Дела от Апелативния съд в Пловдив ще гледаме в реално време

Съдебните такси ще могат да се плащат на ПОС-терминал в сградата
11 юли 2014 20:09, Анисия Иванова
2
Дела от Апелативния съд в Пловдив ще гледаме в реално време
Снимка: архив Булфото

Делата в Апелативния съд в Пловдив, към който има голям обществен интерес, ще се предават в реално време по телевизията. Тази идея на ръководството представи председателят на съдебната институция Магдалина Иванова.

По този начин Пловдив ще бъде първият град, където съдът ще въведе такава практика. Идеята ще бъде съгласувана с процесуалните закони, уточни Иванова.

Ако подсъдимият откаже да бъде сниман, камерите ще показват другите участници в процеса, залата, съдебните заседатели. Прякото излъчване може да се прилага и при гледане на мерките за неотклонение, смята Иванова.

Идеята за прякото излъчване е залегнала в концепцията за развитието на институцията през следващите 5 години.

За улеснение на гражданите в съда ще бъде поставен и ПОС-терминал, чрез който да се плащат съдебните такси. Устройството ще бъде въведено, след като бъде избрана чрез конкурс обслужваща банка на Апелативния съд. Понякога за банкови превод гражданите плащат по-големи суми от държавните такси, мотивира се Магдалина Иванова.

Съдебната система вече ще бъде отворена и към глухите, което предвижда служителите й да преминат обучение по жестомимичен превод. Към тях хората с увреждане на слуха ще могат да се обръщат в деловодството и информационния център. Промяна ще има и в сайта на съда, където определени текстове ще могат да бъдат слушани и това ще улесни както неграмотните, така и незрящите. По думите на председателя на ПАС няма да има увеличение на щатовете в институцията.

В документа за развитието на съда се предвижда и създаването на ресурсен център за обучение и професионална квалификация на съдиите и служителите в ПАС. В центъра ще има библиотека с юридическа литература, специализирани печатни и електронни издания, архив на съдебни практики и тълкувателни решения на Висшия касационен съд, както и преводи на важни процеси в други страни и решения в международното право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
ха ха преди 9 години
Браво - пишете за Пловдив, а слагате снимка от Съдебната палата в София. Супер журналистика, супер професионализъм!!!
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няматели снимки толковали закъсахте