Британец отнесе условна присъда, ограбвал гнезда на защитени птици

Бургаският окръжен съд му наложи и 5000 лв. глоба
22 окт 2014 14:08, Анисия Иванова
5
Британец отнесе условна присъда, ограбвал гнезда на защитени птици
Част от яйцата, открити в дома на Ян Фредрик Рос. Снимка: БДЗП Бургас

Бургаският окръжен съд постанови за британеца Ян Фредрик Рос условна присъда от 6 месеца и глоба от 5000 лв. заради унищожаване на екземпляри от защитени видове птици, съобщиха от институцията. Той е обвинен, че е вземал яйца от гнездата им за личната си колекция.

Обвинителният акт бе внесен от Бургаската окръжна прокуратура след близо 3-годишно съдебно разследване. Делото днес приключи за по-малко от 40 минути след споразумение с Окръжна прокуратура и подсъдимия. Подсъдимият заяви пред съда, че при извършване на деянието не е знаел, че това е престъпление, тъй като не познавал закона. А защитникът му обясни, че той бил събирал животинските видове преди влизане в сила на Закона за биологичното разнообразие.

Рос е признал, че в периода от 27.05.2011 г. до 05.12.2011 г. включително в дома си в Бургас е държал екземпляри от защитен вид от дивата фауна - 1 брой замразено земеродно рибарче, 6 броя яйца на кафявокрил огърличник, 5 броя яйца на градинска овесарка, 4 броя яйца на голямо черноглаво коприварче, препарирана птица - малък ястреб, препарирана птица - обикновен мишелов, препарирана птица - земеродно рибарче, като случаят не е маловажен, а както и едно яйце от белоглав лешояд.

Операцията по разкриването на британския колекционер се проведе със съдействието на британската полиция, Интерпол, Кралското дружество за защита на птиците – Великобритания (RSPB) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Ян Рос е стар познайник на английските власти и преди да дойде в България, е бил осъждан за подобни престъпление във Великобритания и Шотландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бълха го ухапала тоя...
3
0
 
7
 
! Отговори
до 1 и 2 преди 9 години
Стана ми интересно и проверих. Регулацията явно е въведена от ЕС - защото максималната глоба е същата, само че в лири. Другата разлика е, че 6-те месеца на острова не са условни. :)Ми преценил си е човека - къде ти 5000 лири и затвор, къде ти 5000 лева и няква си измислена условна присъда. Освен това, може да сме с двойно по-малка територия от Великобритания, но природата ни е 10 пъти по-дивна (поне за момента).
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В *** идват само секънд хенд мит'рял!
1
0
 
13
 
! Отговори
Невен преди 9 години
Просто ми е интересно, там (Британия) колко са му стрували подобните деяния и за колко време са го осъждали?