2 г. условно за смъртта на пешеходка, ударена от жици на тролей

Водачът на камиона, съборил жиците, няма да шофира в този срок
4
2 г. условно за смъртта на пешеходка, ударена от жици на тролей
Снимка: архив, БулФото

Заради смъртта на жена шофьор на камион беше осъден условно на 2 години с пет години изпитателен срок.

Стефан Цвятков е лишен и от право да управлява моторно превозно средство за период от 2 г., съобщиха от Окръжния съд в Пловдив.

На 10 август 2012 г. в Пловдив Цвятков трябвало да превози багер, натоварен на платформа. Той не проверил дали са спазени изискванията за правилното разположение на багера на платформата, което направило цялата композиция извънгабаритна.

При превозването стрелата на багера закачила тролейбусните жици на бул. "Васил Априлов".

Жиците се откъснали и ударили пресичащата в този момент Галя Халачева. Жената паднала на пътя и по-късно починала от получените травми.

Съдът оправда работодателя на Цвятков - Петър Стоянов, с мотива, че отговорността за спазването на изискванията за правилното позициониране на багера в този случай носи именно шофьорът.

Според съда до трагичния инцидент не би се стигнало и ако отговарящите за тролейбусните жици бяха спазили изискванията за тяхната височина, както и ако съответните компетентни органи бяха упражнили необходимия контрол.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Окръжен съд - Пловдив
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо шофьора да носи вина, той е просто шофьор. Както винаги в Бг всичко е изкривено. Един не сложили жиците правилно. Друг не съобразил товара. По света логитиката е цяла наука ние очакваме от един шофьор да съобрази неща, които хората ги учат с години. отговорност трябва да носи собственика на фирмата, чието МПС превозва този товар. той трябва за е отговорен за това да е правилно натоварено, обезапосане...и т.н. а не шофьора.
1
1
 
1
 
! Отговори
обективен преди 9 години
Каквото и да си говорите жената няма да се върне, бог да я прости! Винаги когато стане белята се почва "прехвърляне на топката", вместо преди това да се помисли как да се ИЗБЕГНЕ евентуално нещастие! Скапана държава и това си е!