Цветан Василев се връща до дни, ще даде показания

Във Виена съм, не се крия, заяви той
Обновена: 13 юли 2014 15:38 | 11 юли 2014 18:07, Камелия Цветанова
183
Цветан Василев се връща до дни, ще даде показания
Цветан Василев. Снимка: Булфото, архив

Досегашният мажоритарен собственик на КТБ ще се върне в България в следващите дни и ще даде показания пред съответните органи. Това заяви самият той пред bTV.

Още по темата
„Аз съм във Виена и не се крия от никого, имам готовност да се явя и да дам показания пред съответните органи, ще се върна тези дни и ще разговарям с всички”, обеща той, след като по-рано днес от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска връщането му по линия на международното правно сътрудничество.

Василев беше категоричен, че в доклада на БНБ за КТБ в „огромната си част нещата са силно изкривени и преувеличени”. 

„Не искам да коментирам, защото не знам нищо за начина, по който е изготвена оценката. След като се запозная с нея, заедно с моите партньори ще предприемем действия дали с искане на нов одит, или чрез други правни мерки”, заяви банкерът.
 
Той отрече твърдението на шефа на централния трезор Иван Искров, че има лоши кредити за 3,5 милиарда лева и за тях липсват досиета в КТБ.

„На Искров трябва да му е ясно, че тези досиета за кредитите се намират в органите, които са били в банката. Представяте ли си 3,5 млрд. кредити без досиета, това не само не е възможно, ами и звучи несериозно, защото банките са едни от най-силно контролираните стопански субекти. Явно някой е сложил тези думи в устата на Искров”, коментира Василев.
 
Той отново заяви, че е дал нотариално заверени показания пред съдии от страни членки на Европейския съюз, защото има определен кръг от хора, които са рекетирали него и КТБ в продължение на години, но отказа да посочи имена.

„Този кръг от хора съм го описал пред съдиите, аз също трябва да имам някаква гаранция за своя личен живот, докато всички работиха дружно за унищожаването на КТБ, аз се опитвах да намеря решение”, заяви Василев.

Според него е видно, че целта е била да се дискредитира банката и част от активите на банката представляват някакъв по-особен интерес.

„Имена няма да кажа, но това са хора, които дължат доста пари на банката пряко и косвено и очевидно нямат никакво намерение да върнат парите”, обвини банкерът. 

Според него и слуховете, че е поръчител на убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски са част от определения сценарий. 

Цветан Василев категорично отрече и твърдението на Иван Искров, че чрез главния касиер на КТБ е изнесъл от трезора на банката 205 милиона лева.

„Аз през цялото това време съм бил в чужбина, как съм изтеглил. Нещата не са компютри, ами компоти или обратното и заради това нещата ще ги кажа пред съответните органи, за да няма повече спекулации”, заключи той. 

След като КТБ беше поставена под специален надзор от БНБ, днес Центалният трезор обяви, че  лицензът на банката ще бъде отнет и сметките от нея ще отидат в в Креди Агрикол България. Тя пък ще бъде национализирана.

Спасяването на парите на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ)  пък ще струва 1,5-2 млрд. лв. В такъв диапазон ще бъде държавната подкрепа за банката, обяви финансовият министър Петър Чобанов.

Шефът на БНБ Иван Искров съобщи, че от трезора на КТБ липсват пари. След това от прокуратурата излезе информация, че председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев е арестуван днес в Созопол, а вчера е била задържана и главната касиерка на банката Маргарита Петрова. Те са обвинени, че са помогнали за изнасянето на над 205 млн. лв. от трезора на КТБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още по темата: цветан василевКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
2
 
! Отговори
@#$ преди 9 години
Защо ли не му вярвам на тоя мустакатия.. Няк'ви хора дължали пари на банката...ааа кой им ги е дал тия пари? И тоя е тилкова почтен, колкото и останали далавераджии ! Дано всеки си получи заслуженото.
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това правителство защо още е на власт? В момента правят най-мащабната машинация на прехода в размер на милиарди. После ще обвинят тоя-оня дето и идея си няма какво е станало и няма възможност да се защити, ще духнат с парите и ще натопят за кризата след това задаващото се правителство на ГЕРБ.
128
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Международен одит и европейско следствие !Тук са замесени и правителство и съд и прокуратура и олигарсите, които им дърпат конците! Сега целта им е да покрият нещата, да осъдят някоя чистачка, или касиерка в Банката, а откраднатото, да го платим ние !
127
1
 
4
 
! Отговори
жц преди 9 години
Тоя според мен също не е Българина е нещо като доган турски *** или подобен ***
126
0
 
2
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Ще гледаме и сериал с известни лица / субсидирани крадци / в Европейския наказателен съд !
125
0
 
9
 
! Отговори
дядо Гроз преди 9 години
Не бързайте с изводите! Нека се чуе и другата страна! Да не се окаже,че всички са навързани като свински черва.Тогава ще се окаже,че сеирът е още по-голям...за наша сметка!
124
4
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Директно в кауша.
123
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха-ха-ха, тамън повярвах!!!
122
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я кажи бе Боце ти като беше министър педседател защо държавните пари ги въртехте в тази банка и всички разплащания с държавни фирми ,общини и организации с платежни нареждания минаваха през тази банка кажи ва бедния и объркан народ виж че народа се бие като вода у брег заради тебе и ти много добре знаеш че по времето на Герб са изтеглени тези кредити на фирми и това не са фирми а определени лица от Герб и ДПС който ти много добре знаеш и на Веждито милионите били там е що там аа айде ситига си
121
0
 
7
 
! Отговори
wer преди 9 години
Цветан Василев бил качил автобуса от Виена и щял да пристигне на автогара Север утре в пет без пет.
120
1
 
7
 
! Отговори
Бамаму и тролове преди 9 години
До vesko02Вескооооо, кои точно червени нападаш? Онези като Мазния, които така и не с върнаха партийния билет от БКП, нали? Банката държеше парите на ГЕРБ и на главните й мафиоти. Естествено е да си уредят да им изнсат спестяванията (от банички), а вие си пишетте тука. ОТКЪДЕ МАЗНИЯ знаеше, а? Защото той е наредил да се изтеглят парите от партийната субсидия и на Веждито (що не се обеси, а?) и други видни ГЕРБ-ерасти и мутраци. А ти си тролвай тука!
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От един месец Цветан Василев се връща ....до дни!Куче влачи рейс, диря няма хей....
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мустака дойде ли си май ще го бръснат.
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бай *** като му трябват пари си взима, нали бг е неговото царство.. И всеки си взима, стига да е наш човек и така си живеем 100г.
116
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цветан Василев е пич и създаде група с истинска икономика и с истински работни места. Крадците решиха да ги вземат наготово. Направиха прокуратурата и Централната банка съучастници в история, шита без конци. Тва е цялата история.
115
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A v Kitai takiva prosto gi razstrelvat i finansovata disciplina cyfti
114
4
 
6
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ЩОМ ДОЙДЕ ВЕДНАГА БЕЛЕЗНИЦИТЕ И У ПАНДЕЛАТА!!!!НЕ ГО УПУСКАЙТЕ, ЧЕ ЩЕ ИЗБЯГА КАТО ВАСИЛ БОЖКОВ В ЧУЖБИНА ПОСЛЕ НЕ МОЕТЕ ГО ДЕПОРТИРАТЕ!
113
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
AMI VIE NE DOSESHTATE LI SE CHE TYPIQ BOKO TIKVENOV AKO NEE V IGRATA OTKYDE BI MOGYL DA ZNAE VSICKO TOVA DA NE EE SHAMAN ILI QSNOVIDZC TOQ TYPUNGER,NARODE KALPAV VSICKI SA V KIUPA RAZBERETE,
112
2
 
19
 
! Отговори
емо преди 9 години
А дебелан пеев ще си върне ли 3.5-те милиард кредити или държавата ще му ги опрости!? Да се обзаложим ли? Съсела Станишев и местан ага си траят... И бате ви Бойко ще се направи на ударен...
111
4
 
1
 
! Отговори
Тарзан преди 9 години
Всички по света знаят, че евреите от Израел до 1 - 2 години ще ги заселят в БГ, всички знаят, че турци, евреи, арменци, гърци, руснаци, сърби, македонци и други ви еб.т, крадат, унищожават и т.н. Само едно не разбирам, защо е целия цирк а не минат още днес с булдозерите да ви изтрепят българските ***. Вие сте такива ***, че сами ще лягате под булдозерите. Да действат веднага и с това едни *** по-малко ще има на света. Все някой ви е крив на вас българите - ***.