Магистрати и АБВ в едно: За съвет за съдебна реформа

За първи път виждам нещо конкретно, радва се Цацаров
Обновена: 31 мар 2015 15:17 | 31 мар 2015 15:17, Камелия Цветанова
10
Магистрати и АБВ в едно: За съвет за съдебна реформа
Сотир Цацаров. Снимка: архив, БулФото

Висши магистрати застанаха зад предложението на АБВ да бъде формиран съвет за съдебна реформа към парламента.

Задачата на съвета ще е да изготви план за действие за изпълнение на актуализираната стратегия за реформа на съдебната система, както и да търси консенсус между трите власти – изпълнителна, съдебна и законодателна.

Идеята на депутатите от АБВ да предложат проект за създаването на този съвет, който трябва да бъде формиран с решение на парламента, както и да подготвят промени в Закона за съдебната власт, видимо зарадва главния прокурор Сотир Цацаров.

„За първи път от много време освен общи идеи, виждам нещо конкретно“, похвали той народните представители от АБВ, които инициираха и дискусия, за да представят предложенията си на магистратите.

Цацаров също подкрепи създаването на съвета с мотива, че той ще изготви ясен план с конкретни срокове, а и ще търси консенсуса между трите власти, което според него в крайна сметка е залог за реформи.

Главният прокурор обаче настоя, че трябва да има и законодателни промени, защото в противен случай нищо няма да се промени и на практика реформа няма да има.

„Ако наказанията за длъжности лица за подкуп останат в сегашния вид, какво ще се промени за хората? Нищо“, каза той.

Цацаров упрекна депутатите, че ние сме страната, която все още няма прието антитерористично законодателство.

Правосъдният министър Христо Иванов пък поиска съветът към парламента да се занимава и с бюджетните въпроси на съдебната система.

Предложението застъпи и Румен Георгиев от ВСС като припомни, че досега няма прецедент парламентът да е приел искания от ВСС бюджет, а винаги е приемано предложението на финансовия министър и сумата е занижавана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
hahahahahahahahahha sadebna reforma ot bashtata na mafiqta v Bulgariq ....Parvanov
7
8
 
35
 
! Отговори
значи преди 9 години
Комисията към комитета към съвета за концепцията по стратегията за развитието на реформата...или накратко "как да крадем още 25 години безнаказано".
6
8
 
38
 
! Отговори
internetlumpen преди 9 години
От всичко, което се случва през последните години независимо, кой е на власт ми става ясно само едно: Лошият мат`рял или вече модерното (популацията) дрябва да се гърбиме до смърт за да правим някой още по-богат.Трябва да поддържаме корумпиран съд за да наказва за назидание някой обекновен човечец (превъртял от мизерия) с абсурдни присъди. Трябва да плащаме милиони субсидии на продажници, които нито са работили за тях, нито ги заслужават по някакъв начин, за да могат да се чувстват недосегаеми.
5
8
 
42
 
! Отговори
Х преди 9 години
Всичко което не засяга интересите на Пеевски и Доган е добро за Цацаров.
4
8
 
38
 
! Отговори
Anton преди 9 години
Ако трябва ще направят и лаборатория за генно инженерство за магистрати, само и само да не пипат сегашната пасмина, която е узурпирала властта в съдебната власт и прокуратурата. Следа като доверието е нулево, всички си подават оставките и следват избори отдолу на горе а не обратно. Тогава дори може да се мине и без поправки в законите де да се усети някакво чувство за справедливост и борба с корупцията. Пък после може на се напише и нов НПК със съразмерни наказания. А бюджета трябва да се ореже!
3
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбират се защото са от едната страна на барикадата с олигарсите и мафиотите и са против каквато и да реформа.
2
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българското законодателство се прекроява вече от няколко кабинета по начин, по който да бъде не само изгодно на управляващите, а да им бъде удобно на момента.
1
9
 
45
 
! Отговори
пас преди 9 години
Ако искате нещо да не се реши-направете комисия