Самото подписване е престъпление, рече Цацаров

"Трудно ще стигнем до злоупотребилите с личните данни в подписките"
Обновена: 17 апр 2014 10:56 | 17 апр 2014 10:46, Веселина Йорданова
38
Самото подписване е престъпление, рече Цацаров
Сотир Цацаров. Снимка: архив, БулФото

Главният прокурор Сотир Цацаров призна, че трудно ще се стигне до лицата, написали чужди имена и ЕГН-та в подписките за регистрация на партии и коалиции за участие в eвровота на 25 май.

По думите му разследването на тези злоупотреби е изключително трудно, защото престъпленията не са извършвани на едно и също място и по едно и също време.

Още по темата
„Друг е въпросът, че в тези случаи са използвани личните данни на хора, които са в интернет – в търговския регистър, в други бази данни, навсякъде. Самото подписване е престъпление”, допълни Цацаров.

По думите му трябва да се търси както този, който е събирал подписите, така и самият подписващ и прокуратурата ще положи усилие да ги открие, защото става дума за престъпление.

Главният прокурор съобщи, че се увеличава броят на жалбите за фалшиви имена и ЕГН-та в подписките.

„Влизайки в ЦИК, подписите се официализират. Целта е била да се наберат достатъчно количество подписи, а явно е без значение, че част от тях всъщност въобще не са поставени от хората, за които се представят”, коментира Цацаров.

Прокуратурата ще работи само по жалбите за злоупотреба с лични данни, в които има ясни данни за престъпления.

Цацаров останал доволен от вчерашната среща между прокуратурата, ЦИК и Комисията за защита на личните данни по казуса.

На нея е било постигнато ясно разграничаване на правомощията - жалбите, които касаят само злоупотреби с лични данни, да бъдат изпращани до Комисията за защита на личните данни, а тези с явни данни за престъпление -  да бъдат насочени към прокуратурата.

В коментар за възможността да се проверяват иманата в сайта на ЦИК, главният прокурор каза, че е съгласен с мнение, изразено от адвокат Александър Кашъмов, че това би дало възможност на недобросъвестни работодатели да проверят партийното пристрастие на своите служители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
solaris преди 10 години
ined,мила ние не сме Европа,ние сме ЦИНГАЛИЯ...тука който коли и беси той пише законите,управлява държавата и прокуратурата, лошото е че от ТЕБ и МЕН нищо не зависи,защото ще ни подкрепят 1 шепа хора и дотам,манталитет :)
32
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 10 години
Този, който ползва фалшивите данни да носи солидарна отговорност с този, който ги е фалшифицирал.
31
0
 
6
 
! Отговори
глупости на търкалет преди 10 години
единственото, което трябва и ще спре кражбите, е да не се допуснат партиите-измамници да участват на изборите! всичко останало си е "дрън-дрън та пляс"!!! и според цацаров, не наркобарона е големия престъпник, а простия наркодилър! егати и логиката развива главния прокурор!!!
30
0
 
12
 
! Отговори
Румен преди 10 години
ЗНАЧИ АКО НЯКОЙ КАРА КОЛАТА МИ И ГО СНИМА КАМЕРА ГЛОБЯВАТ И НАКАЗВАТ МЕН - СОБСТВЕНИКА. АКО В НЯКОЯ ПАРТИЯ НЯКОЙ Е ИЗВЪРШИЛ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ С ЛИЧНИ ДАННИ ТЪРСИМ ТОЧНИЯ ИЗВЪРШИТЕЛ И НЕ НАКАЗВАМЕ ПАРТИЯТА. Абе странно правораздаване има тук. Много избирателно. Ако служител на фирма подведе клиент, той не си търси правата срещу служителя а срещу фирмата. Ако активист на партия подведе гражданин... за партията няма проблем, търсим активиста Серго *** дето се подписва за всички.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цацаров, проблемът не е във вида на престъпленията, а в това, че знаете кой е виновен и не искате да се заяждате с тях. Това, и също, че не можете да си намерите задниците и с атлас, толкова сте некомпетентни ояли се и безполезни, само усвоявате пари и вегетирате.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според мен партийте трябва да носят отговорност за злоупотребата с личните данни.Не събирачът на подписи, който е най-ниско по веригата.То е ясно че тези злоупотреби не са без знанието на партията, особено предвид факта че очевидно злоупотребата е масова практика, практикувана от всички партии в продължение на дълги години.
27
0
 
3
 
! Отговори
Васко преди 10 години
Решението е,ако не си използваш личните данни и не гласуваш пак ще ти ги откраднат и пак ще ревеш.Правото е право когато не спиш а го използваш.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цацаров, къде е ярмата, гъци гъци!!!!!
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Цацаров му дайте лимонче да захапе!
24
0
 
13
 
! Отговори
ined преди 10 години
Решението е лесно и елементарно - всички листи с подписи съдържащи крадени данни се анулират и съответните партии ще трябва да пропуснат вота. Следващия път да са по коректни ако искат да участват.
23
0
 
1
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
Caca izvurshitel e onzi chiito interes e yaven.V sluchaya izvurshiteli na deyanieto e yuridichesko lice drujestvo ili pp partia,ZNACHI OTGOVORNI SA UCHREDITELITE NA PARTIATA ILI DRUJESTVATA.NANESENI SA MORALNI NAI MALKO NA NAD 100 DUSHI!!!!AKO DEISTVITELNO GLEDATE NE SAMO BUKVATA,NO I ZAKONA KATO MORALNI NORMI IZGRADENI V PRINCIPI I CHISTATA SUVEST,SLEDVA DA ZATVORITE VINOVNITE PARTII.A FALSHIVIAT PODPIS S CEL MATERIALNA IZGODA ZATVOR DO 5 GODINI.CACA AMI AKO NYAKOI DA SLOJI IMENATA Za KREDITI.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Боце свинята.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
девето - гласувате с личан карта а посел чувалите с егнета се разнасят нагоре-надолу отворени...десето -в работата ви Човешки ресурси също разполагат с егенаната ви.единайсто в НАП и НОи - също....даванедесето - синдикатите също имат егнета.....всичик тези места търгуват с информация.няма къде да избягате просот трябав да сте по осторожни.Гледайте филам "Гатака" ние сме роби на циврофизацията на нашето време.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
страшно много хора имат достъп до егн-тата ни - на пъров време - НЗОК. джипитата и фармацевтите, също и зъболекарите. Второ - Ерп-та, Софийсак вода и всичик монополисти. терот в която и игра в интернет да влезеет ви исак регистрация - имейл и Имена. да не говорим че мноог чесот паролиет са написани егнета. Пето - фейсбуук и Туитър и други социалин мрежи. шесто всеки които си купува джисем. Седмо - влизането в дискотеките става с личан карта. осмо - на митниците ви искат паспорт.
19
0
 
10
 
! Отговори
solaris преди 10 години
Общо взето има нарушения,виновни пак няма ! Никой не е виновен за измисления преход и окрадването на държавата,престъпници няма,а народа тъне в мизерия ( говоря за болшинството),а най-големите престъпници пишат законите както им отърва,Пеевски и Волен във европарламента,после ми кажете как да плащам данъци в тази държава,да не работя навън и да не им кажа на всички подкупни институции - НАЧУКАЙТЕ СИ ГО !
18
1
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
явно не си наясно как работи съдебнаат система и що значи неизвестен извършител. Шофьор на автобус превозва деца, автобусът катастрофира има жертви. Кой е виновен в случая Шофьорът че е заспал? фирмата че не му е дала почивка? ами ако е бил буден фирмаат подменяла ли е рейсовете? механиците по рейсовете? От кат дали са сложили табела че пътят е опасен? - зокато не се изясни кой е виновен зе завежда престъпление срещу неизвестен извършител, т.е. има жертви води се разследване кой е виновникът.
17
1
 
3
 
! Отговори
Homer преди 10 години
До Анонимен 18:Марш веднага в училище да се учиш на четмо и писмо, ама веднага!!!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цацаров да тръгне от там - къде се държат данните за лицата живеещи извън България и кой има достъп до тях. Защото познати живеещи извън страната с години излезе, че целокупно са подкрепили този или онзи. Това значи, че точно информацията за българите извън страната е разпродадена на партиите. Не вярвам това да е достъпно на 100 места
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И тоя всъщност с цялата тази тирада какво каза - едно големо НИЩО!
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 5 - и ти сега Диков каза че пеевсик има данни застрашващи сугронотта на държават знаич е така! цацаров да изелзе и да ги каже. пъров диков може да лъжеВторо диков може да не лъже, но да украсява истината.терото цацаров може да не е осведомен по въпроса - как така ще му заподяваш Цацаров излезе и говори. ти да не си Бог!четвъртоДори Цацаров да е осведомен няма доказтелства че това което предполага Диков е вярно, за да го докаже прокуратората пред СЪДА.