Златанов беше готов да издаде инициалите от тефтерите

Бележниците не са основно доказателство, а символ, обяви Цацаров
Обновена: 24 ное 2014 15:40 | 24 ное 2014 15:30,
51
Златанов беше готов да издаде инициалите от тефтерите
Снимка: архив Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров изненадващо обяви, че бившият шеф на Комисията срещу конфликта на интереси Филип Златанов е бил готов да разкаже всичко за инициалите от тефтерите си, но се е отказал.

„В самото начало на производството, след извършените претърсвания, той потърси контакт чрез адвокат с разследващите и предложи да говори – да разкаже всичко за начина на въздействие и за източника на всяка „инструкция” в бележника си, срещу споразумение за условна присъда. Тази „оферта” бе валидна една нощ – на другата сутрин бе предадено, че е готов на всичко /обвинение, съд, затвор/, но не и да дава обяснения. Защо, може би не е толкова трудно да се отговори„. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на запитване на „Фокус“ по повод скандала около изчезналите бележници.

За липсата на тефтерите се разбра преди две седмици. Тогава вещо лице по делото Стефан Бенчев съобщи пред полицията, че записките са изчезнали от колата му, докато сменял спукана гума. Бележниците на Филип Златанов се прочуха със записките кой да бъде „ударен“ в конфликт на интереси и с инициалите на поръчителите – ББ, ЦЦ, ИФ.

Още по темата
Тефтерите със записките на бившия председател на Комисията срещу конфликт на интереси Филип Златанов не са основното доказателство срещу него, обяви още Цацаров. Той беше категоричен, че Златанов не е обвинен за воденето на записки в бележник, нито за съдържанието на тези записки. Цацаров припомни и че обвинението срещу бившия шеф на Комисията срещу конфликта на интереси е заради длъжностни нарушения, които в значителна степен са се превръщали в бонус или в бариера за проверяваните лица.

Затова той смята, че тефтерът на Златанов не е доказателство, а символ и материална изява на определен начин на мислене и работа в държавния апарат. Според Цацаров шефът на Комисията срещу конфликта на интереси вероятно е водил записките си, защото му е било трудно да запомни всичко. Главният прокурор пита и дали липсата на такива тефтери при шефовете на други институции значи, че там такива механизми не са действали.

„Подсъдимият не идентифицира никой от инициалите с действителни имена, нито хора, носещи имена с такива инициали, припознават себе си в стриктните записки. Тогава, наличието или липсата на инициали Д. П. ще реши ли проблема с това дали някой, чиито имена започват с тях, е бил част от този механизъм, за който говоря?“, пита още Цацаров. През последните дни някои политици заговориха, че сред инициалите има и Д.П.

„Не се иска кой знае каква прозорливост, за да е ясно какъв е бил и какъв е съставът на едно неформално „Политбюро”, което е определяло кой „да има конфликт” и кой да няма – подсъдимият е само изпълнител на чужда воля. Д. и Ц. , или А, Б, В ...Ю и Я не са в този „клуб” защото инициалите им са в това тефтерче или пък не биха членували в него, ако не са записани там?“, пише още Цацаров и допълва: „Опитите сега да се разпали скандал са обясними. Един скандал ще удари част от политическата класа, защото ще постави „в пакет” Д. до Б. Един скандал ще удари отново и отново държавното обвинение, защото то „фалшифицира”.“

Главният прокурор отново обясни, че упражненията на гърба на прокуратурата не спират, а сред тези, които я атакуват, нареди „политици, бивши прокурори и настоящи деятели на националната сигурност, синдикални лидери, лаборанти и стажанти“.

„Сценаристите нямат нужда от силна и работеща прокуратура. За тях всеки опит за независимост на държавното обвинение е заплаха. И това не са само хора, които си вадят хляба с политика. В авангарда са и „честни предприемачи“, които освен всичко друго издават медии, защитаващи корпоративните им интереси - с или без опорни точки, но с ясно подредени пред тях мишени“, пише още Цацаров.

Позицията му завършва с решимост да се пребори с мафията и съмнение, че всички искат това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали да не нае...ем и после набийм, после пак понае...ем и после пак понатупам експерта дето саму откраднали тетеря от колата?! Кълна се, другия път нем ада има загубено веществено доказателствено средство съсъ или без причина....
41
0
 
5
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Тоя събори Бойко с Костинбродската история.В деня за размисъл разпространи слухът на Мая Манолова за едни джипове с чекмеджета на дъното и т.н. Сега може би чрез Златанов подготвиха тия тефтери,но...нещо се обърка в режисурата им и " откраднаха" тефтерите ,дадени на вещо лице агент на ДС. Това е здъвкан материал за крими филм на криминалния преход,от криминалната съдебна система и комунистите.
40
1
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
"Златанов бе готов да издаде инициалите от тефтерите". Тя и Мимито бе готова и прие парола "бял чаршаф",но после се поразмисли и не дойде на "кафе с райбер"...
39
1
 
6
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Считам за редно господин Цацаров да си подаде оставката!
38
0
 
3
 
! Отговори
Звездите шептят преди 9 години
Забележете, че след като е разговарял с прокуратурата и е искал сделка, прокуратурата може би е звъняла на Банкера и след няколко часа Златанов сам се е отказал, даже е напирал с гърди сам да влиза в затвора! Изводът, който се налага сам е, че този дето е предупредил евентуалните потърпевши, сам е извършил и фалшифицирането на инициала ДП на числото 10. А това число има голяма роля в масонството, то бих казал е един сбор от други числа и техният подробен анализ би отговорил на въпроса, кой- кой е...
37
1
 
5
 
! Отговори
pet преди 9 години
Този е за Белене, доста прасета могат да се нахранят с него!!!
36
1
 
5
 
! Отговори
Отврат преди 9 години
Да поднесе на пресконференция фалшифицирано веществено доказателство и да твърди , че това не било важно! Що за прокурор може да е това
35
0
 
6
 
! Отговори
Отварт преди 9 години
А бе Цацаров , ти впрегна цялата поръчкова прокуратура за политически натиск , пък сега виждаш ли тефтерчето било важно.Какво стана с Костинбродската афера, какво стана с изтичането на информация от ДАНС за ХрБисеров, кой ограби КТБ...Щял да се разследва за политически натиск... Пълна пародия ! Ако си мисли че някой му вярва!
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Тази оферта бе валидна една нощ на другата сутрин бе предадено, че е готов на всичко /обвинение, съд, затвор/, но не и да дава обяснения"Ясно, Б.Б. му е пъшкал по телефона и на сутринта Златанов се е събудил с амнезия.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ РУМЪНЦИТЕ???????
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия инициали цялата държава ги научи наизуст. И как пък така всичките водят към ГЕРП. Ако ги омешаxа малко можеxме и да се чудиме, ама откъде толкова акъл
31
0
 
3
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
До vesko02 Нашите политици не са от вчера . В бюджетите няма пари за нови затвори или работни обекти за тези , които са взели по някой милион и това е обективна причина за тези ВИП персони да не стоят при простосмъртните престъпници !
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то оставаше и да не изчезне тоя тефтер :) Иначе Мая, Сарафов, Цацаров и т.н. направо горят.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KOI PODADE INFORMAZIA NA ZZ BB IF.NIKOI NIAMA DA SPODELI,ZASHTOTO.........
28
1
 
4
 
! Отговори
Кабули преди 9 години
От нова изказване проличава под какъв натиск се е самопоставил този човек, който говори с недомлъвки и в някакво уклончиво време, което маже да бъде разположено в пространството между Земята и Плутон.Има една приказка: В тези потури има мъдури, а в тези дънки дрънкат дренки. Много е важно той какво носи - потури или дънки.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези, които ще протестират тази вечер срещу прокуратурата, за това кое е първично ДП или 10, ще ги призная за искрени и борещи се против задкулисието при едно условие. Да излязат и да стачкуват , дотогава докато институциите, не се установят кои е ИФ, ЦЦ и ББ. но няма да го направят, защото са *** и обслужват определени интереси , а не интересите на народа. Двуличници!
26
0
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Трябва ли ни прокуратура ,която не може да вкара нито един престъпник в затвора
25
0
 
6
 
! Отговори
риба цаца преди 9 години
"Щеше", "ако"...ама вие така може да раздавате правосъдие безкрайно. Гл.пр.бил казал, че не са безгрешни - не само че не сте безгрешни, ами много,много сте ГРЕШНИ - и то съвсем съзнателно, а не по некадърност/макар че сте и такива/. И не сте ПОСОЧЕНИ за мишена, а сте една перфектно организира мафия - адвокати, съдии, прокурори; всички сте оплетени в грамадна корупционна схема.Така че - радикална реформа за вас; и избор от нас - хората! А не назначения отгоре - политически или лобистки. И т.н.
24
0
 
14
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 9 години
Боже господи какви масони какви 5 лева . Нали почти всичките т.н. масони са бивши ченгета . Това ли е масонството в България . Просто нямам думи, пълна порнография . Вижте го Цацаров колко е жалък . Всеки път обяснява как някой имал интерес да няма силна прокуратура . Абе другарю Цацаров то няма никаква прокуратура , а ти ми говориш за силна и слаба . Примери хиляди: - Какво стана с Вальо топлото вече 10 години, какво стана с Костинброд , какво стана с Алексей Петров ? Много още кой и какво .
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До inedСарафов