Министерска хватка: Магистратите да декларират и бижутата си

Прокуратурата вече няма да се меси в управлението на съда
Обновена: 29 май 2015 21:22 | 29 май 2015 21:02,
6
Министерска хватка: Магистратите да декларират и бижутата си
Снимка: БТА

Магистратите да декларират не само имотите си, но и скъпите бижута и подаръци, които получават. Това предлага министърът на правосъдието Христо Иванов в законопроекта за съдебната власт.

Още по темата
Ако този закон влезе в сила, у нас най-накрая главният прокурор и двамата председатели на върховните съдилища ще могат да бъдат наказвани за служебни гафове, съобщи bTV.

Проектът предвижда много повече проверки на магистратите за личното им благосъстояние.

С новите текстове в прокуратурата всеки ще трябва да носи отговорност за решенията по делата, а няма да се крие зад шефовете си. Законът предвижда и премахване на Върховната aдминистративна прокуратура.

Друг елемент от новия закон е, че прокуратурата няма вече да се намесва в управлението на съда. Това е така, защото се предвижда във ВСС съдиите да имат отделна квота и тя сама ще решава съдбата на съдилищата. 

„Моята цел е да имаме професионален дебат по темата. Оттам нататък аз ще внеса това, за което съм готов да сложа името си и да поема политическата отговорност”, каза Христо Иванов.

Предстои месец обществен дебат преди законопроектът да се одобри от правителството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напълно подвеждаща публикация която няма нищо общо със законопроекта който е внесен от министъра. Това не е информация това е дезинформация.Все пак живеем във века на информацията , тока че не ни подценявайте. Не всички сме коне с капаци.То бива , бива лъскане на имиджа на некадърниците ама толкова не бива.
2
1
 
2
 
! Отговори
Тъпото преди 8 години
И ако не ги декларират та КВО ? Нали си имат имунитет, нямаш право да ги разследваш- ХА ХА ХАААААААААА.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съдиите и прокурорите имат имунитети от законите както и депутатите и министрите и кметовете и не могат да бъдат уволнявани от народа. Затова си правят каквото си искат докато Живков ги уволняваше и пращаше в Белене. Колкото са по-независими от закона толкова повече ще се корумпират. Без военни и народни съдилища няма да бъде осъден никой.