Горанов обеща да говори с НАП за несъбрани 35 млн. лв. на съдебната власт

Министърът с претенции към скоростта на правосъдието
26 фев 2015 13:11, Анисия Иванова
8
Горанов обеща да говори с НАП за несъбрани 35 млн. лв. на съдебната власт
Владислав Горанов. Снимка БТА

Министърът на финансите Владислав Горанов обеща да има специален разговор с НАП, за да бъдат събирани вземанията на съдебната власт, които са в размер на около 35 милиона лева, след като от ВСС се оплакаха, че толкова са несъбраните от НАП средства миналата година.

По-рано днес министърът присъства на ВСС, на което обясни на членовете на Съвета, че пари за актуализация на заплатите в системата няма.

Още по темата
Горанов обясни пред ВСС, че преките данъци и ДДС, които са около 12 млрд. лв., са структуроопределящи и там се насочват усилия. Той допълни, че МВР също имало възражения за начина на събиране на глобите, които КАТ налага.

Според него текстът в Закона за съдебната власт, който регулира актуализацията на заплатите на магистратите, както и още няколко други закони, засягащи нивото на заплащане, не са съвършени от гледна точка на това, че средните величини не растат адекватно на състоянието на обществото.

Това, че в една фирма има съкращения и така заплатите се повишават, не я прави в по-добро състояние, даде пример Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Той обеща, че заедно с ВСС ще търси изход от проблема с актуализацията на заплатите на съдебната власт, но засега пари няма. Затова може да се говори и за промени в съдебните такси, допълни министърът.

Той обяви, че има претенции към скоростта на правосъдието. На нас ни се иска, когато общественият интерес е голям, нещата да се случват по-бързо. Смятам, че ВАС може и трябва да положи  повече усилия по разрешаването на спора около КТБ, защото общественият интерес е застрашен, а той се мери в милиарди, посочи Горанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Гледа ... преди 9 години
... тъпо.
4
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 9 години
Нека глобите и данъците да се включат в сметката за ток. Тогава да видим как ще избегнат плащане то им.
3
1
 
1
 
! Отговори
бб преди 9 години
тия от кат с какво право изпращат до съда и нап разни съдебни изпълнители по път да им плащаме глобите това е не законно къде ни отидоха парите от здравните осигуровки насилствено събирани от нап по заповед на герб за печелене на изборите от герб сега по същия сценарий чист тероризъм
2
1
 
1
 
! Отговори
До zlatena преди 9 години
Една идея да беле по умна от овца ще ше да разбереш че това не е нов дълг а погасяване на дефицита от предни правителствата.
1
5
 
6
 
! Отговори
zlatena преди 9 години
Със това приемане на дълга които ще го плащаме ние българския народ герб си закопаха гроба и при едни предсрочни избори са аут завинаги от политиката и ги чака съдбата на НДСВ.За това гробарите опс герб и техните подметки си мъчат да окрадът колкото се може българския народ преди той да ги е изгонил от власт.Българския народ вярва на политиците до време и после на изборите ги наказва със наказателен вот точно това ще сполети всичи българоубийеци от герб