Съдът спря делото за несъстоятелност на КТБ

Магистратите решиха да се придвижи жалбата на "Бромак" към ВАС
Обновена: 24 ное 2014 11:58 | 24 ное 2014 11:39, Бойчо Попов
11
Съдът спря делото за несъстоятелност на КТБ
Снимка: Reuters, архив

Както се очакваше, Софийският градски съд спря делото за несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Още по темата
Делото беше спряно поради подадената жалба от фирмата на Цветан Василев „Бромак” ЕООД, която е мажоритарен акционер в банката, до Върховния административен съд.

Днес съдът е изслушал страните и е преценил да придвижи жалбата към Върховния административен съд. Очаква се по спора между БНБ и „Бромак“ да се произнесат първо 3-членен, а след това и 5-членен състав.

За съдебното заседание, което се проведе при закрити врати, бяха призовани КТБ, Българска народна банка (БНБ), Софийска градска прокуратура (СГП) и Фондът за гарантиране на влоговете в банките. По делото заседаваше 6-и състав на СГС.

Защитникът на най-големия акционер в КТБ адвокат Менко Менков заяви, че срещу отнемането на лиценза на банката пред ВАС са подадени десетки жалби от акционери и вложители, сред които има и служители на КТБ.

Повече от две седмици екип от над 20 адвокати е работил за обжалването на отнемането на лиценза. По думите на Менков има множество оплаквания и от "Бромак" твърдят, че банката не е била за затваряне, а е била в изключително добро състояние към 20 юни.

Менков посочи, че в последното си интервю Цветан Гунев като подуправител на БНБ и експерт казва, че към 20 юни са били необходими само 500 милиона лева, за да се преодолее изначалният натиск на оттеглянето на пари от страна на някои вложители в КТБ. По думите на Менков тогава държавата е била помолена и е трябвало да окаже подкрепа, за да не се стига до влошаване на състоянието на КТБ.

Адвокат Менков заяви, че по делото пред ВАС ще иска назначаване на счетоводна и одиторска експертиза с участието на международни експерти от ЕС.

Вещите лица ще бъдат призовани по основния спор на коя дата е станало влошаването на капиталовата неадекватност на банката и коя е причината за това.

Продължителността на съдебните процедури няма да се отрази на изплащането на гарантираните от закона влогове на физически и юридически лица. Както е известно, то ще започне на 4-и декември.

В момента съдия докладчик по делото е ръководителят на търговското отделение на СГС Иво Дачев, след като Калина Илиева, избрана чрез системата за случайно разпределение, се оттегли.

През миналата седмица съдът съобщи, че е постъпила жалба срещу отнемането на лиценза на банката от БНБ от мажоритарния собственик на капитала на банката  - дружеството "Бромак" на Цветан Василев.

Припомняме, че на 6-и ноември БНБ отне лиценза за банкова дейност на поставената под особен надзор (КТБ). Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври.

Банката бе поставена  под специален надзор на 20 юни, след като изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Хахаха - Съдия Иво Дачев, какво очаквате от него?
8
0
 
4
 
! Отговори
никои преди 9 години
наи сладкото в случая е тиквето наи накрая му обясниха какво е цесия то маи всички народни представители бивши и настоящи са цедирани и са подложени на цедирано вземане какво очаквате от цедирани здраво цедирани депутати начело с тиква
7
0
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Мафиотите искат пак да разклатят банковата система и народа да им плаща краденото както в "доброто старо време" ...
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
krdci koito traibva da badat braztreliani samo da ima voina shte si otmastia za vsichkite 26 god shte vi dera.
5
5
 
10
 
! Отговори
ВЕРВАЙТЕ МУ, НА ВИ! преди 9 години
ЩОМ НЕЩАТА СТИГНАХА ДО БЪЛГАРСКИЯ СЪД ИМА ДА СЕ ТОЧАТ!!!НА БИ БОРИСОВ ДЕТО ГЛАСУВАХТЕ ЗА НЕГО, ЧЕ ЩЯЛ ДА ОЗДРАВИ, ПРОДАДЕ ИЛИ ПРЕСТРУКТУРИРА КТБ!!!БОРИСОВ НИКОГА НЕ Е ОЗДРАВЯВАЛ ПРЕДПРИЯТИЕ ТОЙ ЗНАЕ САМО ДА ГИ ФАЛИРА!!!!ЗА ПЪТИЩА ЕДИНСТВЕТОТО ЗА КОЕТО СЕ ДАВАТ ПАРИ Е ЗАЩОТО БИТУМА И АСФАЛТА ИДВАТ ОТ НЕФТОХИМ НА ВАЛЬО ЗЛАТЕВ И СИ ДЕЛЯТ ПЕЧАЛБИТЕ ОТ УВЕЛИЧЕНИТЕ ПРОДАЖБИ!!!РЕМОНТИ НА ТЕАТРИ И ДЕТСКИ ГРАДИНИ СМЕШНИ ПАРИ СА САМО ЗА ПИ АР И НИЩО ПОВЕЧЕ!!!АЗ ЗА ТОЗИ ИЗЕДНИК БОРИСОВ НЕГЛАСУВАХ
4
7
 
10
 
! Отговори
проф.Вучков преди 9 години
До 20 юни банката била "в изключително добро състояние"Абе тези адвокати чуват ли се какво пишат?
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
делото за ктб ще бъде спряно докато падне борда и след това ще се пусне печатницата за пари
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това значи още най-малко 6 месеца чакане за влоговете докато ВАС реши и няма отлагане на делото.
1
2
 
16
 
! Отговори
маке милионер преди 9 години
отидоха ми милиончетата ко ке праим ся олелееееееее помощ ке се напия