Разпитват служители на БНБ заради източването на КТБ

Основен обвиняем по делото, макар и "задочно", е Цветан Василев
15
Разпитват служители на БНБ заради източването на КТБ
Снимка: Булфото, архив

Служители в управление „Банков надзор” в Българската народна банка ще дадат показания по мегаделото за източването на 206 милиона лева от Корпоративна търговска банка, съобщи БНР.

Още по темата
Основен обвиняем по делото, макар и "задочно", е мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев. С обвинения за съучастие или помагачество са още няколко души от ръководството на банката. 

Първи с обвинение за липса на контрол върху отпусканите от затворената банка кредити се сдоби подуправителят на БНБ Цветан Гунев.

Днешните разпити са първите на редови служители на БНБ.

Показания по аферата "КТБ" досега са давали само управителят на Централната банка Иван Искров и Нели Кордовска, която временно пое функциите на Гунев начело на банковия надзор.

Според Централната банка при настоящата ситуация в КТБ трябва да се поиска от съда откриване на производство по несъстоятелност. В противен случай парламентът трябва да допълни и измени законодателството.

В документа от 61 страници се проследява детайлно и цялата хронология на поставянето на банката под особен надзор. В доклада отново се потвърждава дупката от над 4,2 млрд. лв., известна от заключенията на три одиторски компании.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: БНБразпитКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Нема такава държава преди 9 години
До Stealth "НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ!""Е това е проблема , че у нас никой и за нищо не ПОЕМА ОТГОВОРНОСТ. Ако управителя на БНБ барабар с всички отговорни лица от замесените институции бъдат вкарани на топло за 10 годинки ,дали следващите ще си помисли да си затварят очите? Съда освен да осъжда и оправдава има и друга роля - превенция. Ако сега тези не поемат вината , какво ще си кажат следващите: - А значи и аз мога да си правя каквото си поискам и нищо няма да ми направят.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой си се опитва да освети КТБ с едва мъждукащо фенерче дотолкова ,че да се забележат само тъмни сенки и силуети.Всичко останало продължава да тъне в мрак и всички свързани с тази септична яма бързат да се скрият на възможно най-тъмното кътче.Като къртици се крият от всяко осветяване.
8
0
 
8
 
! Отговори
Stealth преди 9 години
И сега какво - ще опандизят Цветан Гунев, дето е началник на "Банков Надзор" от няма година и половина? Ами предишния - Румен Симеонов, той няма нищо общо с пирамидата КТБ, така ли? Ами Искров, дето изкара 2 мандата и сега се чуди с кого да си измие ръцете и мънка виновно пред медиите, като ученик дето не си знае урока? Ами Стоян Мавродиев - шефа на КФН? Ами шефа на "Финансово разузнаване" към ДАНС? Пак ше осъдят чистачката, защото всеки се прави на луд и НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ!
7
0
 
12
 
! Отговори
ах преди 9 години
Що не изчакахте още бе продажници такива - имам предвид т.н. "прокуратура"
6
0
 
17
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Защо разпити след 5 месеца, обвинения трябват като: престъпно бездействие, престъпления срещу финансовата сигурност, кражба в големи размери. Обвиняеми трябва да са ръководството на БНБ и ДАНС, финансовото разузнаване и прокуратура. Да не се повтаря това повече!
5
0
 
17
 
! Отговори
фарс преди 9 години
Това е фарс. Но нека да дадат думата и на Василев,чрез Скайп. Той изказа готовност
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВъзмутенKTB E CASTNA BANKA IDARGAVATA SLED KATO NE E AKZIONER NIAMA PRAVO DA SE NAMESVA.NIAMA DUPKA OT 4,2 MILIARDA LEVA,NIAKOI NALAGA TAZI NEISTINA.
3
1
 
21
 
! Отговори
Възмутен преди 9 години
Всички от БНБ и главния прокурор на синджири и в затвора! Това е крещяща немърливост, безхаберие и престъпно бездействие. Дори в Африка не е възможен обир на банка по такъв начин. Марсианска държава сме.
2
1
 
19
 
! Отговори
PILOT преди 9 години
Първос да започнат от Главния ПрСлед това Искров , Пеевски и т.н. ..............Сега ,ако не вкарат 20-30 висши служители и политици в затвора до живот , и народа си стои в къщи и си пие ракията . утре пак ще го направят пак. Всичко зависи от хората , не от тях. Те искат да крадат без наказано ,както до сега , но народа е коректива ,който разрешава !!! Народе СЪБУДИ СЕ !!!
1
4
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
моето мнение е че в ктб трябва да влязат представители на дребните вложители които всъгрудничество с властите да прегледат кредитните досиета вече 4 месеца нищо не сеслучва с тази банка и отговорните за състоянието и ако не влязат гражданите нищо няма даизлезе от цялата работа и парите на дребните вложители ще отгърмяг