Рухна вярата ни в борбата с престъпността и корупцията

Евробарометър: Българите разчитат на ЕС в решаването на тези проблеми
27 яну 2015 15:53,
17
Рухна вярата ни в борбата с престъпността и корупцията
Снимка: Евробарометър

Все повече българи смятат, че проблемите с организираната престъпност, корупцията и в съдебната система стават все по-големи. Това сочи проучване на „Евробарометър“ от края на миналата година, оповестено днес.

Според данните в него почти половината от българите, 48 на сто, смятат, че през последните пет години ситуацията с корупцията в страната се влошава. За 38 на сто тя остава същата и едва 10 на сто са отговорили, че има подобрение.

Още по темата
За сравнение е даден и резултатът от същото проучване през 2012 година. Тогава според 31% ситуацията с корупцията се влошава, според 37% е на същото ниво, а 27 на сто вярват, че се оправя.

По отношение на съдебната система също се наблюдава сериозно покачване на тези, които смятат, че проблемите се задълбочават. На това мнение сега са 44%. Едва 13 на сто смятат, че ситуацията в съдебната система се оправя. Според 38 на сто промяна през последните 5 години няма. През 2012 година 27 на сто са смятали, че положението на Темида се влошава, а 33 са казали, че откриват подобрение.

По отношение на организираната престъпност 35 на сто смятат, че ситуацията е влошена, а 24 на сто – че се е подобрила пред последните 5 години. През 2012 година повечето българи са смятали, че се подобрява – 38 на сто. 28% са били на мнение, че има влошаване.

Изследването показва и че хората в България не са безразлични към корупцията, организираната престъпност и недостатъците в съдебната система. 96 на сто или практически всички българи ги посочват като сериозни проблеми пред страната, сочи изследването на „Евробарометър“.

Според проучването гражданите в България разчитат на Европейския съюз в борбата с тези проблеми. Според 79 на сто от анкетираните ЕС трябва да има роля при справянето ни с корупцията престъпността и организираната престъпност. Според 17 на сто съюзът трябва да стои настрана.

44% от българите са наясно, че ЕК проверява и оценява напредъка ни в тези области чрез Механизма за сътрудничество и проверка, сочи изследването. 56 на сто обаче не знаят за това.

Според проучването Механизмът за проверка има по-скоро положително влияние при справянето с корупцията, престъпността и проблемите в съдебната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако БГ е мафиотска държава, има разчистване на територии . А се води борба с организираната престъпност. И всики са доволни.
12
1
 
1
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
В България корупция няма.
11
0
 
1
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
" Нищото си е нищо него просто го няма !!!Рухва" нещо здраво, стабилно, голямо и хубаво. Едното нищо не може да "рухне" !!
10
0
 
5
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КГБ не съществува , а освен това сме държава от НАТО.. ЦРУ командва в БГ вече 25 години..Това е територия на ЦРУ.
8
2
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
до 7:Аиде без тъпотии, всички настоящи руски олигарси са без изключение от бившите КГБ структури. Ако мислиш че службите в Русия са чисти и неопетнени си по голям балък и от тия дето се връзват на бялата златка.
7
0
 
8
 
! Отговори
... преди 9 години
Българите разчитат на ЕС в решаването на тези проблеми.Да аз искам да дойдат хора отвън, да им се дадат права и те да разследват, прибират и съдят. Всички от МВР - долу, Правосъдие - долу, навън, марш... всички марш навън, само заплати и подкупи взимат и нищо не правят. Искам Полиция от друга държава и съдии от друга държава. Ей тогава да видите как ще ни се оправи престъпността и как ще трябва затвори да строим. Тука всичко е *** и помия, нищо друго.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Vans КГБ поне не си сътрудничело с наркотрафиканти.. Докато ЦРУ контролира трафика в целия свят и печели годишно 1 трилион долара.. И тези пари отиват за корупция , ЦРУ отдавна не се финансира от бюджета на САЩ .. Пари без контрол от никой.
5
0
 
8
 
! Отговори
Vans преди 9 години
Все ЦРУ, извънземните и КГБ са ви виновни на вас за проблемите в България... като сте баламурници и само се раздвижвате пръстите пред форумите, все някой друг ще ви е виновен за проблемите
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в съдебната система са комунистически крадци и лъжци до един , престъпници алчни и няма да се променят те са челичения отряд на партията и трябва да се изпратят в сибир
3
0
 
10
 
! Отговори
ставри преди 9 години
То в България кога е имало вяра в борбата срещу корупцията и престъпността?Кого са анкетирали тия?
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съдебната система са *** - в съдебната система кадрува Сорос и ЦРУ..НПО на ЦРУ раздават пари уж за реформи в съдебната система .. Но парите са за корупция да бъдат оправдавани шпионите на ЦРУ , те са недосегаеми ..
1
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЦРУ създаде корупцията назначи престъпника Боко за премиер.