Преброиха над 350 хил. годни бюлетини в Костинброд

Нито една не е с отбелязан знак за определена партия
Обновена: 27 юни 2013 17:10 | 27 юни 2013 13:40, Веселина Йорданова
182
Преброиха над 350 хил. годни бюлетини в Костинброд
Снимка: БТА, архив

Прокурори и следователи преброиха 351 075 годни бюлетини от намерените в печатницата в Костинброд.
Досега обаче няма свидетел, който да потвърди, че те са щели да бъдат използвани за изборите. Разследват се всички версии и хипотези, съобщи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Бюлетините бяха открити в печатница "Мултипринт" - Костинброд късно вечерта на 10 май. Количествата са извън договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетини за предсрочните парламентарни избори на 12 май.
Политическите реации и коментари на следващия ден, който беше за размисъл, дадоха повод на ГЕРБ и други партии да поискат касиране на вота заради нарушаване на предизборното мълчание.

Още по темата
Виси със страшна сила въпросът тези бюлетини с колекционерска цел ли са отпечатани, заяви Сарафов. От прокуратурата са категорични, че не става дума за технологичен брак. 59 292 бюлетини от намерените са с лош печат, нечетливи, бледи, а 62 420 са скъсани, смачкани и зацапани.

Нито една не е с отбелязан знак за определена партия. Бюлетините са били предназначени за всички избирателни райони в страната, близо 40 000 са били приготвени за чужбина. По делото са разпитани 28 свидетели и са извършени 3 претърсвания и изземвания. Направени са 29 огледа на веществени доказателства и 2 огледа на място.

Назначени са 4 компютърно-технически експертизи, от които се чакат две. Една от тях – на компютъра на печатната машина, се очаква да даде отговор на въпроса ще бъдат ли повдигнати обвинения.

На няколко пъти Сарафов подчерта, че това ще стане, когато са събрани всички доказателства в цялост и че решенията по делата се вземат от наблюдаващия прокурор. Той заяви, че по това дело работят двама от най-добрите професионалисти в прокуратурата и не се съмнява в тяхната обективност.

От прокуратурата не съобщиха с подробности какви обяснения е дал собственикът на печатницата Йордан Бончев. Той обаче вече разбирал, че е допуснал доста производствени грешки по отношение на приемането и изпълнението на поръчката.

Все още не е известно кой е изпратил имейла до медиите уж от името на Борислав Сарафов, подписан от "група достойни прокурори“. В него се твърдеше, че скандалът в Костинброд е "предизборен компромат, кал, пъклен план и заговор".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
0
 
! Отговори
председател на сик преди 10 години
Извинете ме за грешката- "На 12,05 10:15 "-моля да се чете на 11,05
128
0
 
1
 
! Отговори
председател на сик преди 10 години
Здравейте :)А може би тези бюлетини не са били надпечатани,а просто НЕ доставени до избирателните комисии.В комисията избирателният списък беше от 613 избиратели с право на глас. На 12,05 10:15 сутринта от РИК и под охрана на територията на СИК получихме 600 опаковани бюлетини.В изборният закон ясно е записано,че във всяка избирателна секция трябва да се доставят бюлетини с 10% повече от броя на имащите право на глас-следователно трябваше да получим 664 бюлетини .Питам се ...
127
0
 
5
 
! Отговори
Васко преди 10 години
Г-н Цацаров, къде са виновните за тези бюлетини? Кого ще обвини прокуратурата? Кога ще докажете, че бюлетините са били отпечатани за подмяна на вота? Или намерете виновника и го тикнете зад решетките , или обявете изборите за нередовни и вие подайте оставка защото вие ги опорочихте!
126
3
 
2
 
! Отговори
П.С.Ц преди 10 години
До липса на моралЩо за найвно мислене? Печатнизата е на член на ГЕРБ. Според теб той ще печата в полза на ДПС. Вярваш ли си? Само в България искаме да доказваме това което ще ти извади очите.
125
0
 
1
 
! Отговори
toi преди 10 години
eto po tozi izmame nachin i tazi mijeturka plevneliev stana prezident !!!
124
0
 
4
 
! Отговори
камен преди 10 години
какви са тези прокурори , които не могот до намерят поръчителят на бюлетините?Те или прикриват и ще прикрият виновните или са хора неподходящи за тази работа.тези бюлетини опорочиха изборите и това е закононарушение. питаме се:Кой спечели от тазе работа? там трябва да се търси виновника. Логично , нали?
123
6
 
17
 
! Отговори
липса на морал преди 10 години
Крадеца вика дръжте крадеца,г-жо Манолова дали бюлетините са на ГЕРБ,туй май не е много ясно,а....или бяха за гоподата от ДПС
122
3
 
13
 
! Отговори
lsfc1 преди 10 години
А защо никой не казва за кои избирателни райони са били предназначени тези бюлетини,а само тук-там някой медии съобщават.Районите са:Кърджали и Силистра,правете си изводите сами!!!!!
121
7
 
21
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Тези бюлетини са за ДПС, за да им ги раздадат преди да влязат в секциите защото имат неграмотен *** електорат.
120
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До sbsPri vseki edin pechat ima izlishak (izkazvaneto na g-n ot BSP pechatal protokolite sushto go potvurzdava) , kogato se pechat biuletini normalno e ot vseki raion da ima izlishuk, veche i na malkite deca e iasno , che tova beshe edna dobre zamislena manipulacia na izborite, Manolova e znaela za is=zlishuka i Tv-to na Peevski razduha psevdo skadala, edi dokazvai che nimash sestra !!!
119
20
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА!!! преди 10 години
ВИЖТЕ КАКВО ВИ ГОТВЯТ ГЕРБЕРУГИТЕ СЛЕД ПРРОТЕСТА!!!Прокопиев е бесен на разкритията, че е част от Харта, която е готвена от Джордж Сорос и много други милиардери, които имат апетити да стъпят в България и заробят страната ни. То не може да искаш да предадеш България в техни ръце и накрая да не ти скачат хората. Та това си е предателство против народа!ГРОБАРИТЕ ПОГРЕБАХА БЪЛГАРИЯ!!!
118
1
 
23
 
! Отговори
49! преди 10 години
Най-голяма манипулация правена с народа! Нека се замислим кой медиен магнат има друга голяма печатница и дали няма да се окаже, че има участие и в тази?!
117
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно, прокуратурата и трябваше 2 месеца за да преброи че бюлетините са 350 хиляди а Мая Манолова и ТВ7 знаеха броя им още на 11 май на сутринта след сигнала. Откъде ли са знаели?
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименTo4no taka rabotyat v drugite darjavi
115
6
 
23
 
! Отговори
:) преди 10 години
И сега какво??? Пак ще има Извинявайте, след това ще има пак Катарзис и т.н.Защо не вземе Мая Манолова и Бареков да си признаят кой поръча всичко това, може да им мине по-леко....
114
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Ако аз бях главен секретар на МВР щях да пратя оперативни работници преоблечени като полицаи да сложат GPS-и на палетата с допълнителни бюлетини, които бяха открити вчера в печатница "Мултипринт". Така те щяха да бъдат проследени до районите и щяха да бъдат задържани стотици хора участващи в евентуалната грандиозна схема за фалшификация на изборите. Роман Василев вече веднъж си подаде оставката, защото подчинените му го били подвели. Сега как ще постъпи той, ако утре се окаже, че е бил отново п
113
2
 
11
 
! Отговори
Йоги преди 10 години
иииии, уж прокуратурата не намираше нарушения ... а сега като става напечено около НС, май *** ще намерят някакъв проблем срещу платените 50 000 души на протеста. Много вероятно е, чрез руските тайни служби, Станишев да намери истината за протеста, многохилядния протест. Надушвам, че чрез Марк Зукърбърг и Майкрософт става заплащането на протестиращите през електронна система за разплащане с всеки един интернет ***, специално създадена от Оракъл. Сигурно Уорън Бъфет е замесен също
112
8
 
12
 
! Отговори
Сияна преди 10 години
Не просто виси със страшна сила въпросът за тези 351 000 напълно годни бюлетини (предназначени за всички избирателни райони) ами направо си е надвиснал като дамоклев меч над първите глави на ГЕРБ... Дано прокуратурата успее да убеди и съда в това, което е очевидно и за децата...
111
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еми той Боко никога не е виновен,той е най честния политик менте в БГ
110
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Teзи бюлетини са си ги поръчали ГЕРБ,да ви е ясно *** недни и недоразвити.