Прокуратурата се самосезира за обществените поръчки в Петрич

Ще разпитва кмета Вельо Илиев и заместника му
4
Прокуратурата се самосезира за обществените поръчки в Петрич
Снимка: архив, Ройтерс

Окръжна прокуратура – Благоевград се самосезира и разпореди проверка за възлагането и изпълнението на обществени поръчки в община Петрич.

Още по темата
Реакцията идва след излъчен репортаж по Нова телевизия за нарушения на кмета Вельо Илиев и заместник-кмета на Община Петрич при случаите на възлагане на обществени поръчки без конкурс.

В хода на проверката ще бъдат изискани всички документи, които се отнасят до възлагането и изпълнението на обществените поръчки в Община Петрич.

Предстоят разпити на кмета и заместник-кмета на Община Петрич, както и на длъжностни лица от общинската администрация.

Строители и предприемачи пък протестираха и се заканиха утре да блокират главния път Е-79.

Според репортажа фризьорски салони, автосервизи и баничарници печелят обществени поръчки за строителство без конкурси.

"Има шуробаджанащина. Факт е и се вижда", заяви, смеейки се, кметът на Петрич Вельо Илиев.

Оказа се, че баничарница и фризьорски салон печелят възможността като обществена поръчка да изграждат канализация и да ремонтират детски градини и площадки в Петрич, без обаче самите те да знаят, че са използвани техните данни по фактура.

Една от фирмите е получила поръчка за изграждане на канализация за 5 милиона лева, защото е посочила абсурдните 200 години гаранция.

Над 3,5 милиона лева е раздала общината по тази схема от 2007 година насам.

Всяка от строителните поръчки е под 40 000 лева, с което отпада законовото изискване за търг и кметът сам определя изпълнителя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
5
 
! Отговори
стига вече преди 8 години
Крайно време е наистина да се проверят доходите им, ако трябва да се конфискуват имотите им - всичко е от такива далавери. Да се проверят кметове, съветници и др.Много са нагли!
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно във всички общини в България е така работя във системата на финансовия контрол и съм стигнал до извода че повече от 50 % от общините следва да се закрият /окрупнят има община КМЕТ има проблем административния им капацитет е на много ниско ниво тези ОБЩИНИ са създадени изкуствено хора няма община има като население намаляваме всеки Кмет има по трима зам КМЕТЧЕТА ,СЕКРЕТАРЧЕТА НА ОБЩИНАТА деловодство и.т.н на гърба на ДАНЪКОПЛАТЕЦА
2
2
 
9
 
! Отговори
Истина преди 8 години
Тези са толкова виновни, че няма накъде повече. Да ги арестуват и в затвора! Журналистът на Нова направо ги смачка, поздравявам го. Тоя "кмет" нд знаеше какво и как да отговаря и само се подсмихваше на всичко. Да ги подхващат всички корумпирани на всички нива, крайно време е!!!!
1
2
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
i tezi shte gi opravdaiat,kakto vsichki drugi.Ako moje da si porachvame sadii ot chujbina, nai-dobre da doidat severno koreicite.ot kolko prestapnici shte ni osvobodiat....