Бонусите от 6 млн. в съдебната система - гласувани единодушно

Парите били от икономии
Обновена: 19 дек 2014 11:11 | 19 дек 2014 11:05, Веселина Йорданова
36
Бонусите от 6 млн. в съдебната система - гласувани единодушно
Снимка: архив, Ройтерс

6 млн. лв. коледни премии са си разпределили в съдебната система. Бонусите ще отидат за членовете на ВСС и всички магистрати и съдебни служители в страната.

Според Соня Найденова, представляващ т.нар. правителство на съдебната власт, средно на човек ще се паднат между 300-400 до 1000 лева над заплатата.

Още по темата
Тя заяви пред bTV, че икономисаните средства от Фонд „Работна запата“ са били разпределени с единодушие.

През лятото служебният кабинет отпусна на съдебната система спешно 9 млн. лв., за да не спре работа.

Още 10 млн. лв. дойдоха и с актуализацията на бюджета. В сряда на редовното си заседание правителството предостави 16,5 млн. лв. като трансфер по бюджета на съдебната власт за покриване на неизпълнението на приходите за 2014 г.

От стенограмата на заседанието става ясно, че премиерът Бойко Борисов се възмущава от решението за бонусите в съдебната система.

„Ние бяхме така любезни да преведем парите, допълнителните, по бюджета на съдебната система и те бяха така любезни да си ги раздадат за бонуси. А вие ще казвате, че тя е независима и правителството си е свършило ангажимента да я финансира“, коментира той.

Преди ден правосъдният министър Христо Иванов пък посъветва членовете на ВСС вместо да си раздават бонуси, да похарчат парите за нов софтуер за разпределение на делата, след като стана ясно, че в настоящия има пропуски и той може да бъде манипулиран.

Според Найденова обаче правосъдният министър се е шегувал, че трябва парите за бонуси да отидат за нов софтуер, който по думите й ще струва около 100 000 лв.

Тя призна, че компютърни специалистите са установили, че системата за случайно разпределение на дела може да бъде манипулирана.

За скандала с „гнилите ябълки“ Найденова заяви, че от думите на френския посланик Ксавие дьо Кабан е убягнало това, че за съмненията си той е разговарял с правосъдния министър дни преди да даде интервю. Според нея е изгубено ценно време за проверки и да не се налага тези обвинения да бъдат излагани публично.

По думите й действията на съдия Румяна Ченалова са били предмет на поне две проверки от лятото насам, едната от които по отношение на начина на разперделение на делата, а целта е да се установи кои са отговорните за нападките към съдебната система и „има ли и други, които можем да свържем с нарушения“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: ВСССоня Найденова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
непукист преди 9 години
За пръв път съм съгласен с ББ и сега следва да се зададе един въпрос . Когато си раздават бонуси след актуализация на бюджета какъв би трябвало да бъде същия за догодина ,или пак ще претендират ,че при липса на пари им се пречи да правораздават.
29
0
 
1
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
ама разбира се, не ставайте смешни.
28
0
 
8
 
! Отговори
нона преди 9 години
цяла година в районните съдилища само се оплакват - нямат хартия, нямат тонери, нямат папки, нямат пари за вещи лица, нямат пари за преводачи /каквато съм и аз/, не могат да си платят ток и телефони......и чак сега разбирам, че те са икономисвали за 13 и 14 заплата! Това е! Нямат Срам!
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова много идеоти , а толкова малко пари за бонуси ://
26
0
 
3
 
! Отговори
Х преди 9 години
Гнилите ябълки и те ли ще вземат?
25
1
 
6
 
! Отговори
честито преди 9 години
Хей това е хубавото на бюджета, дифицит в приходите а разходите и си ги правят, после ще му мислят кой ще ги покрие. Браво на съдебната система. Нямат засищтане на пари, празници идват, харчете, че догодина да не се намали бюджета на министреството........
24
1
 
7
 
! Отговори
eee преди 9 години
Икономии от некадърно написан софтуер.Щом имате икономия вложете го на нов софтуер бре амсалаци
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте пискали. Да не сте плащали данъци.
22
0
 
8
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
СПОКОЙНО СЛЕД НОВА ГОДИНА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ СПИСЪКА С ОСТАНАЛИТЕ МИНИСТЕРСТВА И ВЕДОМСТВА КЪДЕТО СА РАЗДАДЕНИ БОНУСИ. БРЕ МНОГО ИКОНОМИЧНА СТРАНА СМЕ А ПЪК СМЕ НА ДЪНОТО, ДАЛИ ОТ ТИЯ ИКОНОМИИ???
21
4
 
1
 
! Отговори
Баба ти преди 9 години
До Хаджи ГенчоКой клас си завършил? Парите не се раздават на "съдиите". В системата работят доста други хора, дори много повече от едните съдии. Много ти са криви сметките.
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЕЗКРАЙНА НАГЛОСТ !!!
19
1
 
10
 
! Отговори
? преди 9 години
Що не напишете за всички бонуси, раздадени в държавата у нас- в НС, в министерствата и останалите ведомства, в различните комисии. Те са още по- интересни. Или не ви платиха затова? Или пък информация не рачиха да ви дадат?
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
отврат
17
0
 
6
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Истината е, че бонусите трябва да се дават, но не на всички. Там служителите са повече от съдиите и нямат никаква вина за съдийските решения, а някои от тях са с по 300 лева заплата - писаха така тези дни. При това най-вероятно заплатите там са намалени, за да се раздават тези бонуси, които да върбат заплатите към необходимия размер. Ако трябва да ен се дават бонуси, то трябва да се определят персонално съдиите, чиито бонуси да се отнемат или намалят, но това няма как да стане.
16
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какви икономии при положение , че харчат от бюджета да не би да са произвели някаква стока и да са на печалба. това може да става само в Бг съда си прави каквото поиска
15
2
 
4
 
! Отговори
доктора преди 9 години
С голямо удоволствие ще си изхарча бонусчето!
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хаха първо недостиг, после изведнъж икономииняма лошо, сега съдията ще *** луканка гледайки филмчето от някой торент, докато в същото време съди по бързата процедура пират на интелектуална собственост
13
1
 
16
 
! Отговори
Прасето Гошо преди 9 години
А нямали пари за нова компютърна система за разпределение на делата....та щяли да търсят за това пари от Европа.... Е няма такава наглост безподобна....Корупция, бездействие, рекет и абсолютна незаинтересованост за прилагане на правото в полза на истината....Малкото което се прави е само и единствено в личен интерес...
12
1
 
9
 
! Отговори
акуд преди 9 години
съдебните комплексари генерират всяка година подобни бонуси за сметка на нужните повече служители които да обслужват гражданите(данъкоплатците) които дават тези пари
11
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Най корумпирааната институция а на всичко отгоре и Бонуси !!!!!! Дарете ги за бедстващите райони и социални домове