Близнашки "За" промени в Конституцията

Професорът е против намялаването на мандата на ВСС
19 апр 2015 13:15,
24
 Близнашки "За" промени в Конституцията
Снимка: архив, Булфото

Бившият служебен премиер и конституционалист проф. Георги Близнашки заяви по БНТ, че е убеден в добрите намерения на правителството за съдебната реформа, но подчерта, че "трябва да се пипа много фино, защото това са прецизни решения".

Според него е смущаващо, че на пресконференцията на премиера Бойко Борисов са лансирани "сбъркани" и "несъстоятелни" идеи. В теоретичен план, ако те са погрешни, в практически те могат да се окажат изключително вредни, предупреди той.

Още по темата

"Ако имаме желание съдебната реформа да навлезе в дълбочина, трябва да се отиде и към промени в Конституцията. Беше пропиляно ценно време и досега не беше ангажиран Конституционния съд, за да преразгледа прословутото решение от 2003-та за формата на управление. То е принципно погрешно, затваря пътя към една мащабна ревизия, защото каквото и да се пипне препраща към Велико Народно събрание", обясни Близнашки.

Конституционалистът отбеляза, че разделянето на ВСС на две, така че съдии и прокурори да действат самостоятелно при взимането на решения по кадрови въпроси, трябва да бъде подкрепено.

"Другите три ключови идеи, лансирани на пресконференцията, бяха принципно погрешни", убедено заяви Близнашки и напомни за "златното правило", което гласи, че по въпроси от общ характер се гласува явно, а при решаване на персонални въпроси гласуването е тайно. Така е в цивилизования свят – гласуването трябва да остане тайно, обобщи юристът и добави, че големият въпрос е за критериите към кандидатите на членове на ВСС.

За него това трябва да са утвърдени магистрати, критериите трябва да бъдат много високи. Изключително опасна е и идеята за намаляване на мандата на ВСС от 5 години на три или четири, каза още той.

"Това не бива да се допуска, защото ще постави състава на Висшия съвет в зависимост от мнозинството в Народното събрание… Мандатът трябва да е по-дълъг, за да се гарантира на тези хора, че няма върху тях да се упражнява въздействие, защото ако го направиш 3 години, мнозинството ще смени "непослушните" на третата година", обясни конституционалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
2
 
! Отговори
Ред арми преди 9 години
чл. 1 от Конституцията на Република България. Има само една политическа партия и това е ГРОБ (ГЕРБ). чл. 2 от Конституцията на РБ. Има само един Господ Бог- Това е нашият Буда (Тиквената глава). Неговият храм паметник за поклонение се намира в гр. Банкя. Всички останали богове, кумири, идоли, всички останали политически партии се обявяват за противоконституционни
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОК де, а кой въобще го пита другаря Близнашки?
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как може да се раждат толкова противни същества!!! Природата понякога наистина допуска големи провали в генетиката.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
... и на ГЕРБ, и на ГЕРБ ... помним кой го направи службен министър и за какво
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе като чета тук, няма дори един който да обича този Лизашки. Що така бе, нали журналистите го представяха като някакъв народен трибун, предводител на "всенародните" протести. Май пак е било промиване на мозъците в полза на Цар Кратунко с магнолиите - любимецът на медиите, а на КОЙ са медиите, знаем всички.
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако някой Божи ден този заспал народ се вдигне и потърси достойнството си този плазмодий ще виси веднага до Тиквата.
9
2
 
9
 
! Отговори
internetlumpen преди 9 години
Съдебна реформа не се прави от обвиняем с партиен анцуг.Това е една безгръбначна структура в услуга на статуковото, която има наглостта да иска повече правомощия в момент, когато напълно се е провалила в изпълнението на основните си функции.И митовете за Конституционни промени са прах в очите. Кога ще внесете промени в "Закона за пряко участие на гражданите..."?
8
2
 
7
 
! Отговори
честит преди 9 години
тоя па самбернар, стои в ъгъла, спи, па вземе се дотътри изведнъж пред телевизора, изпърди се 2 пъти мощно, осмърди и па пак отиде си легне.
7
2
 
16
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
Точно така! +1Борисов направи точно това през 3.5 годишното си едноличното "управление" на неконтролируемия хаос в периода август 2009-март 2013 година и разсипа тотално държавата и всички системи. Сега всяко лоби иска да наложи интересите си, за да си оправи живота за сметка на другите, и се оказа, че адвокатското лоби в момента е най-силно и най-обвързано с Олигархията. Затова и приказката за "съдебната реформа" пред простия електорат.
6
2
 
11
 
! Отговори
Властта се ... преди 9 години
... напълни с адвокатчета, които успяха да внушат на простия електорат, че трябвало да правят съдебна реформа, за да си осигурят старините. Адвокатското лоби е тотално. Никой не се интересува затова от икономическата депресия, в която Борисов вкара страната преди 5 години, от катастрофалната, причинена от Борисов безработица, и огромната бедност и безперспективност, която стана нетърпима при едноличното "управление" на Борисов в периода август 2009-март 2013 година.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде новата,стара дъвка,ще сменяме конституцията . Имаме си такава,относително порядъчна,имаме си относително добри закони,но докато не се спре с мегакорупцията на всички нива и непрекъснатите партизански назначения,докато няма малко почтенност и компетентност,нищо няма да се промени(сори за патоса)
4
3
 
14
 
! Отговори
На другаря ... преди 9 години
... Лизашки трябва да му е ясно, че не може да има промени в Конституцията от правителство на 13 "партии", създадени от Олигархията, с общо има-няма 25% или 1/4 от гласовете на българските избиратели и 51% негласували. Този парламент и това олигархично "правителство" са нелегитимни.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Близнашки вашите реформи ще приключат само в ликвидиране на инвалидите-като за начало! После идва ред на пенсионерите с най ниски пенсии! Никаква свясна реформа не може се очаква от герберастките лакеи!
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Близнашки, ПРАСЕ, ДАНО ДА УМРЕШ!Близнашки, ПРАСЕ, ДАНО ДА УМРЕШ!
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я и другарят Лизашки се изходи по въпроса. Какво ***, нали Мутрата го направи Служебен премиер заради организирането на протестите на младите герберасти по жълтите павета.