Кокинов потвърдил разговора в Банкя пред прокурор

Засега единствен от тримата събеседници е дал показания
Обновена: 7 май 2013 08:53 | 7 май 2013 08:23, Веселина Йорданова
100
Кокинов потвърдил разговора в Банкя пред прокурор
Снимка: БулФото - архив

Освен с оставката си доскорошният градски прокурор на София Николай Кокинов е потвърдил уличаващия разговор с Бойко Борисов и Мирослав Найденов в Банкя и в обяснение пред ВКП, пише „Преса“. Кокинов засега е единственият от тримата събеседници, които са дали показания по проверката на Върховната касационна прокуратура за скандалните записи. Той и вчера не си вдигаше телефона.

Прокурорите ще викат за обяснения също бившия премиер Борисов, както и ексземеделския министър Найденов. А за всяка неистина, заявена пред прокурор, се носи отговорност за лъжесвидетелстване - наказанието е до 5 г. затвор. Записите, в които освен „пидалите и манафите“ в прокуратурата, Кокинов, Борисов и Найденов обсъждат и как ексминистърът може да се спаси от обвинения за корупция, гръмнаха на 26 април. А според Сотир Цацаров най-поразителното в тях е, че шефът на проверката за незаконните СРС-та Кокинов дава на експремиера Борисов заключенията на прокурорите, преди те да бъдат обявени публично. ВКП веднага образува проверка, в която се търсят данни за търговия с влияние и престъпления срещу правосъдието. Подозренията са, че записът е правен от Мирослав Найденов.

Още по темата

В интервюто си за „Всяка неделя“ на 5 май Бойко Борисов също не отрече, че такъв разговор е проведен. Но обяви, че „нерегламентираното не се коментира“ и се усъмни, че записът „може да е компилиран“, защото не знаел колко време къщата му „е била закичена с такива микрофони“. Експремиерът даде като пример за подражание „правовите държави“ и конкретно Държавния департамент на САЩ, осъдил „неоторизираното оповестяване на класифицирана информация“ в „Уикилийкс“. От гръмването на скандала със записа Мирослав Найденов не се е появявал публично. Проверката на записа от Банкя надали ще приключи преди изборите, прогнозират разследващи. Според тях е твърде вероятно и в този случай да се установят данни за престъпления и да започне разследване.

Тримата бивши служители от СДОТО, уличили бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че устно е разпореждал незаконните СРС-та, не отстъпват от показанията си. Изобличителите от службата за подслушвания са сред обвинените по делото, започнало след сигнал от Сергей Станишев. Техните свидетелства са ключови за отговорността на ексминистъра. Освен за съзнателно затваряне на очите за извършваните от МВР беззакония той може да бъде преследван и като подбудител на престъпленията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: Николай Кокинов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
да преди 10 години
тоя винаги съм знаела ,че е корумпиран и нечестен .Най- после всички го разбраха.
80
0
 
1
 
! Отговори
a преди 10 години
Razbrah samo edno ima nekva mnogo golema sila v bg shom podlushvat boiko kadeto e staro ku4e.I se 4uda ne moje da govorat takiva razgovori kogato e buma na podslushvaniata i boiko da nema zaglushitelni ostroistva.
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
kokino krasi...i kapka ne ostana...i potno 4elo az istrih... v "kadricite'" na ceco
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"ЧЕРВЕНАТА ПРАШЧИЦА"Оставало и този да отрича!
77
1
 
16
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Кокинов беше амбициозно бедно провинциалистче - от Ямбол,когато дойде в Софийска Районна прокуратура. Кариерата му тръгна нагоре когато стана по собствено желание поръчков прокурор по делото Луканов. От тогава са топлите му връзки с тогавашния главен прокурор Филчев. Последният му стана нещо като гарант пред Б Борисов,когато още той беше Секретар в МВР.ОТ тогава Кокинов стана и негов слуга.
76
16
 
2
 
! Отговори
изпуснали сте преди 10 години
[...] Тримата бивши служители от СДОТО, подкупени от сергей станишев, уличили бившия вътрешен министър.. [...]
75
5
 
5
 
! Отговори
до 53 преди 10 години
Търговия с влияние, натиск, обрабтване на свидетели и прочие... ----------------- Смешен си. Ти изобщо не си слушал записа, само си чул, че някъде викат "ууу" и давай и ние да ривем. Нищо такова няма в целия разговор.
74
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Между другото Кокинов издъни един човек, който искаше да свидетелства срещу мафията - писателят Георги Стоев. Кокинов е отказал да му даде статут на защитен свидетел и човекът беше застрелян на улицата,след като се кри няколко месеца.
73
19
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Глупости, в целия разговор няма нищо уличаващо. Ако има някакъв намек за изтичане на информация, то този, който говори е Кокинов. И каква вина има Борисов, че някакъв си дошъл на гости и говори глупости? Този запис само оневинява Борисов, защото е ясно, че е бил подслушван и ако това е най-компрометиращият разговор, то тогава той е най-честният политик в БГ. Вие изобщо четете и не вниквате, виждате дървото, а не виждате гората.
72
3
 
11
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 10 години
Разговорник със затворника Борисов.
71
0
 
9
 
! Отговори
до юрист преди 10 години
Съгласна съм с тебе , че тези материали нямат никаква доказателствена стойност, НО само докато не бъдат потвърдени от някой от участниците в тях. Това вече , както личи от статията е направено.
70
0
 
5
 
! Отговори
колибри преди 10 години
Напоследък се замислям дали изборите не са вече свършили в полза нао тези , които купуват гласове понеже няма да им дадат безплатно...............
69
0
 
3
 
! Отговори
колибри преди 10 години
Напоследък се замислям дали изборите не са вече свършили в пжлзо но тези , които купуват гласове понеже няма да им дадат безплатно...............
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе аз имам едно съмнение че Кокинов е бил накичен с апаратурата срещу голяма сума в овшорка. Личеше си че му е писнало вече да бъде прокурор между *** и наковалнята.
67
1
 
2
 
! Отговори
До стоян петров преди 10 години
Стувенчо, какви вещества си приел? Какви 39-41% и паметници приживе те гонят?
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кокиновче, в лукавите очички се чете колко си чопнал за да си уредиш животчето след напускането на прокуратурата. Барбадос, Аруба, Сейшелите, къде братко те уредиха твоите верни другарчета. Нали им "осъди" Маргините, нали "разкри" далаверите на Черния Красьо, нали "наказа" самозабравили се ***... Колко гушна, гнусарче лицемерно, та от прокурор - защитник на народа да си останеш в историята като защитник на червените мафиоти. Руски парички препрани през червени перални.
65
5
 
22
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 10 години
Цветанов е машина за мачкане на хора и купуване на гласове. Бок- о му е гърбът!
64
5
 
17
 
! Отговори
маора преди 10 години
защо хората не вярват в БГ и в бъдещето: Ами защото няма възмездие! Герберастите се *** със СРС и какво ли не .....мишо бирата и т.н Престъпниците са си на свобода. Днес например на централна улица джип навлезе в насрещното ама то4но срещу двама полицаи на мотор. И какво стана???????????? Един гол....ония си продължиха и когато ме подминаха се разкрещях с глас като с право им изиках 4е са изр*ди , каквито са !!!! Няма отговорност от осраните а си продължават предизборната кампания, това е
63
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 54Ти май си фантазираш, "добре приет"- майтап бе Уйли. Я напиши смешки във ви бокса и да видиш как бундестага се залива от смях с този цър*ул Боко, или как Меркел не иска да се снима с него, да не говорим като заспа на връчването на наградата.
62
14
 
7
 
! Отговори
Митьо Гестапото преди 10 години
Изчетох коментарите. Преобладава дивата радост на червените привърженици. Това добре, ама вижте какво се случва. Броени дни преди изборите на два пъти в една и съща медия изтича информация за разследване предизвикало голям обществен интерес. Медията е собственост на известният борец за правдини Тошо Тошев още по-известен и като агент Бор. От прокуратурата мълчат и нито потвърждават нито отричат истинността на информацията. Няма и заведено дело за изтичането и. На 13,05 сигурно ще се произнесе.