Оправдаха Асен Генов за боята по скулптурите пред БСП

Това било израз на политическо мнение с художествени средства
Обновена: 31 окт 2014 14:03 | 31 окт 2014 11:45, Веселина Йорданова
38
Оправдаха Асен Генов за боята по скулптурите пред БСП
Снимка: архив, БулФото

Софийският районен съд оправда Асен Генов и Цветелина Сърбинска по делото за боядисаната скулптурна композиция пред централата на БСП в София. С боя беше написано и "БКП - позор".

Според съдия Мирослава Тодорова нямало събрани доказателства, че именно Генов и Сърбинска са изписали думите върху паметника, тъй като с тях имало още четирима души. Това, че у подсъдимите е намерена боя, не означава, че са я използвани, мотивира се Тодорова.

Още по темата
Изрисуването на паметника не е хулиганска проява, а израз на политическо мнение с използване на художествени средства, а свободното изразяване на мнение е гарантирано в Европейската конвенция за защита правата на човека и Конституцията, посочи още Мирослава Тодорова, и поясни, че този съдебен процес не дава оценка на политическите възгледи на подсъдимите.

Прокуратурата не може да се намесва в политическия плурализъм, иначе това би се тълкувало като потисничество, обоснова се съдът, цитиран от БТА.

Колкото до паметник - може да се говори само за увреждане. А тази вреда е отстранима, посочи още съдия Тодорова. Процесът на първа инстанция приключи за по-малко от 24 часа.

Прокуратурата, която не присъстваше в съдебната зала, за да чуе решението на съда днес, може да протестира оправдателната присъда в 15-дневен срок пред градския съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
5
 
! Отговори
без пардон преди 9 години
Явно скоро в България ще стане като във фашистка Украйна. Всичко ще бъде забранено, само фашизмът ще бъде разрешен.
29
2
 
6
 
! Отговори
съюзници преди 9 години
Интересно защо кришнарят Асен Генов го е шубе да боядисва нощно време и паметника на американските летци, бомбардирали София! Все пак американците бяха съюзници на Червената армия!
28
1
 
8
 
! Отговори
подъл страхливец преди 9 години
Защо кришнарят Асен Генов ходи само нощно време да кощунства по паметниците? Защо не ходи да се гаври с тях и да ги боядисва по сред бял ден? Защото е един подъл страхливец!
27
1
 
3
 
! Отговори
АНОНИМНА. преди 9 години
ВСИЧКИ ПЛЮЕМ ПО ТУРЦИЯ. НО ТЯ Е СТРАНА , КОЯТО ДЪРЖИ МНОГО АМА АБСОЛЮТНО МНОГО НА ИСТОРИЯТА СИ. А НИЕ БАШ БЪЛГАРИТЕ , НЕ ЧЕ ДЪРЖИМ АМИ Я И ПРОДАДОХМЕ. КОЙ ОТ КОЙ УПРАВНИЦИ ОТ МИНАЛИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА СЕ ПОЧУДИХА КАК ДА ПЛЮЯТ И МАЖАТ, КАК ДА Я УНИЩОЖАТ. ЕЛЕ ОНЗИ ДЕБЕЛИЯ , КОЙТО ИМА НАХАЛСТВОТО ДА БУТА МАВЗОЛЕЯ, НО ТОЙ НЕ СЕ ПРЕДАДЕ. СЪЩИЯТ ГОСПОДИН НИКОГА НЯМА ДА СЕ СДОБИЕ С ДОБРА СЛАВА КАТО ГЕОРГИ ДИМИТРОВ , А ЩЕ БЪДЕ ПЕТНО/ ГОЛЯМО/ ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО.
26
1
 
5
 
! Отговори
сд преди 9 години
И тоя се прави на един гениален неразбран демократ... но то се вижда по изборните резултати де, хората не са чак толкоз *** лол
25
2
 
6
 
! Отговори
тя преди 9 години
Що не са ги накарали да почистят паметника?Няма и това да е за моя сметка.
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро ще си намери майстора тоя платен хитрец. Ясно е, че работи за РЗС-ГЕРБ, но ще яде много бой усещам.
23
4
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 9 години
Прав си, такъв е.
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този Генов май е гей. Те гейовете като него все гледат да ти забележат с нищо дано им излезе късмета.
21
5
 
11
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
Я СТИГА БЕ! ЗАЩО НЕ СИ БОЯДИСА СОБСТВЕНАТА КЪЩА ИЛИ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ?! ТАМ ТОЗИ *** НЕ Е ТОЛКОВА СИЛЕН. И ДВЕТЕ РЪЦЕ ДО ЛАКТИТЕ НА ТОЗИ САМОЗВАН НЕГОДЕН ХУДОЖНИК.ДА СИ НАВРЕ ЧЕТКИТЕ- ЗНАЕ КЪДЕ.
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех да мога да те срещна насаме!!!
19
3
 
8
 
! Отговори
Cleo преди 9 години
WTF? Tezi naqsno li sa kakyw precedent syzdawat????Gospojo sydiq, obrisuwam liceto Wi s edna kofa magareshko DeEnKa izrazqwaiki swobodno moeto mnenie za washata osoba!
18
6
 
17
 
! Отговори
Какво значи преди 9 години
"Не е хулиганска проява"???Мога ли аз сега да тръгна необезпокоявано от никого да си си мажа където ми падне??Това ако е правосъдие, аз съм трамвай....И хем е политическо мнение, хем - не дава оценка на политическите им възгледи:)))Носели боята, но не били те бояджиите. Значи хващат убиеца с оръжието в ръката му, но това нищо не означава...Защо ли не стана един престъпник...
17
4
 
12
 
! Отговори
пеевски преди 9 години
Генов, соросоидче малко, колко искаш да си траеш мушмулче ниедно?
16
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Колкото до паметник - може да се говори само за увреждане. А тази вреда е отстранима, посочи още съдия Тодорова."А кой ще отстрани тази вреда и с кои пари? Аааа да, ще се бърка в общата касичка нали така Асене?
15
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами защо не започне да рисува тикви по НДК, ей така с художествена цел. Да видим тогава колко ще му дадат!
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** да си в днешно време!
13
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Царство България народа е имал национален идеал за който са дали живота си стотици хиляди сънародници - обединението на БЪЛГАРИТЕ на Балканите. Този паметник не отразява борбите на нашия народ, а е груба фалшификация на историята ни. Всички знаем какво се прави с фалшификатите - унищожават се.
12
5
 
17
 
! Отговори
Възмутен преди 9 години
Не знам що за народ сме - вместо да си съхраним историята, била тя добра или лоша у нас даже и съда оправдава подобно вандалство. Дали ако някой боядиса статуята на Свободата, или друг паметник независомо какъв ще го отдадат на политическо мнение с художествени средства. В Париж има паметник на Ленин, но никой не го боядисва. В Германия хората поддържат паметниците и гробовете на руските войници, същото правят и руснаците. Ако не бяха руснаците през 1944 щяха да ни газят германците.
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гено-о-о-в, къде си борецо? Нагуши пари от протестите и дебелия крадец влезе в парламента по червен килим, тока скочи с 15% и убива българите......нали си борецза правдата или и ти чакаш назначение за слугинажа?