ВСС да се раздели на две и пряк вот за прокурори, иска Цацаров

Предлага се и създаване на дисциплинарен съд за магистрати
Обновена: 25 ное 2014 17:15 | 25 ное 2014 17:02,
5
ВСС да се раздели на две и пряк вот за прокурори, иска Цацаров
Съдебна палата, снимка: архив Булфото

Прокуратурата излезе с революционни идеи за съдебна реформа. Държавното обвинение предлага Висшият съдебен съвет да се раздели на две – на колегия на съдии и на колегия на прокурори.

Според вижданията на прокуратурата в Инспектората към ВСС трябва да има и отделни инспектори за съдии и отделни за прокурори и следователи. Те ще проверяват движението по преписките и делата.

Още по темата
Становището на прокуратурата беше връчено днес от главния прокурор Сотир Цацаров на вицепремиера Меглена Кунева по време на среща между двамата.

Сред предлаганите реформи е и пряк избор на прокурорите и следователите след процедура по номинации и обсъждане на качествата на кандидатите. Това е отдавнашно искане на гилдията, но нито едно политическо мнозинство досега не се нае да извърши промяната. Прекият избор на магистрати е и честа препоръка в докладите на Брюксел. В момента прокурорите и следователите се избират на делегатски събрания.

Прокуратурата настоява ВСС да остане постоянно действащ орган. В становището й е въведена и възможност главният прокурор да отчита пред ВСС на всеки шест месеца дейността на държавното обвинение по делата за корупция и организирана престъпност, както и по тези срещу магистрати и други, заемащи държавни постове.

Прокуратурата предлага да се създаде дисциплинарен съд за дисциплинарната отговорност на магистратите. Членовете му не трябва да са от ВСС, но трябва да се избират по същия ред от органите на съдебната власт и да са действащи магистрати, пише още в становището.

Държавното обвинение предлага и децентрализация. Според идеите за промени прокурорите и следователите ще се ръководят от горестоящите си ръководители, но „чрез децентрализация в рамките на единната прокуратура и с гаранции за независимост при изпълнение на служебните задължения от всеки прокурор и следовател“.

В становището на прокуратурата се предлага създаване на система от допълнителни гаранции за ненамеса във вътрешното убеждение на наблюдаващия прокурор чрез възможност за отмяна на писмени и мотивирани указания от горестоящата прокуратура.

Държавното обвинение настоява съдебните заседатели вече да не се посочват от общинските съвети, както е в момента, а те да се избират на случаен принцип от избирателните списъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цацата трябва да бъде изритан и то със силен шут! Постояно лавира и лъже този "бивш" *** и ченге от дс,кгб...Той е в услуга на руско-българската мафия...*))))
1
0
 
0
 
! Отговори
ДП преди 9 години
АЗ ГЛАСУВАМ ЗА СЦ.