Маковей ни накова: Подхванете корупцията, не Конституцията!

Призова ни да намерим безстрашен човек, който да бори далаверите
Обновена: 25 май 2015 13:33 | 25 май 2015 13:30,
187
Маковей ни накова: Подхванете корупцията, не Конституцията!
Снимка: bgonair.bg

Бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей смята, че промените в Конституцията само ще забавят борбата с корупцията. Маковей е гост на форум, организиран от Инициатива "Правосъдие за всеки".

Промените в Конституцията според нея са прахосване на времето. Маковей посъветва България да намери човек, който е готов да поема рискове и да не се страхува, а не само да се създават нови органи и да се променят закони. Така само се отлагат действия, смята тя. По думите й важно е всички да работят в един екип и то само по най-тежките престъпления. Нужни са ви професионалисти и независими прокурори, каза още Моника Маковей, цитирана от БТА.

"Трябва да можете да поемате риск, трябват ви иноватори. Има два варианта – или да се намери политик, който да намери начин за провеждане на реформите, или самите прокурори и съдии да направят тези реформи", посъветва българите Маковей.

Бившият правосъден министър разказа за опита си в борбата с корупцията в Румъния.

Създадохме прокуратура за борба с корупцията, която да се бори с държавни служители, политици, магистрати, написахме нов закон за обществените поръчки, каза тя. Напомни обаче, че за ръководител на това звено в Румъния е бил избран човек, който е бил склонен да поема рискове, независим. От службата никога не е изтичала информация, дори към МВР.

Първоначално за борба с корупцията в Румъния се давали само условни присъди, но в последствие нещата се променили и вече осъдените лежат в затвора.

Искрен Кръстев от Инициатива "Правосъдие за всеки" каза, че не вижда по-голям проблем от правосъдната система у нас в момента. А според Велислав Величков сега правосъдието у нас е бюрократизирано, непрозрачно и бавно. ВСС е безотчетен и безпринципен орган. Затова е нужно да се намали политическата квота в съвета.
От инициатива "Правосъдие за всеки" се обявиха за отчетност на главния прокурор и негов по-къс мандат. Дори
възможност обвинител номер едно да може да носи дисциплинарна отговорност, ако има данни за извършени нарушения.

Според Мирослава Петрова от Софийския дискусионен форум независимата съдебна система е задължително условие за икономически просперитет.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
подхванете не копупцията, не конституцията, а доходите!
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идва Маковей дава експертното си мнение за Б.Б. и съдебната реформа и всеки я отсвирва,като изкачат с данни от "Гълъб",че видите ли ГЕРБ е най-харесваното правителство.То прости да бяхте,неграмотни да бяхте пак щеше да ви светне лампата в главата! Не мога да си обясня как може години наред да се шири простотия по тези ширини и да не може да се осъзнае от българския народ ,че е лъган ,мамен и манипулиран от шайка бандити.Цял свят ни го каза само "ИНТЕЛИГЕНТНИЯ БЪЛГАРИН".....НЕ ИСКА ДА ГО РАЗБЕРЕ!
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съвсем скоро и тук ще се появи български вариант на Муравей,колкото и да е страшно за политиците ни.Неизбежно е,историята го е доказала.
100
0
 
4
 
! Отговори
сашо преди 8 години
Истината боли, но трае кратко, от утре пак ще се гмурнеме в помията. За съжаление, никай нама да си направи правилните изводи, на Бойко ще му мине от едното ухо та през другото.
99
15
 
0
 
! Отговори
Хризантема преди 8 години
За всички, които толкова хвалят това менте борец. А защо тази госпожа вече не е нито министър на правосъдието, нито шеф на звеното за борба с корупцията в Румъния? Нали е много велика, а? Изтикали са я в безличен евродепутат. Отговорът идва от само себе си.
98
1
 
10
 
! Отговори
Maйка преди 8 години
Нека да защитим децата си от педофилите!Закон за кастрация на педофилите.
97
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли в България като Маковей?
96
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Закон за провеждане на медицински прегледи и тестовена всички политици - президент, министър-председател и кабинети всички депутати и всичко да бъде оповестявано преди изборите:-Тест за интелигентност-Пълен медицински преглед-Пълен психо тест-Тест за наркотици и алкохол
95
4
 
17
 
! Отговори
вера преди 8 години
Абсолютно вярно е казаното от Моника Маковей
94
2
 
5
 
! Отговори
Закон за педофилите преди 8 години
Преди всичко, приемане на закон за финзическа кастрацияна политиците - предофили, а родителите, които подтикватдецата си към педофилия с цел шантажиране на политицитеда им бъдат отнемани родителските права.
93
3
 
15
 
! Отговори
a преди 8 години
На Боко му казаха, че е ЛЪЖЕЦ ...Поздравления за Моника Маковей и Сашо Диков !Боко, Доган, мамин Делянчо Пеефски и цацата са от един и същи отбор и НЕ желаят в БГ да има истинска борба с корупцията . / първите трима си назначиха последния, за да им прикрива престъпленията /Боко, аз не знам формулите на амфетамина, хероина и кокаина . Означава ли това, че съм *** или напротив ?Май краят на Боко наистина вече се вижда ? Има промяна в геополитиката на Балканите и всички хора, които не са ***, разбират това ...Боко си е кадър на кръга 'монтерей' от дс / Л. Гоцев, В. Вълк
92
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ ББ и ЦЦ са символ на корупцията и задкулисието
91
1
 
18
 
! Отговори
СС преди 8 години
Никога не съм дори и предполагал че Герб ще си затварят очите за корупцията. Но те са точно като предишните БСП, ДПС и Атака. Никаква разлика.
90
1
 
7
 
! Отговори
анониме преди 8 години
Тази е била като Цацаров-Гл. прокурор на Румъния.Педставяш ли той , да вкара дребна риба като Цветанов в затвора.???
89
2
 
5
 
! Отговори
ivan преди 8 години
MNOGO PRAVILNO NO TUK SME TAKA OPLETENI KATO SVINSKI CHERVA CHE NIAMA OTKADE DA SE PODHVANE ZA ZHALOST
88
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тиквата е най-обикновен ***, селски тарикат.Но нали и тези дето го хвалят са прости им се привижда като велик....
87
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
128,та 30% от 50% гласували като теб , направо е съкрошително за всички останали партии.За такива като теб -това са 15 % ОТ ВСИЧКИ ИМАЩИ ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ.Та да си прочел някъде колко процента гласуват и колко-не....
86
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-после някой да им го каже в прав текст!Само че това не устройва управляващите ***.
85
1
 
8
 
! Отговори
виждам преди 8 години
Оядената ГЕРБерска администрация,се изплаши да не стане ,като в Румъния и надава вой до небесата,но дойде 5часа,и отидоха да си харчат рушветите
84
1
 
1
 
! Отговори
анонониме преди 8 години
117,та от къде разбра , че съм беден и ***.Обикновен БЪЛГАРИН съм .Нещо против ????