Държавата призна грешки при ареста на Николай Цонев

Той ще реши дали е съгласен с обезщетение от 15 000 евро
Обновена: 29 сеп 2014 20:57 | 29 сеп 2014 20:56, Камелия Цветанова
52
Държавата призна грешки при ареста на Николай Цонев
Николай Цонев. Снимка: Булфото, архив

България е признала, че при ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев през април 2010 година e била нарушена Европейската конвенция за правата на човека. Признанието е дошло в отговор на жалбата на Цонев пред Съда в Страсбург, заяви по БНР неговият адвокат Васил Василев.

Още по темата
Цонев бе задържан по обвинение в корупция, докато се намираше в болница. Той бе накаран да падне на колене и срещу него беше насочен пистолет. На разпространения от МВР видеозапис от задържането му бившият прокурор Роман Василев казва на Цонев: Понеже сте абсолютен престъпник -  на колене.

Адвокатът на Цонев сезира Европейският съд за правата на човека заради унижаващите действия от страна на служителите на МВР и прокуратурата, както и заради нарушената презумпция за невиновност. В жалбата се цитират изказвания на прокурори, вече извън системата, и на бивши управляващи, в които не личало никакво съмнение във виновността на Цонев и задържаните с него съдия Петър Сантиров и бившия секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Към този момент тримата са оправдани от две съдебни инстанции и се чака последната дума на Върховния касационен съд.

След като се е запознал с жалбата на Николай Цонев, Съдът в Страсбург е уведомил за нея специалната дирекция в Министерството на правосъдието, която е признала визираните в нея нарушения. Съдът е предложил на двете страни да се споразумеят, а на бившия военен министър да бъдат изплатени 15 000 евро. Предстои той да реши дали да приеме тези условия. Цонев има срок до утре, обясни адвокат Васил Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
3
 
! Отговори
$$$$$$$ преди 9 години
АБЕ , ЦОНЕВ ... КВО ДА ГИ ПРАВЯ ОНИЯ 25 000 ЕВРО ДЕТО БЯХА ЗА ПОДКУПА ??? ОЩЕ ГИ НОСЯ В ДЖОБА СИ ???
23
0
 
6
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Точно така! Който е извършил нарушението, той да плаща. Ако не може да покрие щетите с имуществото си, да влиза в затвора.
22
0
 
12
 
! Отговори
Прокурорът да плаща! преди 9 години
Всеки осъдил БГ на европейска инстанция - Люксембург, Страсбург, обезщетенията да се плащат персонално от виновното лице, в случая прокурорът, който е длъжен да спазва правилността на ареста!Вместо да спазва правата на арестувания, той раздава присъда "Ти си престъпник!" - нарушава презумцията, че "всеки е невинен до доказване на противното!"В случая не Цветанов, а прокурорът, който е нарушил "независимостта на трите власти "съдебна, изпълнителна, законодателна" - Цветанов - изпълнителна!
21
2
 
1
 
! Отговори
123 преди 9 години
До АнонименДо пост 35- анонимееен, страхливец, голям *** си батьо щом такива думи изричаш.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
30 000 - Ходи ги изкарай, бате. Ще се стопиш.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Izglejda si tvurde slabo vuzbuden ta ne razbra.Privetstvame reshenieto na prokuraturata.Pitame za izpulnitelia,volno ili nevolno pomognal gadta da se izmukne. mejdu drugoto ti kak mislish, ama 4estno, pri polojenie 4e vseki novoizliupen policai znae procedurite po arestuvane.Ne mi otgovariai
18
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само да кажа на превъзбудилите се, че прокуратурата разпореди този арест. Ако е имало някакво унизително отношение, то е било от страна на прокурора Роман Василев, който беше герой и в Костинброд. Тука МВР и Цецко нямат отношение. А иначе, този на снимката си е "абсолютен престъпник"!
17
0
 
0
 
! Отговори
Umoren ot idiotii Be преди 9 години
ANEX: 4e i camerite uslujlivo bili tam.Ima edin hubav profesionalen english roman, zabravih avtora- "GAVRA".
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъщата на Цецо да плати обезщетението.
15
5
 
6
 
! Отговори
stoian79 преди 9 години
AREST,SAD I PRISADA DO JIVOT ZA CVETAN CVETANOV,ROMAN VASILEV I KINO PRODUCENTSKA KOMPANIA MVR.BULGARIA-MONARHIA.V PALNA MONARHIA AZ LICHNO SHTE IZPALNIAVAM SMARTNI PRISADI NA KOMUNISTITE OT GERB.
14
0
 
1
 
! Отговори
Anonimen Benkovski преди 9 години
Ako ne beshe idiotskiat arest shteshe li da se izmukne. Tova shte otgovori na vuprosa arestuvashtiat *** li e ili e v igrata. Vinata ne e v Evropeiskiat sud a v nas 4e oshte gi turpim. Na bunt. Dosta.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз не съмдъгласен държавата да плаща за грешките си от моите данъци, да плащат от собствения си джоб, психопати!
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименtozi e edin mo8ehik ot 3 godini he izplatil zaplatite na rabotnicite ot hlebozavoda kradliva mutra
11
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Арестуването на Цонев е показател за абсолютно невежество, липса на всякакъв професионализъм и беззаконие, независимо дали е виновен или не. Същият е могъл да бъде призован и от един старшина, дори и от чистачката на управлението, а не с пистолет на главата. Това обезщетение трябва да се изплати от тези некадърници, разпоредили и извършили задържането му. След това пак празнословие-ние ги ловим-а те ги пускат. Това беше гербеджийското некадърно управление и такива случаи не са изключение.
10
4
 
14
 
! Отговори
дядо преди 9 години
@Киро кофражиста,а защо удобно пропускаш така невинния ,като херовимче, осъдения престъпни Цветан Цветанов А?!!!
9
1
 
8
 
! Отговори
Джовани Фалконе преди 9 години
За съжаление в България, но вече и в Европа, колкото си по-крадлив и нагъл, толкова си по високо в йерархията на държавата. Примери много: кметове, председатели на общински съвети, депутати, министри и артелчици от 1989г насам!
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не държавата, има хора наредили и разписали този арест. Стига тези пресъпници са се крили зад държавата - има подписи, има имена и те трябва да носят отговорност за грешките си.
7
6
 
13
 
! Отговори
sgrada.dragalevci преди 9 години
МНОГО ГОЛЯМ ЧОВЕК И МЪЖ !!! РЕСПЕКТ - Г-Н ЦОНЕВ
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква европейска процедура за крадливия артелчик. Като за крадене гледа на изток па за права на запад. Де гиди факмак ниеден.
5
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малко са 15000 евро! Поне 150000 евро за екшъна даден и по телевизията! И защо трябва народа да ги плаща? Да ги платят прокурора Роман Василев и Цвъки!