛИ БЛАГОДЕТЕЛИ ЩЕ ИЗГОРЯТ. ТОВА ЛИ Е ПОТЕНЦИАЛА НА ПАРТИЯТА ГРОБ, ЧИЯТО ЦЕЛ Е КРАЖБИ И ОБИРИ НАД ВСИЧКО И ОТ ВСИЧКИ.